Γεωργαντάς: Έως τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού τουλάχιστον με μια δόση

Γεωργαντάς: Έως τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού τουλάχιστον με μια δόση

Μάιος 20, 2021 - 13:28
1 σχόλια

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού κατ ΄οίκον. Έως το τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού τουλάχιστον με μια δόση.

Οι ημερήσιοι εμβολιασμοί ανέρχονται σε 105.000, δήλωσε στα Παραπολιτικά, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργος Γεωργαντάς.

Παράλληλα ο κ. Γεωργαντάς εκτίμησε ότι έως το τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού τουλάχιστον με μία δόση.

Είπε πως το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού κατ ΄οίκον.

Αναφορικά με τα προνόμια στους εμβολιασμένους, είπε ότι οι εμβολιασθέντες έχουν μια μεγαλύτερη ελευθερία στις μετακινήσεις.

Αναφορικά με την εικόνα των εμβολιασμών στη χώρα

Γ .ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Ο ρυθμός των εμβολιασμών είναι πάρα πολύ ικανοποιητικός, έχουμε σταθεροποιηθεί σε ημερήσιους εμβολιασμούς γύρω στον αριθμό των 105 χιλιάδων και μάλιστα αυτός ο αριθμός μας κατατάσσει στο επίπεδο της ΕΕ ως τέταρτη χώρα με βάση το επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο των εμβολιασμών ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Είμαστε τέταρτη στο μέσο όρο και στο σύνολο των πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είμαστε στην 5η θέση καθώς έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 1.709.388 συμπολίτες μας ποσοστό 16,1% του γενικού πληθυσμού.

Γ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Ο αριθμός των εμβολιασμών θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο γιατί ξεκινάνε και νέες δράσεις στα νησιά μας με κινητά συνεργεία εμβολιασμού, βάζουμε και τον ιδιωτικό τομέα επίσης στην ηπειρωτική χώρα με τα πολυιατρεία, με τα διαγνωστικά κέντρα τα οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν και αυτά. Εκτιμώ ότι τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού έστω με τη μια δόση.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό κατ’ οίκον

Γ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Θα ανακοινωθεί εντός του αμέσως επομένου διαστήματος υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο το υπουργείο Υγείας μαζί με την επιτροπή έχει προγραμματίσει γιατί υπάρχει μια γενική αρχή την οποία υπηρετούμε «κανείς που επιθυμεί δεν θα μείνει ανεμβολίαστος». Θα βοηθήσουμε με κάθε τρόπο να εμβολιαστεί οπότε θα ανακοινωθεί ένα λεπτομερές πρόγραμμα για αυτούς που δεν μπορούν να μετακινηθούνε είναι τώρα ώριμες οι συνθήκες να γίνει αυτό.

Ερωτηθείς ποιο είναι το ποσοστό που δεν επιλέγουν να εμβολιαστούν

Γ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Αυτή τη στιγμή με βάση τα δεδομένα συνολικά για τις ηλικίες άνω των 60 ετών το ποσοστό των εμβολιασθέντων είναι περίπου στο 58% αλλά με βάση τα ραντεβού τα οποία έχουν προγραμματιστεί θα είμαστε στο 73 με 75%. Πιστεύω ότι το ποσοστό που δεν εμβολιάζονται θα μειωθεί ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια, πιστεύω ότι με την πειθώ και με τα αποτελέσματα τα οποία βλέπουνε ότι όσοι δεν εμβολιάζονται έχουν μεγάλη πιθανότητα να νοσήσουνε βαριά και να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία νομίζω ότι με ψυχραιμία και πειθώ μεγάλο ποσοστό τελικώς θα εμβολιαστεί.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο «προνομίων»

Γ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Διαφωνώ με τη λέξη προνόμια και λεω περισσότερες δυνατότητες.

Ήδη είτε τις προβλέψουμε είτε όχι εκ των πραγμάτων υπάρχουν κάποιες πρόσθετες δυνατότητες για αυτόν ο οποίος έχει εμβολιαστεί για παράδειγμα αυτή τι στιγμή για να γίνει η μετακίνηση στα νησιά όποιος έχει εμβολιαστεί μπαίνει στο gov.gr εκτυπώνει τη βεβαίωση εμβολιασμού την επιδεικνύει και ταξιδεύει όπου θέλει. Από το 1 εκατομμύριο 710 χιλιάδες που εμβολιάστηκαν πλήρως οι 860 χιλιάδες έχουν ήδη ζητήσει και έχουν εκδώσει τη συγκεκριμένη βεβαίωση.

Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί για αν κάνει την ίδια διαδικασία πρέπει να πάει να κάνει ένα τεστ, να ζητήσει από το διαγνωστικό κέντρο να το καταχωρήσει στο σύστημα για να μπορέσει στη συνέχεια να ταξιδέψει άρα εκ των πραγμάτων αυτοί που έχουν εμβολιαστεί έχουν κάποιες πρόσθετες δυνατότητες .

Έχει ανοίξει βεβαίως μια συζήτηση σε όλο τον κόσμο για το τι περισσότερο μπορεί να συμβεί, θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση θα γίνει πιο συγκεκριμένη και είναι πρόωρο να το κουβεντιάσουμε τώρα για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι πρέπει πρώτα να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και μετά να γίνει αυτή η συζήτηση, και το δεύτερο έχει να κάνει με την επιδημιολογική κατάσταση που θα υπάρχει εκείνη τη στιγμή. Οπότε νομίζω ότι στους λίγους επόμενους μήνες η συζήτηση αυτή θα γίνει υποχρεωτικά αλλά εκ των πραγμάτων οι εμβολιασθέντες έχουν και αυτές τις δυνατότητες γρηγορότερης μετακίνησης για παράδειγμα.

Αναφορικά με τη συζήτηση για τις πατέντες των εμβολίων

Γ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Νομίζω ότι λίγο έχει ατονήσει γιατί υπάρχουν πολλά ζητήματα, είναι ένα πολύπλοκο θέμα. Αρχικώς και νομίζω ότι η σωστή τοποθέτηση για την προσέγγιση αυτού του θέματος έγινε από τον Κυρ. Μητσοτάκη όταν πέρυσι τον Απρίλιο είπε ότι το εμβόλιο πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουν όλοι την πρόσβαση σε αυτό και βεβαίως ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν χώρες που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα οικονομικά και επίσης ξέρουμε πολύ καλά όλοι μας ότι για να μπορέσει να έχει αποτέλεσμα ο εμβολιασμός πρέπει να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, μακάρι να γινόταν να εμβολιαστούν όλοι. Όμως ταυτόχρονα έξω από το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων το οποίο το διαχειριζόμαστε ως προς την υποχώρηση για ένα μικρό διάστημα αυτών των δικαιωμάτων σε όποιους έχουν δημιουργήσει τα εμβόλια, υπάρχουν όμως τεχνικά ζητήματα σε σχέση με το πώς μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε και οποτεδήποτε για να παρασκευαστεί ένα τέτοιο εμβόλιο. Αυτό έχει να κάνει με τα υλικά που απαιτούνται, έχει να κάνει με τις εγκαταστάσεις που απαιτούνται, με την τεχνογνωσία και ξέρετε ότι πολλές φαρμακευτικές εταιρείες δήλωσαν ότι ακόμα και να είχαν το ελεύθερο δεν ήταν δυνατόν να παράξουν το εμβόλιο αυτό παρά μόνο αν είχανε χρηματικά ποσά στη διάθεσή τους και 1,5 με 2 χρόνια καιρό για να μπορέσουν να στήσουν μια τέτοια παραγωγική αλυσίδα. Καταλαβαίνετε ότι είναι πολλά τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί θεωρώ όμως ότι η κουβέντα που έχει ανοίξει σίγουρα θα φέρει ένα καλό αποτέλεσμα για η στόχευση πρέπει να είναι μια, να μπορέσουν να εμβολιαστούν όλοι ακόμα και αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και πρόσβαση στο εμβόλιο οπότε τους επόμενους μήνες θα δούμε πολλά πράγμα πάνω σε αυτό

Ερωτηθείς αν θα συνεχίσει η προσπάθεια ψηφιακής μεταρρύθμισης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

Γ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Το gov.gr έφερε μια νέα κουλτούρα, αυτή είναι η στόχευσή μας και ουσιαστικά λειτούργησε ως επιταχυντής η διαδικασία του εμβολιασμού στην οποία μπορέσαμε και δημιουργήσαμε νέες συνθήκες στη σχέση του πολίτη με το δημόσιο δηλαδή έρχεται κατά βάση το δημόσιο πλέον στον πολίτη και καλύπτει την ανάγκη του με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο χωρίς να απαιτείται η φυσική του παρουσία για να κλείσει ένα ραντεβού, για να μετακινηθεί σε γκισέ του δημοσίου. Βεβαίως το gov.gr ήρθε για να μείνει, εκεί ειναι συγκεντρωμένες αυτή τη στιγμή 1.200 υπηρεσίες του δημοσίου που προσφέρονται με έναν ψηφιακό τρόπο στον καθένα και τελικά αυτό βοηθάει τους απλούς ανθρώπους.

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Μετρώντας και την σημερινή ημέρα μέχρι και την 30 Ιουνίου είναι 42 ημέρες. Κάθε μέρα γίνονται περίπου 55.000 εμβολιασμοί πρώτης δόσης. Άρα 42 Χ 55.000 = 2.310.000. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση 2.974.198. Άρα στο τέλος Ιουνίο θα είμαστε περίπου στους 5.284.198. Άρα ναι θα είμαστε στο ~50%. (με την τελευταία απογραφή του 2011 ο πληθυσμός είναι 10.816.286)

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.