Εύβοια: Ολική καταστροφή, ανύπαρκτο «επιτελικό» κράτος

Εύβοια: Ολική καταστροφή, ανύπαρκτο «επιτελικό» κράτος

Αύγουστος 10, 2020 - 11:41
3 σχόλια

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η τελευταία ολική καταστροφή στην Εύβοια δεν είναι δυνατόν να αφήνει περιθώριο ούτε σε έναν πολίτη, όσο μακριά νυχτωμένος και να είναι, να πιστεύει ότι έχουμε κρατικό μηχανισμό έτοιμο για όλα, όπως διατυμπανίζεται σε κάθε ευκαιρία από όλες τις κυβερνήσεις.

Χαρακτηριστικά χθες η κυβέρνηση εμμέσως πλην σαφώς επέρριψε ευθύνες στους μετεωρολόγους για την πρόβλεψη του όγκου νερού που είχαν κάνει σε σχέση με τον -πραγματικά μεγάλο- όγκο νερού που έπεσε την Εύβοια.

Μόνο που το νερό δεν ζυγίζεται ούτε υπάρχει ασφαλής τρόπος να προβλέψεις πόσο και πού ακριβώς θα πέσει.

Η ΕΜΥ και οι άλλες μετεωρολογικές υπηρεσίες, όπως του Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχαν προειδοποιήσει για ακραία φαινόμενα. Αν αυτό δεν είναι αρκετό για να βρίσκεται επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός, δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να είναι.

Επίσης, ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι αν είχε ενεργοποιηθεί το 112, θα είχαμε εκατόμβη νεκρών, διότι οι άνθρωποι θα προσπαθούσαν εν μέσω κακοκαιρίας να διαφύγουν. Ωστόσο, το 112 δεν είναι χρήσιμο για να μας θυμίζει να βάλουμε τη μάσκα μας, όπως στο πρώτο κύμα πανδημίας (παρεμπιπτόντως, έχουμε ήδη περάσει στο δεύτερο και ισχυρότερο κύμα και ακόμα ένα «μπιπ» από το 112 δεν έχουμε ακούσει...) ούτε για να μας πει να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας. Μια ειδοποίηση στα κινητά των κατοίκων της Εύβοιας για ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να αρκούσε για να προετοιμαστούν. Οι άνθρωποι στο κάτω-κάτω γνώριζαν ότι τα σπίτια τους είναι χτισμένα σε παλιές κοίτες μεγάλων ποταμών και κοντά στο δέλτα τους. Ενδεχομένως να είχαν προετοιμαστεί και να μην ξυπνούσαν από τον ήχο του νερού που ανέβαινε στα παράθυρά τους.

Πέρυσι τέτοιες μέρες, στην ίδια περιοχή είχαν καεί τα πάντα. Πέρυσι τέτοιες μέρες και τέσσερα χρόνια νωρίτερα περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ήταν ο Κώστας Μπακογιάννης, σήμερα δήμαρχος Αθηναίων και «μεγάλος περιπατητής». Τι είχε κάνει για αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή; Προφανώς τίποτα.

Και το μόνο που μένει στην κυβέρνηση, ύστερα από τη νέα αυτή τραγωδία, είναι αυτό που μένει σε κάθε κυβέρνηση τα τελευταία πολλά χρόνια: η επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης. Και ύστερα από λίγες ημέρες θα ξεφυτρώσει μια δημοσκόπηση για το πόσο καλύτερη ήταν η διαχείριση ετούτης της κυβέρνησης από της άλλης στη φονική πλημμύρα της Μάνδρας.

Βασιλικό, Πολιτικά, Ψαχνά, Λευκαντί, Άγιος Νικόλαος. Περιοχές τουριστικές, κατεστραμμένες. Οκτώ νεκροί, 3.000 σπίτια πνιγμένα στη λάσπη, γέφυρες και δρόμοι σπασμένοι στα δύο. Σε δεκαπέντε ημέρες θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση. Τεράστια οικονομική καταστροφή για τους κατοίκους.

Επομένως: Δεν έχουμε κρατικό μηχανισμό. Θα πρέπει επιτέλους κάποια κυβέρνηση κάποτε να επανασχεδιάσει όλο τον μηχανισμό, από το πώς δινονται οι πολεοδομικές άδειες και από τον καθαρισμό των ρεμάτων ως τις χωματερές και τις εκκενώσεις πόλεων. Και δεν αρκεί ένας οποιοσδήποτε Χαρδαλιάς επικεφαλής σε υπουργείο Διαχείρισης Κρίσεων. Οι αλλαγές πρέπει να είναι δομικές και να ξεκινήσουν άμεσα. Αδιάφορο ποιοι θα ξηλωθούν, αδιάφορο πόσα πρόστιμα θα επιβληθούν, αδιάφορο αν κάποιοι χάσουν το γόητρό τους στην κομματική τους βάση. Η κυβέρνηση των αρίστων και του επιτελικού κράτους μπορεί να το κάνει αυτό; Μπορεί να αλλάξει ό,τι πρέπει να αλλάξει σε δημοπρασίες, μειοδοσίες, κουκούλωμα ευθυνών εργολάβων, καθυστερήσεις σε μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα για να τα πάρει ο ένας ή ο άλλος εκλεκτός;

Οι πολίτες μπορούν επιτέλους συντεταγμένα να διαμαρτυρηθούν στους δήμους, στις Περιφέρειες, στους βουλευτές τους, και κυρίως μπορούν να σταματήσουν να λαδώνουν τον κάθε υπάλληλο για να βάλουν ρεύμα στο αυθαίρετο ή τσιμεντάκι στο αυλάκι που θα τους έσωζε από μια πλημμύρα, προκειμένου να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους στο παράνομο κλειστό πάρκινγκ τους;..

Η περιβαλλοντική καταστροφή έχει συνέπειες που θα εκδηλώνονται όλο και πιο σύντομα, όλο και πιο ισχυρά. Έχουμε φθάσει στο μη περαιτέρω. Καταστρεφόμαστε και κοιτάζουμε αλλού.

Χθες έβλεπα σε ρεπορτάζ τις φωτογραφίες ενός παραθεριστή της περιοχής, κάτοικο ΗΠΑ. Έδειχναν αυτοσχέδιες χωματερές. Ο άνθρωπος είχε προχωρήσει σε καταγγελία. Την έλαβε κάποιος υπόψη; Όχι, φυσικά. Διότι ο καταγγέλων πολίτης θεωρείται βαρεμένος ή βαλτός. Τι κάθεται και τα σκαλίζει τώρα; Ποιον προσπαθεί να πλήξει και ποιος τον έβαλε;

Τα μπάζα, οι καναπέδες και τα σκουπίδια στις φωτογραφίες, που είχαν φράξει κάποιο ρέμα, θα έφθασαν λογικά στην παραλία στο Δήλεσι.

Η φύση καθαρίζει με τρόπους που δεν μας είναι αρεστοί.
 

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 
Tags: 

3 Σχόλια

Μπράβο κ. Γαλανιάδη, έτσι ακριβώς είναι όπως τα λέτε. Στις περιοχές που αναφέρεστε να τονίζετε κάθε φορά τις πλημμύρες στην περιοχή μας το 2016, που παρόλα αυτά που συμβαίνουν, εμας που το φωνάζουμε μας λένε γραφικούς και ενοχλητικούς για τις υπηρεσίες.

O ποταμός Λήλαντας είχε πλημμυρίσει και το 2009 !Ποσο δύσκολο ήταν να στείλουν μηχανήματα της περιφέρειας η του στρατού να ανοίξουν ένα κανάλι 5 -6 μέτρα βάθος μέσα στην κοίτη του !

Ενα link με τα άρθρα πλην ενός για το Μάτι του κόσμου "συγγνώμη κύριε Πολάκη" για να φύγει από την εικόνα ο Αλέκσης. Μετά κάνουμε διαδραστικά σεμινάρια για την πλημμύρα, τα εμβόλια, τους μουσαφιραίους του Πάρνωνα και την ...κόρη του Πέτρου

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.