Φάνης Σακελλαρίου: Ποιος ήταν ο γλύπτης του ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην πλατεία Άρεως

Φάνης Σακελλαρίου: Ποιος ήταν ο γλύπτης του ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην πλατεία Άρεως

Φεβρουάριος 16, 2021 - 11:18
3 σχόλια

Ο δημιουργός του έφιππου ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στην Πλατεία Άρεως στην Τρίπολη, του ανδριάντα του «Τουρκοφάγου»  Νικηταρά, στο Χιλιομόδι, του ορειχάλκινου ανδριάντα  του  Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού  στην Πλατεία Μητροπόλεως στην Αθήνα αλλά και του  Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη στο Αμμάν της Ιορδανίας ονομαζόταν Φάνης Σακελλαρίου και είχε καταγωγή από τη Στυμφαλία Κορινθίας.

Ο γλύπτης Φάνης Σακελλαρίου (1916 –2000) θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της μνημειακής γλυπτικής στην Ελλάδα του 20ού αιώνα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916, αλλά καταγόταν από τη Λαύκα της Στυμφαλίας.

Εισήχθη πρώτος στη σχολή Καλών Τεχνών και η μαθητεία του δίπλα σε μεγάλους δασκάλους της Τέχνης έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία του.

Πήρε τα πρώτα μαθήματα στο εργαστήρι γλυπτικής του Θωμά Θωμόπουλου. Στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου σπούδασε γλυπτική, μαθήτευσε αρχικά στα εργαστήρια του Κώστα Δημητριάδη, ενώ αργότερα παρακολούθησε για ένα διάστημα και μαθήματα ζωγραφικής κοντά στον Κώστα Παρθένη. Έκανε επίσης σπουδές στην αισθητική, την ανατομία και την ιστορία της τέχνης.

Ο Φάνης Σακελλαρίου, πριν από τον πόλεμο το 1940, πήρε μέρος σε πολλές πανελλήνιες εκθέσεις και απέσπασε ενθουσιαστικές κριτικές για τα έργα του («Βοσκός Αρκαδίας», «Αναπαυόμενος Έφηβος», «Κόρη σε ρεμβασμό»). Κατά τη διάρκεια του πολέμου και της Κατοχής, το εργαστήρι του και πολλά από τα έργα του καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς.

Μεταπολεμικά ταξίδεψε στο Παρίσι, τη Ρώμη και τη Φλωρεντία, όπου εξειδικεύτηκε στην οργάνωση μουσειακών εκθέσεων και στις τεχνικές της παντογραφίας και χαλκοχυτικής για τη δημιουργία μεγάλων μνημειακών έργων. Το έργο του εκτίθεται σε δημόσιους χώρους, ιδιωτικές συλλογές και μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Φ. Σακελλαρίου πέθανε στην Αθήνα στις 15 Μαρτίου 2000, σε ηλικία 84 ετών.

Όταν του ανατέθηκε η κατασκευή του έφιππου ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο γλύπτης πέρασε πολλές μέρες μέσα στους στάβλους του Παύλου, τότε βασιλιά της Ελλάδας, μελετώντας με προσοχή την κάθε λεπτομέρεια στις κινήσεις του αλόγου, προκειμένου να αποδώσει τη στιγμή που μπαίνει έφιππος στην Τριπολιτσά ο Κολοκοτρώνης με ακρίβεια.

Στη φωτογραφία, ο γλύπτης στην Τρίπολη, κατά την τοποθέτηση του αγάλματος, από τη σελίδα «Παλιές φωτογραφίες και γραφικοί τύποι της παλιάς Τριπολιτσάς» στο Facebook.


3 Σχόλια

ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ? ΑΣ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

Ο Ανδριάντας του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη αγναντεύει την Τρίπολη από τον Αύγουστο του 1971.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.