Η αναβίωση του εθίμου του Άι-Γιάννη Ρηγανά στην Τρίπολη (pics,vid)

Η αναβίωση του εθίμου του Άι-Γιάννη Ρηγανά στην Τρίπολη (pics,vid)

Ιούνιος 23, 2021 - 22:05
1 σχόλια

Μετά το πέρας του Εσπερινού του Γενέσιου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, αναβίωσε το έθιμο με τις φωτιές που ανάβουν στις γειτονιές, στις οποίες συνήθως καίγονται και τα στεφάνια τα οποία και φτιάχνουμε την ημέρα της Πρωτομαγιάς.

Οι φωτιές λέγονται φανοί ή κάψαλα, γι' αυτό και η ημέρα της γιορτής λέγεται του Αγίου Ιωάννου του Φανιστή, ή του Φωταρά. Οι φωτιές ανάβονται σε σταυροδρόμια κατά γειτονιές, παλαιότερα με ανταγωνιστική διάθεση, ποια γειτονιά θ' ανάψει μεγαλύτερη φωτιά από την άλλη.

Όπως προτάσσει το έθιμο, στην περιοχή Σέχι Τριπόλεως αναβίωσε το κάψιμο των στεφανιών.
 
Το έθιμο χάνεται στο βάθος των χρόνων και στην Τρίπολη ελάχιστες είναι οι γειτονιές που το τιμούν, και μία από αυτές είναι το Σέχι, όπου ακόμα και σήμερα τηρούν την παράδοση. Μικροί και μεγάλοι βρέθηκαν πλησίον της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας μαζί με το πρωτομαγιάτικο στεφάνι τους και άναψαν φωτιές τις οποίες πηδούσαν, όπως το έθιμο οριζει.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Aναβίωσε το κάψιμο των στεφανιών στην Τρίπολη


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Μπράβο στους γνωστούς διοργανωτές. Θυμησατε όμορφα περασμένα χρόνια.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.