Γ. Ασκούνης, πρόεδρος λογιστών Αρκαδίας: Να σταματήσει το παιχνιδάκι με τις προθεσμίες (vid)

Γ. Ασκούνης, πρόεδρος λογιστών Αρκαδίας: Να σταματήσει το παιχνιδάκι με τις προθεσμίες (vid)

Ιούλιος 14, 2022 - 11:58
7 σχόλια

Φωτογραφία arcadiaportal.gr

Με τον νέο πρόεδρο του Συλλόγου Λογιστών Αρκαδίας Γιώργο Ασκούνη συνομίλησε το Arcadia Portal την Πέμπτη 14 Ιουλίου. Ο κ. Ασκούνης αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λογιστές καθημερινά, ενώ τοποθετήθηκε σαφώς ως προς το τι πρέπει να αλλάξει για να γίνεται σωστή δουλειά. Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες,οι λογιστές «πνίγονται» με τις φορολογικές δηλώσεις, ενώ παράλληλα «τρέχουν» και άλλες φορολογικές υποθέσεις των πελατών τους, με τον φόρτο να είναι πραγματικά μεγάλος. Φέτος, η επιστροφή των χρημάτων της επιστρεπτέας και οι πολλές πλατφόρμες για επιδόματα και παροχές έχουν φέρει στα όριά τους τα λογιστικά γραφεία, παράλληλα με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η οποία έχει λάβει παράταση ως τις 29 Ιουλίου, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό.

Κατ' αρχάς ρωτήσαμε τον κ. Ασκούνη για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Η διαδικασία των επιστροφών των χρημάτων που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην πανδημία έχει ξεκινήσει.

Η βουτιά για τους λογιστές θα αργήσει και φέτος μάλλον, οι επιστρεπτέες αναρτήθηκαν στις 7 Ιουλίου, με ημερομηνία καταβολής πρώτης δόσης ή με δυνατότητα καταβολής όλου του ποσού με έκπτωση 15% στις 29 Ιουλίου.

Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να συμβουλευτούν τους λογιστές τους, που θα ενημερώσουν τους πελάτες τους για τα ποσά. Η Αρκαδία έχει πάρα πολλούς καλούς λογιστές, επεσήμανε ο κ. Ασκούνης.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, το επιστρεπτέο ποσό δεν επιβαρύνεται με επιτόκιο. Η πρώτη δόση μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 15% στα τέλη Ιουλίου είτε σε 96 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται επίσης στα τέλη Ιουλίου. Εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής και δεν προκύπτουν παραβιάσεις της σχετικής νομοθεσίας, παρέχεται η δυνατότητα επιστροφής των παρακάτω ποσοστών της ενίσχυσης:

α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

• 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με το 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων.

• 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και έως 70% σε σχέση με το 2019 και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων.

• 50% της ενίσχυσης για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

β) Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

• 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων.

Πάνω από 600.000 επιχειρήσεις – επαγγελματίες καλούνται να επιστρέψουν 3 δισ. από τα 8,3 δισ. που έλαβαν συνολικά.

• 33,3% της ενίσχυσης για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

Με βάση τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών, έχουν εκδοθεί διαφορετικές ταυτότητες οφειλής για κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής στον οποίο συμμετείχε η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας. Οσοι επιθυμούν μπορούν να αποπληρώσουν κάποιο κύκλο ή κύκλους εφάπαξ κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15% και το υπόλοιπο ποσό σε 96 άτοκες δόσεις. Ειδικότερα, το κρατικό δάνειο μπορεί να επιστραφεί:

1. Εφάπαξ, με καταβολή του ποσού που προκύπτει και για τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15% στο σύνολο του οφειλόμενου ποσού, εφόσον βέβαια το ποσό καταβληθεί μέχρι τις 29 Ιουλίου.

2. Εφάπαξ καταβολή, για παράδειγμα, τεσσάρων κύκλων με έκπτωση 15% για το ποσό που προκύπτει. Για τους υπόλοιπους τρεις κύκλους (εφόσον κάποιος συμμετείχε και στους επτά κύκλους) το ποσό της οφειλής μπορεί να αποπληρωθεί σε 96 άτοκες δόσεις.

3. Αποπληρωμή του συνολικά οφειλόμενου ποσού που προκύπτει από όλες τις ταυτότητες οφειλής σε 96 άτοκες δόσεις. Για παράδειγμα, κάποιος που καλείται να επιστρέψει συνολικά το ποσό 35.000 ευρώ θα πρέπει στις 29 Ιουλίου να πληρώσει την πρώτη δόση που ανέρχεται στα 364,5 ευρώ.

Είτε με εφάπαξ καταβολή, είτε πρώτη δόση, η ημερομηνία πληρωμής είναι η 29η Ιουλίου.

Στη συνέχεια, ο κ. Ασκούνης μας είπε, απαντώντας σε ερώτησή μας για τις πλατφόρμες:

«Η λέξη πλατφόρμα έχει συνδεθεί στο μυαλό του λογιστή με κάτι που τον φέρνει στα όριά του. Δυστυχώς, είναι άλλο ένα κομμάτι το αναλαμβάνει ο λογιστής, και φτάνουμε σε σημείο που λέμε ''δεν πάει άλλο''. Για να μην γκρινιάζουμε, όμως, επειδή κάποιος θα πει, εμείς σου δίνουμε δουλειά, κι εσύ παραπονιέσαι, να πούμε ότι δεν είναι ότι ο λογιστής δεν θέλει να εξυπηρετήσει. Είναι από τη βάση λάθος το σύστημα. Όταν σου δίνει δέκα μέρες ή μία εβδομάδα να κάνεις αίτηση για ένα επίδομα, τι να κάνει ο λογιστής; Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν προθεσμίες. Το παιχνιδάκι με τις προθεσμίες πρέπει να σταματήσει. Τι θα πει μέσα στον Ιούλιο να κοιτάμε να φτιάξουμε τα Power Pass επειδή έχει προθεσμία, και να μην κάνουμε τις φορολογικές δηλώσεις; Και γιατί να μην είναι ανοιχτό το Power Pass και αυτή την ώρα που συζητάμε;», απάντησε.

Ο λογιστής έχει ένα πρόβλημα μόνο: Τον χρόνο. Όταν υπάρχουν προθεσμίες, υπάρχουν και πρόστιμα. Με μια συγγνώμη που ζήτησε κάποιος υπουργός, έληξε το πρόβλημα. Εγώ με μια συγγνώμη, δεν λύνω τίποτα, θα πληρώσω ή εγώ ή ο πελάτης μου;

«Σήμερα βγήκαν τα πρώτα αποτελέσματα του Power Pass, από το πρωί είχα δέκα τηλέφωνα να μου πουν τι ποσό δικαιούνται. Και έχουμε δεκαπέντε μέρες για την υποβολή των δηλώσεων, και δεν έχουν υποβληθεί οι μισές. Η πρώτη λήξη των δηλώσεων ήταν 30 Ιουνίου, και οι επιστρεπτέες βγήκαν 7 Ιουλίου, για εισοδήματα του 2021. Όταν λήγεις τις δηλώσεις  30/6 και βγάζεις 7 Ιουλίου κάτι που αφορά τις 30/6 και το εισόδημα του 2021, τι κάνεις;»

Ως προς το γεγονός ότι η υποβολή των δηλώσεων ξεκινά νωρίς, από τον μάρτιο, ο κ. Ασκούνης είπε: «Κάθε χρόνο αυτό θα έχουμε; Ποιος πάει να κάνει Μάρτιο δήλωση; Αφού ακόμα διορθώνουν!  Θεωρώ ότι θα δώσουν παράταση ως τον Σεπτέμβριο, αλλά ο μήνας Αύγουστος είναι για πολλές υπηρεσίες μέρες αργίας. Αλλά οι λογιστές, Ιούλιο και Αύγουστο ζουν τις χειρότερες μέρες».

Η λύση θα ήταν να μην υπάρχουν προθεσμίες. Δεν υπάρχει λόγος προθεσμιών, γιατί δεν είναι δυνατόν με τόσα που έχουν ρίξει πάνω στους λογιστές, να λήγουν οι δηλώσεις τέλος Σεπτεμβρίου. Είναι δικαίωμα του πολίτη να κάνει αίτηση για τα επιδόματά του. Αλλά όταν μας δίνουν σε μία εβδομάδα προθεσμία για τις αιτήσεις παράλληλα με τις φορολογικές δηλώσεις, η πίεση είναι πολύ μεγάλη.

«Δεν παρακαλάμε για σεβασμό. Ο σύλλογοι μεταξύ τους είναι πιο δυνατοί και επικοινωνούν, και τον σεβασμό θα τον κερδίσουμε μόνοι μας. Αν εγώ αρρωστήσω, τι θα γίνουν οι πελάτες μου; Θα πληρώσουν πρόστιμα; Γυναίκα λογίστρια που θέλει να κάνει μωρό, θα είναι στο μαιευτήριο με το λάπτοπ; Είναι μερικά πράγματα που θα έπρεπε να καλύπτει ο νόμος, ειδικά την εγκυμοσύνη. Διεκδικούμε», είπε, τέλος, ο κ. Ασκούνης.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Ο πρόεδρος των λογιστών Αρκαδίας Γιώργος Ασκούνης στο ArcadiaPortal.gr


7 Σχόλια

5 μήνες σας έχουν δώσει ως προθεσμία.. δεν την λες και μικρή .. κυνηγήστε τους πελάτες σας να τις υποβάλλουν εγκαίρως. Αλλιώς ας χάσετε και μερικούς, κάτι έγινε..

Έλα, έλα, πάμε με τα δαχτυλάκια...Άνοιξε (sic, λέμε τώρα) το σύστημα 31/03/2022...Απρίλης 1, Μάιος 2, Ιούνιος 3, Ιούλιος 4.....Το πέντε; Που είναι το πέντε;....Αν είχαν οι λογιστές την οργάνωση και τη "συναδελφικότητα" των δικηγόρων ή των συμβολαιογράφων, θα έκαναν ότι ήθελαν....Αλλά φευ!!!! Είναι ο καθένας για την πάρτη του και την πατάνε....

Καλό θα ήταν εσείς που σχολιάζετε για 5 μήνες ανοικτές οι δηλώσεις κτλ, αν δεν γνωρίζετε το επάγγελμα να μην λέτε ότι να ναι διότι εκτίθεστε. Μην τα ξέρετε όλοι όλα. Έκαστος στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες.

Πως φαίνεται πως είσαι εντελώς άσχετος με το θέμα… Κάπου το είδες, το διάβασες και τσουπ πέταξες την παπάτζα σου, χωρίς να έχεις ιδέα. Επαναλαμβάνω: ΕΙΣΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ

Πως φαίνεται πως είσαι εντελώς άσχετος με το θέμα… Κάπου το είδες, το διάβασες και τσουπ πέταξες την παπάτζα σου, χωρίς να έχεις ιδέα. Επαναλαμβάνω: ΕΙΣΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.