Γιώργος Δ. Αναγνώστου - Αθηνά Τιτάκη: Δύο σύγχρονοι ποιητές μιλούν για την ποίηση (pics,vid)

Γιώργος Δ. Αναγνώστου - Αθηνά Τιτάκη: Δύο σύγχρονοι ποιητές μιλούν για την ποίηση (pics,vid)

Μάρτιος 21, 2021 - 09:42
5 σχόλια

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η 21η Μαρτίου. Με αφορμή την ημέρα, αλλά τελικά για πολύ περισσότερους λόγους, ο ταλαντούχος και πάντοτε ανήσυχος φωτογράφος Σάκης Ανδρουτσόπουλος (Samiphorographi.gr) είχε την ιδέα να γνωρίσουμε δύο σύγχρονους Έλληνες ποιητές, τον Γ. Δ. Αναγνώστου και την Αθηνά Τιτάκη, οι οποίοι ζουν και γράφουν στην Τρίπολη.

Μας άνοιξαν το σπίτι τους, μας άνοιξαν την ψυχή τους και απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις ημών, των «κοινών θνητών», που δεν μας μιλά η μούσα ή που δεν μπορούμε να δέσουμε με λέξεις συναισθήματα, σκέψεις, εικόνες και προβληματισμούς με τέτοιο τρόπο ώστε να μετουσιωθούν σε ποιητικό λόγο. Τι είναι αυτό που τους σπρώχνει να γράφουν; Πότε ένιωσαν τη βαθιά ανάγκη να μιλήσουν με στίχους; Ποια τα διαβάσματά τους και ποιοι οι προβληματισμοί τους; Πώς βλέπουν τον κόσμο και πώς ζουν στην πόλη μας;

Η Αθηνά Τιτάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νίκαια. Εργάζεται ως μαία στο Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης. Αγαπάει πολύ τη δουλειά της, όπως αγαπάει τον χορό, την έκφραση, τη δημιουργία. Καλλιεργεί τον κήπο της, μαγειρεύει, ζει με την οικογένειά της και της λείπει το σπίτι της, καθώς τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται, ως υγειονομικός, στην πρώτη γραμμή απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές, «Κατόπιν Αιφνιδιασμού» (2014), «Ενενήντα εννιά σφυγμοί κι ένας κορέκτορας» (2019) και μια συλλογή πεζών, με τον τίτλο «Ερωτικά σαφές» (2016), όλα από τις εκδόσεις Μανδραγόρας.

Όλοι γράφουμε. Το πώς θα γίνει αυτό ποίηση, έχει μεγάλη διαφορά. Θα χρειαστεί μεγάλη ανάγκη. Όταν έρθει η μεγάλη ανάγκη, θα έρθει και η τέχνη.

Ο Γ. Δ. Αναγνώστου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Τρίπολη και αγαπά τα βιβλία, όχι μόνο για την ανάγνωση, αλλά και ως αντικείμενο. Στο σπίτι του σε «υποδέχεται» η βιβλιοθήκη του, που ξεκινά στην κυριολεξία από την πόρτα. Χίλιοι πεντακόσιοι τίτλοι. Γράφει στην κουζίνα και ακούει μουσική. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές «Τα λάματα της πρώτης νιότης» (Όστρια, 2017), «Μέσα στα όμικρον του ονείρου» (Γαβριηλίδης, 2018) και συμμετέχει στο συλλογικό έργο «Τα ποιήματα του 2018» (Κοινωνία των (δε)κάτων , 2019). Η τρίτη ποιητική συλλογή του, «Η πολυθρόνα της λύπης», θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2021 από τις εκδόσεις Ιωλκός.

Η ποίηση, λένε πολλοί, είναι τα συναισθήματα. Δεν είναι τα συναισθήματα η ποίηση, το λέει ο Βαλερί. Είναι οι λέξεις (...) οι λέξεις είναι ανάμνηση. Όταν γράφω, έχω την αίσθηση ότι οι λέξεις έρχονται από πίσω, από πολύ μακριά.

Στο βίντεο οι δύο ποιητές διαβάζουν ποίηση, μιλούν για τον κόσμο, για το πώς αντιλαμβάνονται το σύμπαν και τη ζωή και μας διαβάζουν ποιήματα, η κυρία Τιτάκη από τις δικές της συλλογές και ο κ. Αναγνώστου από τη δουλειά ενός σπουδαίου ποιητή, του Γιώργου Κ. Καραβασίλη.

Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τους δύο σύγχρονους ποιητές που ζουν και εργάζονται στην πόλη μας κι ας ξεπεράσουμε τον φόβο, όχι μόνο για να προσεγγίσουμε την ποίηση, σύμφωνα με τον μεγάλο Σεφέρη, αλλά και για να πορευτούμε στις ζωές μας.

Ευχαριστώ θερμά την Αθηνά, τον Γιώργο, τον Σάκη και τον Γιάννη Ανδρουτσόπουλο που επιμελήθηκε τον ήχο και υπόσχομαι να ανταμώσουμε ξανά, σε ανοιχτούς και ελεύθερους χώρους.

Για τη συνέντευξη τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρες τις συνεντεύξεις στο samiphotography.gr, ΕΔΩ.

Γαλανιάδη Εύα

Video: 

Arcadiaportal.gr Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης


5 Σχόλια

Εύα, Γιάννη, Σάκη κι όσοι εργάστηκαν για αυτό το αφιέρωμα πραγματικά σας ευχαριστούμε. Η ποίηση είναι ένα κομμάτι τέχνης βαθιά ανθρώπινο, μοναχικό ίσως, όμως ικανό να επικοινωνήσει. Συμβαλατε σε αυτό. Εύχομαι σε όλους υγεία, πρόοδο, πολύ αγάπη.

Θα μπορούσαμε μέσω του πορταλ ή άλλου τρόπου να βρούμε κάποια από τις δουλειές τους; Τόσο καιρό στην Τρίπολη και δεν γνώριζα κάτι για τους συντοπίτες μας. Μπράβο για το ρεπορτάζ

Αγαπητέ φίλε/φίλη τα βιβλία διατίθενται στα βιβλιοπωλεία της πόλης κι αν όχι πλέον μπορείτε να τα παραγγείλετε με τον τίτλο τους, όνομα συγγραφέως και εκδοτικό οίκο. Δεν γνωρίζω για του κυρίου Αναγνώστου πάντως δική μου δουλειά θα βρείτε και στην βιβλιοθήκη Τριπόλεως. Σας ευχαριστούμε πολύ κι εύχομαι καλή ανάγνωση.

Περιμένω ένα ποίημα εμπνευσμένο από το έπος των ανεμβολίαστων υγειονομικών εν μέσω μάχης. Ηχείστε οι σάλπιγγες

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.