ΦΟΔΣΑ: Διευκρινίσεις για το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων από την ΤΕΡΝΑ (pics,vid)

ΦΟΔΣΑ: Διευκρινίσεις για το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων από την ΤΕΡΝΑ (pics,vid)

Μάρτιος 03, 2020 - 21:00
2 σχόλια

Η ενημέρωση των μελών του ΦΟΔΣΑ σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων που έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί στην Πελοπόννησο με ΣΔΙΤ και ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης την Τρίτη 3 Μαρτίου, όπως είχε ανακοινωθεί κατά τη συνεδρίαση της 19ης Φεβρουαρίου, στην οποία το Σώμα θυμίζουμε ότι δεν είχε καταλήξει σε απόφαση σχετικά με το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς οι δήμαρχοι είχαν απορίες ως προς το τελικό κόστος.

Έτσι, την Τρίτη μετέβησαν στην Τρίπολη οι κκ. Αγραφιώτης (εκπρόσωπος της ΤΕΡΝΑ), Χαραλαμπίδης (project manager), Πασχάλης (τεχνικός διευθυντής) και η κυρία Στράτζια (νομικός), ώστε να λύσουν τις απορίες των δημάρχων.

Ο κ. Αργειτάκος, πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, καλωσόρισε τους εκπροσώπους οι οποίοι ξεκίνησαν την παρουσίασή τους με ένα βίντεο για το πώς δουλεύει η εξαιρετικά επιτυχημένη μονάδα των Ιωαννίνων.

Ο κ. Αγραφιώτης κατά την έναρξη της παρουσίασης είπε ότι είχαν την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουν μια μεγάλη αντιπροσωπεία από τον ΦΟΔΣΑ στα Ιωάννινα και μετά τη παρουσίαση του βίντεο, ο κ. Πασχάλης έδωσε τα βασικά δεδομένα της μονάδας.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα δυναμικότητας 200.000 τόνων και υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ, που είναι ένα επιτυχημένο συμβατικό πλαίσιο, με εκατοντάδες έργα παγκοσμίως με πολύ καλά αποτελέσματα. «Το έργο έρχεται να υλοποιήσει σημαντικό μέρος του περιφερειακού σχεδιασμού, προβλέπει πέντε σημεία παραλαβής, ένα σε κάθε νομό. Από τα πέντε σημεία παραλαβής τα απορρίμματα οδηγούνται σε τρεις μονάδες επεξεργασίας για τα σύμμεικτα και άλλες τρεις μονάδες βιολογικών αποβλήτων, μπορούν να παραλάβουν ακόμα και το σύνολο των οργανικών από τους κατά τόπους ΟΤΑ της Περιφέρειας. Υπάρχουν υποδομές κατάλληλες για την ασφαλή διάθεση του υπολείμματος, και προβλέπει να παραλαμβάνει και να επεξεργάζεται και να διαθέτει με ασφάλεια, τα υπολείμματα από τα ΚΔΑΥ Πελοποννήσου. Σε απόλυτη συμφωνία με τον ΕΣΔΑ», είπε ο κ. Πασχάλης.

Οι ποσότητες που θα έρθουν στα πέντε σημεία παραλαβής θα είναι στους 200.000 τόνους τον χρόνο, ή και περισσότερους, η μονάδα έχει την ευελιξία να το διαχειριστεί το πλεόνασμα, είπε.

Ο κ. Πασχάλης έδωσε και το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου, που είναι 24 μήνες για την κατασκευαστική περίοδο με έναρξη τους προσεχείς μήνες.

Στόχος, το δεύτερο τρίμηνο του 2022 οι μονάδες να είναι σε πλήρη λειτουργία.

Μάλιστα, όπως εξήγησε, η σύμβαση προβλέπει τον 10ο μήνα από την έναρξη της κατασκευής του έργου τη διάθεση στους ΟΤΑ βασικών υποδομών ώστε να υπάρχει αποσυμφόρηση του προβλήματος, με βασική επεξεργασία των απορριμμάτων. Αυτή η μεταβατική διαχείριση θα διαρκέσει για 14 μήνες, υπογράμμισε.

Ακόμα, ο κ. Πασχάλης είπε ότι οι ΧΥΤΥ σχεδιάζονται με προδιαγραφές διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.

Ο κ. Χαραλαμπίδης αναφερόμενος στη σύμβαση σύμπραξης του έργου, είπε ότι η σύμβαση θα διαρκέσει για 28 χρόνια, μαζί με τα δύο χρόνια κατασκευής του έργου. 157 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτική συμβολή 66 εκατ. ευρώ από την σναθέτουσα αρχή, δηλαδή την Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά την περίοδο κατασκευής του έργου, όπως διευκρίνισε ο κ. Χαραλαμπίδης ύστερα από ερώτηση του δημάρχου Άργους - Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου. Ο κ. Χαραλαμπίδης πρόσθεσε ότι πρόκειται για έργο υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας και αναφέρθηκε συνολικά στα οφέλη του έργου, που αποτελεί το δεύτερο εργοστάσιο κυκλικής οικονομίας στη χώρα μας, με πρώτο το εργοστάσιο της Ηπείρου.

Ο κ. Δημήτρης Καμπόσος ρώτησε αν θα γίνεται έλεγχος των απορριμμάτων στην πόρτα και αν οι δήμοι θα απαγορεύουν αν γίνεται ανακύκλωση, μαγνητοφωνείται η συζήτηση; Ο κ. Αγραφιώτης απάντησε οτι σαφέστατα θα υπάρχει έλεγχος στην πύλη και θα αφορά στο αν θα εισέρχονται συμβατικά αστικά απόβλητα, και όχι μη συμβατικά. Ο έλεγχος θα γίνεται πολύ σκληρά για το αν θα εισέρχονται ραδιενεργά. Υπάρχει πύλη ραδιενεργών. Προστατεύουμε τη μονάδα μας και τους πολίτες της Πελοποννήσου. Γίνεται έλεγχος για το αν έρχονται μπάζα. Δεν γίνεται ένας έλεγχος ποιοτικός για το εισερχόμενο υλικό, αλλά το αν είναι συμβατικά. Όλα τα επικίνδυνα, και τα νοσοκομειακά, τα κόβουμε. Για την ανακύκλωση: Πρέπει να κάνετε όση περισσότερη ανακύκλωση μπορείτε. Αυτό το σύστημα συμπληρώνει τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι ένα τμήμα, αλλά δεν είναι όλος ο περιφερειακός σχεδιασμός. Παρουσιάστηκαν οι ποσότητες του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου. Εμείς περιμένουμε στη μονάδα περισσότερα απορρίμματα από τους 200.000 τόνους που προβλέπει ο σχεδιασμός της μονάδας. «Είναι σαφές από πραγματικά στοιχεία ότι περιμένουμε απορρίμματα 300.000 τόνων. όση προσπάθεια κάνουν και πρέπει να κάνουν οι δήμοι της Περιφέρειας Πελοπονν΄σηου για ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή, αν η Πελοπόννησος γίνει Ελβετία την άλλη μέρα, περιμένουμε πάνω από 200.000 τόνους απορρίμματα».

Μας μιλήσατε για 28 χρόνια, σε μια συνάντηση στο παρελθόν μας είχατε πει για 21 χρόνια. Αν αύριο η Ευρώπη αλλάξει τον σχεδιασμό διαχείρισης, έχετε βάλει ένα μίνιμουμ εγγύησης πληρωμής για 100.000. Ισχύουν τα 21 χρόνια που λέει ο δήμαρχος Καλαμάτας και αν αλλάξει η Ευρώπη τον σχεδιασμό της και αυτός ο σχεδιασμός πάψει να υφίσταται, θα πληρώνουμε το μίνιμουμ γκαραντί και αν ναι, πόσο είναι;

Η σύμβαση προβλέπει τα 26 συν δύο χρόνια. Υπογράψαμε συμβολαιογραφική πράξη μεταξύ ΤΕΡΝΑ και ΦΟΔΣΑ που είναι μια μονομερής παραίτηση του αναδόχου. Από το 21ο έτος και μετά, αν συμπληρωθεί μια συγκεκριμένη τιμή του εσωτερικού δείκτη απόδοσης κεφαλαίων, το έργο παραχωρείται στον ΦΟΔΣΑ. Μέχρι το 21ο έτος υπάρχει η δανειοδότηση από την τράπεζα. Αν γίνει αλλαγή της νομοθεσίας, θα κάνουμε αλλαγές και θα προσαρμοστούμε στη νομοθεσία, προς όφελος του ΦΟΔΣΑ. Οι μονάδες αυτές δεν θα λειτουργούν με την ίδια τεχνολογία με την οποία κατασκευάστηκαν για τριάντα χρόνια. Είναι τρελό αυτό.

Ο κ. Χρόνης, δήμαρχος Επιδαύρου, είπε ότι γίνεται ανακύκλωση από το 2009 με μεγάλο κόστος για τα δεδομένα του δήμου, τουλάχιστον 150.000 ευρώ σε σύνολο 500.0000 ευρώ για τα ανταποδοτικά, αν για αυτούς τους δήμους που κάνουν ανακύκλωση, έχουν ποιοτικά σκουπίδια, υπάρχει πρόβλεψη. Πληρώνω 60 ευρώ τον τόνο στο ΚΔΑΥ Τρίπολης και άλλα 60 ευρώ τον τόνο για το υλικό που μου γυρίζει πίσω. Αυτό, ένα ολοκληρωμένο εργοστάσιο θα πρέπει να το λύσει. Τα σκουπίδια πρέπει να φύγουν από τους δήμους, γιατί ακούστηκε ότι σε κάποιους δήμους θα λειτουργήσει νωρίτερα το σχέδιο.

Σε αυτό το τελευταίο απάντησε ο κ. Αργειτάκος, λέγοντας: «Όλα θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα, σε όλους τους δήμους». Ο κ. Αγραφιώτης απάντησε ως προς την ανακύκλωση, λέγοντας ότι δεν αφορούν αυτά τα ζητήματα τη σύμβαση που συζητείται. «Η ανακύκλωση και ο μπλε κάδος αφορά στον Δήμο. Θα κοιτάξουμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο σε αυτό το σύστημα που έχει υπερβάλλοντα κόστη για τους δήμους. Αλλά δεν αφορά εμάς.»

Ο κ. Βασιλόπουλος ρώτησε αν γίνει αύριο ένα θαύμα και έχουν μόνο 100.000 τόνους απορρίμματα, θα το δέχεται η μονάδα; Όπως απαντήθηκε, αν τα παραγόμενα αστικά απόβλητα είναι λιγότερα από 150.000 τονους, τότε ο ΦΟΔΣΑ θα πληρώνει για 100.000 τόνους και όχι για 150.000 τόνους, όπως έχει συμφωνηθεί με συμβολαιογραφική πράξη.

Ο κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος ρώτησε σε σχέση με την κατασκευή των έξτρα ΣΜΑ, ένας τέτοιος χώρος θα λειτουργήσει και στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, και επανερχόμενος στην προσωρινή διαχείριση ρώτησε ενδεικτικά πότε ξεκινάει και αν είναι υποχρεωτική για το σύνολο των δήμων. «Στα ΣΜΑ δεν υπάρχει ενδιάμεση αποθήκευση. Τα απορριμματοφόρα τα δικά σας μεταμορφώνονται απευθείας σε κλειστά κοντέινερ με εξοπλισμό και φεύγουν. Κάθε φορτίο καταγράφεται. Δεν μπορούμε να βάλουμε στο σύστημά μας απορριμματοφόρο που δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από εσάς». 

Ο κ. Γαρδικιώτης από τον δήμο Βόρειας Κυνουρίας ρώτησε για τον αν η εταιρία μπορεί να αναλάβει κάποια υλικά όπως χαρτί, αλουμίνιο και σίδερο, για να τα διαχειριστεί, με την ΤΕΡΝΑ να απαντά ότι μπορεί να βοηθήσει την Βόρεια Κυνουρία στο να βρει κάποια λύση πιο οικονομική προκειμένου να απαλλαχτεί από υλικά αυτά που δεν έχει που να τα διαθέσει.

Όπως διευκρινίστηκε κατά τη συνεδρίαση, τα επιπλέον ΣΜΑ θα χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος (δύο μόνο θα κατασκευαστούν από την ΤΕΡΝΑ και τα υπόλοιπα 12 από το υπουργείο.

Οι ερωτήσεις των δημάρχων πολλές και... κατόπιν εορτής, αφού η σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι ελάχιστοι δήμαρχοι ήταν επαρκώς διαβασμένοι, για ακόμα μία φορά.

Σημειωτέον, επίσης, ότι στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης βρέθηκαν κάτοικοι από την Παλαιόχουνη, με την κυρία Κουτουζή να θέτει τα ερωτήματα της προς την εταιρία.

Video: 

ArcadiaPortal.rg Η ΤΕΡΝΑ στον ΦΟΔΣΑ


2 Σχόλια

ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ......ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΓΩΝΙΩΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ. . . . ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ , ΠΟΥ ΤΟ ΠΗΓΑΝ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ! ! ΝΤΡΟΠΗ ! !

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.