ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου: Χωρίς απόφαση για το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων (pics,vid)

ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου: Χωρίς απόφαση για το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων (pics,vid)

Φεβρουάριος 18, 2020 - 20:24
3 σχόλια

Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου συνεδρίασε στην Τρίπολη ο ΦΟΔΣΑ με θέμα την τιμολογιακή πολιτική και το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά οι ενστάσεις ήταν πολλές από πλευράς δημάρχων, πρωτοστατούντος του δημάρχου Άργους Δημήτρη Καμπόσου.

Πιο συγκεκριμένα, τόσο ο κ. Καμπόσος όσο και άλλοι αναφέρθηκαν στην «ασάφεια» σχετικά με τα ανακυκλώσιμα υλικά που τελικώς ίσως εκτοξεύσει το κόστος διαχείρισης, αφού, όπως είπε ο κ. Καμπόσος, αν ένας Δήμος κάνει ανακύκλωση μόνος του θα πληρώνει «ποινή», αφού στους όρους της σύμβασης προβλέπεται όλα τα απορρίμματα να πηγαίνουν στο εργοστάσιο διαχείρισης.

Κατά την εισήγησή του, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Στ. Αργειτάκος χαρακτήρισε την τιμολογιακή πολιτική ως το πιο σοβαρό θέμα που έχει να αντιμετωπίσει ο ΦΟΔΣΑ, λέγοντας: «Πρέπει να είμαστε από τώρα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Έχετε λάβει τις προτάσεις που έχουν προκύψει, τα τρία σενάρια, και πρέπει να υπάρξει σύγκλιση, γνωμοδοτικού χαρακτήρα είναι έτσι κι αλλιώς, και να επιδείξουμε αλληλεγγύη».

Ακόμα, ο κ. Αργειτάκος είπε ότι θα έχει ο ΦΟΔΣΑ αυξημένες δαπάνες εφέτος, επειδή θα προσληφθεί προσωπικό, θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση για τους ΣΜΑ, και γι' αυτό θα υπάρξει μια «μικρή αύξηση», όπως είπε ο κ. πρόεδρος, για την εισφορά, ώστε να είναι 178.000 ευρώ πριν από τις απομειώσεις. Το προηγούμενο έτος ήταν 144.000 ευρώ, όπως σημείωσε.

«Αυτό το τέλος σύμφωνα με νέο νόμο τιμολογιακής πολιτικής, δεν είναι ίδιο για όλους, ανάλογα με τις επιδόσεις στην ανακύκλωση. Υπάρχει ένας πίνακας που αναλύει την επιβάρυνση για κάθε δήμο. Συνολική επιβάρυνση 178.000 ευρώ και καλύπτει τα ελάχιστα λειτουργικά έξοδα του ΦΟΔΣΑ», είπε.

Πέρυσι χρεώναμε 60 λεπτά ανά κάτοικο. Τώρα είναι 75 λεπτά. Αλλά για κάποιους δήμους μειώνεται.

Ο δήμαρχος Άργους κ. Καμπόσος ρώτησε πόσα χρήματα θα κοστίζει η διαχείριση του σύμμεικτου: «Αν δεν μπορώ να κάνω ανακύκλωση θα πρέπει να εκπέσουν τα χρήματα της ανακύκλωσης. Δεν αντιπολιτεύομαι κάποιον. Δεν μπορώ να πω 70 ευρώ συν ΦΠΑ, όταν σε μένα ήρθαν τέσσερις εταιρίες και μου είπαν 29 ευρώ τον τόνο. Να βάλουν στη ΣΔΙΤ νερό στο κρασί τους για να μην υπάρξουν φασαρίες. Η εταιρία να κερδίσει θέλει. Να γίνει μια διευκρινιστική, αλλά για σκεφτείτε ότι σχεδόν με 30 ευρώ ο Δήμος ο δικός μου θα έκανε διαχείριση. Ποιος θα τα πληρώσει αυτά τα λεφτά και δεν μπορώ να κάνω και ανακύκλωση; Δεν είμαι αιρετικός, αλλά δεν μπορώ να βάλω τόσο νερό στο κρασί μου γιατί στο τέλος θα είναι σκέτο νερό».

Ο κ. Αργειτάκος απάντησε: «Ήδη έχουμε καθυστερήσει, δεν έχουμε χρόνο. μπορείτε να κάνετε ανακύκλωση, να πηγαίνετε στη μονάδα που θα έχει η ανάδοχος εταιρία και να κάνει ανακύκλωση. Ο έλεγχος γίνεται για τα μη σύμμεικτα απόβλητα». Ο κ. Καμπόσος επέμεινε: «Τα 70 ευρώ ανά τόνο είναι σύμμεικτα. Μας είχαν πει για 22 χρόνια από 28. Έγιναν 22; Να φιξαριστούν αυτά και με αγάπη και χαρά να τελειώνουμε, να σταματήσει η σκουπιδολαγνεία από κάποιους. Τα προσωπικά που έχω με τη ΣΔΙΤ θα τελειώσουν σε άλλες αίθουσες, όχι εδώ», είπε τέλος.

Στη συνέχεια, και ύστερα από παρέμβαση του κ. Γαρδικιώτη, αντιδημάρχου Βόρειας Κυνουρίας, και του κ. Χειβιδόπουλου, που ζήτησαν ενημέρωση για τα πρόστιμα από την ανακύκλωση, ο κ. Αργειτάκος είπε ότι μέσα στον Μάρτιο θα γίνει ημερίδα με την ΤΕΡΝΑ στην Τρίπολη, στην οποία οι δήμαρχοι θα συζητήσουν με την εταιρία όποια απορία έχουν.

Ο κ. Καμπόσος σε αυτό το σημείο είπε ότι πρέπει το Σώμα να είναι πολύ προσεκτικό και δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει ο ίδιος, καθώς ο δήμος του ξεκινά άμεσα τη διαδικασία με τα σύμμεικτα, όπως είπε.

Ο κ. Αργειτάκος πρότεινε στο Σώμα να γίνει η ημερίδα με την ΤΕΡΝΑ, να ενημερωθούν οι δήμαρχοι και μετά να προγραμματίσουν συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων κσι νσ προχωρήσει το θέμα.

Ο κ. Σμυρνιώτης από την  πλευρά του είπε: «Έχοντας μια εμπειρία τύπου Καλαμάτας και χειρότερη, όταν βλέπουμε 976.000 για τον Δήμο Τρίπολης, αυτό μεταφράζεται σε 12.134 τόνους, που έχοντας την εμπειρία είναι μάλλον υποτιμημένο. Και οι 200.000 είναι μέσα στα όρια. Νομίζω ότι πρέπει να συζητήσουμε τι κάνουμε για πάνω από τις 200.000 και τι κάνουμε με τη διαχείριση των σκουπιδιών που είναι χύδην δεξιά και αριστερά. Αν αυτά πάνε με 69,1 και 80,5 ευρώ, θα βρεθούν δήμοι σε μεγάλο πρόβλημα. Η καθυστέρηση των οκτώ ετών δημιούργησε πολλά προβλήματα. Η μη διαχείριση που γίνεται, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Μπορούμε να συζητήσουμε και να γίνουν και νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε οποιαδήποτε σκιά που υπάρχει, να ρυθμιστεί. Να καθυστερήσουμε για λίγες ημέρες, αλλά όχι για μήνες.»

Η συζήτηση γενικά περιστράφηκε γύρω από ζητήματα και απορίες που θα έπρεπε να έχουν λυθεί και να έχουν απαντηθεί. Θέματα όπως η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, θέματα όπως η ανακύκλωση, ζητήματα που επί οκτώ χρόνια συζητούνται, επανήλθαν στη συνεδρίαση. Τελικά η συνεδρίαση αναβλήθηκε, διότι το Σώμα έκρινε ότι πρέπει να προηγηθεί η ενημέρωση από την ΤΕΡΝΑ και μετά ο ΦΟΔΣΑ να λάβει αποφάσεις.

Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι η απόφαση του ΦΟΔΣΑ είναι γνωμοδοτική, όπως γνωμοδοτική ήταν και η απόφαση του ΔΣ Τρίπολης χθες, στην οποία αναφέρθηκε ο δήμαρχος Καθημερινότητας κ. Λαγός στο τέλος της συνεδρίασης, ο οποίος επέμεινε στο θέμα της αλληλεγγύης στους δήμους που θα φιλοξενούν μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων.

Ύστερα από περίπου δύο ώρες το σώμα αποφάσισε να αναβάλει το θέμα και να επανέλθει σε νέα συνεδρίαση για την ψήφιση του.

Τέλος να τονίσουμε ότι η ψήφιση του θέματος αφορά το κόστος που επιφέρει σε Δήμους η δημιουργία ΣΜΑ και το ποσοστό της ανακύκλωσης και όχι για το αν θα γίνει το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ.

 Έτσι μια ακόμα καθυστέρηση από τους δημάρχους και τους εκπροσώπους τους στον ΦΟΔΣΑ, παρατείνει την αγωνία της διαχείρισης των απορριμμάτων και των προστίμων που επιβάλλονται από τις χωματερές.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Πρώτη συνεδρίαση ΦΟΔΣΑ για το 2020


3 Σχόλια

Η Διοίκηση του ΦΟΣΔΑ πληρώνεται με πολύ καλούς μισθούς.

'Εχετε δίκιο, το αν θα γίνει το έργο, ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΟ ΣτΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΠΟΥ ΘΑ ΕΠΑΝΑΠΕΜΦΘΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.