Εξωστρέφεια, brain drain, ψήφος Ομογενών: Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης απαντά για όλα στο Arcadia Portal

Εξωστρέφεια, brain drain, ψήφος Ομογενών: Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης απαντά για όλα στο Arcadia Portal

Απρίλιος 22, 2021 - 10:01
1 σχόλια

Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο ArcadiaPortal.gr, ο υφυπουργός Εξωτερικών και  βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Βλάσης απαντά σε όλα τα καίρια ερωτήματα που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιό του, όπως την ψήφο των αποδήμων, που έχει αναχθεί σε μέγιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ενώ απαντά στο γιατί, εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την ψήφο των αποδήμων, αλλά και στην αντιπολίτευση που εμμένει στους περιορισμούς.

Παράλληλα, αναφέρεται εκτενώς στις δράσεις του υπουργείου Εξωτερικών που στόχο έχουν αφενός να ενδυναμώσουν τους δεσμούς της Ομογένειας με την Ελλάδα και, αφετέρου, να προωθήσουν, μέσω της συνεργασίας με φορείς και κορυφαία πανεπιστήμια, την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας, της μυθολογίας και της ιστορίας στους ομογενείς δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς, αλλά και σε όλους όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν την ελληνική κουλτούρα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Ακόμη, όπως αναφέρει ο ίδιος, πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο επαναπατρισμός των νέων επιστημόνων που αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, και η ανάσχεση του brain drain. Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών στέλνει το δικό του μήνυμα στους Αρκάδες: «Φτάνουμε προς το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας», επισημαίνει, και υπογραμμίζει: «Οι Αρκάδες, από την μεριά μας, έχουμε μάθει να δίνουμε μάχες και να τις κερδίζουμε».

Ακολουθεί η συνέντευξη του υφυπουργού Εξωτερικών:

Κύριε υφυπουργέ, η κυβέρνηση και εσείς προσωπικά, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, εργάζεστε συστηματικά για να αλλάξουν οι υφιστάμενοι όροι και να καταργηθούν οι περιορισμοί ώστε να ψηφίζουν όλοι οι απόδημοι. Για ποιο λόγο είναι σημαντικό τώρα, εν μέσω πανδημίας και παγκόσμιας κρίσης, να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα;

Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού χωρίς περιορισμούς είναι ένα πάγιο, χρόνιο και απολύτως δίκαιο αίτημα. Εξάλλου, δεν μιλάμε για νέα παροχή δικαιώματος για ψήφο, αλλά για απλή διευκόλυνση. Δηλαδή, όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους και μπορούν – και πολλοί το κάνουν – να πάρουν ένα αεροπλάνο και να έρθουν να ψηφίσουν στην Ελλάδα, θα μπορούν να ψηφίσουν εκεί όπου βρίσκονται, χωρίς να αναγκαστούν να μπαίνουν σε έξοδα. Σε καμία περίπτωση δεν διευρύνεται η εκλογική βάση, απλώς διευκολύνονται να ψηφίσουν όσοι ζουν μακριά από την πατρίδα και κυρίως αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν.

Οι ομογενείς μας μπορεί να έχουν φύγει μακριά από τη «Μητέρα» πατρίδα, όμως, η αγάπη τους και το δέσιμο με τις ρίζες τους είναι βαθύ και ουσιαστικό και το δικαίωμα συμμετοχής τους στα κοινά της χώρας μας είναι απολύτως κατανοητό, μα και δημοκρατικό. Η πολυφωνία δεν γνωρίζει γεωγραφικούς περιορισμούς. Τόσο για τον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση όσο και για εμένα προσωπικά, το θέμα της ψήφου των αποδήμων δεν υφίσταται αναλόγως των περιστάσεων ούτε πρόκειται για άλλη μία φορά –όπως σε κυβερνήσεις του παρελθόντος- να αφεθεί στην τύχη του με πρόφαση την πανδημία. Ξέρετε, αν κάποιος θέλει να εφευρίσκει δικαιολογίες για πάγωμα της ψήφου θα το κάνει ες αεί. Η Κυβέρνησή μας δεν θα παρατείνει αυτό το φαύλο κύκλο. Θα σταθούμε δίπλα στους Αποδήμους και στην επιθυμία τους για συμμετοχή στα κοινά της Πατρίδας τους.

 

Τι απαντάτε στην αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με την επιμονή της στους περιορισμούς για την ψήφο των αποδήμων;

Η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να εμμένει σε περιορισμούς την ίδια ώρα μάλιστα που ακόμα και η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για τους Απόδημους, βουλευτής κ. Τζάκρη, «ήρθε στα λόγια μας» και ζήτησε την πλήρη άρση των περιορισμών του προηγούμενου νόμου, τους οποίους και χαρακτήρισε άδικους και υποτιμητικούς. Αμέσως, λοιπόν, μετά το Πάσχα, με την προτεινόμενη νομοθετική μας ρύθμιση, κάθε κόμμα θα αναλάβει τις ευθύνες του και κοιτώντας τον Έλληνα του εξωτερικού στα μάτια θα του πει αν θα τον διευκολύνει να ασκήσει το δικαίωμα του στην ψήφο, κάτι που εξάλλου του αναγνωρίζει το Σύνταγμα.

 Είναι ανεπίτρεπτο να θυμόμαστε τους Απόδημους Έλληνες και να ζητάμε τη βοήθειά τους μόνο όταν εμείς το επιθυμούμε και έπειτα να γυρίζουμε την πλάτη στα δικαιώματά τους. Ο Ελληνισμός είναι ένας, ενιαίος, Οικουμενικός.

 

Τι θα απαντούσατε σε έναν απλό πολίτη, ο οποίος ρωτά «για ποιο λόγο να ψηφίζει και να έχει ισότιμη ψήφο ο Έλληνας που ζει χρόνια στο εξωτερικό, που δεν φορολογείται στην Ελλάδα, και να αποφασίζει για τις τύχες όλων όσοι ζουν εδώ;».

Δεν θεωρώ ότι οι συμπολίτες μας βάζουν στο ζυγό το δημοκρατικό πολίτευμα μετρώντας οικονομικούς και φορολογικούς παράγοντες. Οι Έλληνες είτε κατοικούν στη χώρα είτε στο εξωτερικό δεν είναι επιτρεπτό να διασπαστούν σε στρατόπεδα, καθώς με αυτό τον τρόπο πλήττεται βαθιά η Δημοκρατία μας και οι αρχές της, που είναι κατοχυρωμένες από το Σύνταγμα. Οι περισσότερες οικογένειες έχουν συγγενείς στο εξωτερικό, ακόμη και για λόγους σπουδών και εργασίας. Είμαστε όλοι Έλληνες, συμπατριώτες και η αγάπη για τη χώρα μας δεν διαφοροποιείται από τον τόπο κατοικίας. Εξάλλου σας υπενθυμίζω πως μιλάμε για ανθρώπους που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, τους οποίους απλώς τους διευκολύνουμε με το να ψηφίζουν από τον τόπο στον οποίο κατοικούν, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψουν κάνοντας επιπλέον έξοδα.

 

Ποιες δράσεις σχεδιάζει το υπουργείο σχετικά με την περαιτέρω ενδυνάμωση και ουσιαστική σχέση των Ομογενών με την Ελλάδα;

Πέραν της θεσμικής μου αρμοδιότητας, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι σχέσεις μου με τους Έλληνες του εξωτερικού ήταν πάντα ιδιαίτερα σημαντικές για μένα, καθώς τους θαυμάζω για τα όσα έχουν καταφέρει μακριά από τη χώρα μας κάνοντας μας υπερήφανους. Στο Υπουργείο, όπως και στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού, επιδιώκουμε να παράγουμε έργο που θα διευκολύνει την απρόσκοπτη επαφή των ομογενών από τον τόπο διαμονής τους με τη χώρα μας, καθώς και στην περαιτέρω δημιουργία συνεκτικών δεσμών.

Πιο συγκεκριμένα, επιτύχαμε την αναβάθμιση των προξενικών μας αρχών δίνοντας λύση σε γραφειοκρατικά ζητήματα που ταλάνιζαν επί σειρά ετών τους ομογενείς μας. Ψηφιοποιήσαμε ένα μεγάλο μέρος των υπηρεσιών αποτρέποντας τους κατοίκους του εξωτερικού να κάνουν άσκοπες μετακομίσεις – ειδικά εν μέσω πανδημίας- χάνοντας χρόνο και χρήματα. Οι νέες υπηρεσίες «MyConsulLive» και ο «Εικονικός Βοηθός», που στηρίζονται στις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη, εξυπηρετούν άμεσα θέματα όπως ληξιαρχικές πράξεις.

Επιπρόσθετα, στόχος του Πρωθυπουργού είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η παροχή κινήτρων για τον περιορισμό του φαινομένου του brain drain και για τον επαναπατρισμό όσων έφυγαν από την Ελλάδα ιδιαίτερα την 10ετία της κρίσης. Η Ελλάδα χρειάζεται τα νέα παιδιά με τις πολύ καλές γνώσεις, εξειδικεύσεις και δεξιότητες που έχουν φύγει στο εξωτερικό, ώστε να προσφέρουν στη χώρα μας.

Η ελληνική γλώσσα είναι ακόμη, ένας πυλώνας που θέλουμε να τονώσουμε ιδιαιτέρως στα παιδιά και στους νέους δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς. Είναι λογικό μαθαίνοντας τη γλώσσα του τόπου, όπου διαβιούν, να έχουν έλλειμμα στην ελληνική. Μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού και σε συνεργασία με την Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser του Βανκούβερ, εκμεταλλευόμενοι τις νέες τεχνολογίες δημιουργήσαμε την πλατφόρμα «staellinika». Με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα δίνεται η δυνατότητα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής μυθολογίας και του πολιτισμού σε όσους επιθυμούν να εντρυφήσουν στην ελληνική παιδεία. Μάλιστα, σε επίταση αυτής της προσπάθειας, παρέχουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας βιβλία σε πολλές κοινότητες Ελλήνων που έχουν ανάγκη.

Δεν παραλείπουμε, βεβαίως, και τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, που θα γίνουν ανά την υφήλιο και που διοργανώνονται σε συνεργασία με τις κοινότητες των ομογενών μας και τα σωματεία τους. Η επέτειος αυτή είναι ένα ακόμη συστατικό στοιχείο στην σύσφιξη των σχέσεων των Αποδήμων με την πατρίδα μας.

Η δημιουργία δίαυλου ουσιαστικής και ειλικρινούς επικοινωνίας με την ομογένεια είναι το βασικό μου μέλημα, καθώς η ελληνική ψυχή είναι οικουμενική και δυνατή όπου και αν βρίσκεται.

Η επαφή με την Ελλάδα είναι πάντα το κύριο ζητούμενο για τους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και όλους εμάς, καθώς αποτελεί τιμή και χαρά.

 

Θα θέλαμε να στείλετε ένα μήνυμα στους συντοπίτες σας Αρκάδες που παλεύουν με την πανδημία και την οικονομική ανασφάλεια στους δύσκολους αυτούς καιρούς.

Ξέρω τη μεγάλη υπομονή και σύνεση που έχουν επιδείξει όλο αυτό το χρονικό διάστημα της πανδημίας. Έχω πλήρη εικόνα του νομού μας και του πώς οι συμπατριώτες μου έχουν διαχειριστεί την πανδημία αλλά και τις επιπτώσεις αυτής. Φτάνουμε, όμως, προς το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας. Με την αυξητική πορεία των εμβολιασμών σύντομα θα επιτύχουμε να χτίσουμε το επιθυμητό τείχος ανοσίας και να έχουμε ένα κανονικό καλοκαίρι. Η Κυβέρνησή μας κλήθηκε να λάβει δύσκολα, αλλά αναγκαία μέτρα,  ώστε να ελεγχθεί το μέτωπο της εξάπλωσης του ιού. Παρέχοντας, όμως, οικονομική στήριξη με τα έκτακτα βοηθήματα, τις φορολογικές ρυθμίσεις – ελαφρύνσεις, έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζημιά της αγοράς, των οικογενειών αλλά και της οικονομίας της χώρας στο σύνολο. Οι Αρκάδες, από την μεριά μας, έχουμε μάθει να δίνουμε μάχες και να τις κερδίζουμε. Το έχουμε αποδείξει με την ιστορία μας. Ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, τηρώντας τα μέτρα και κάνοντας λίγο ακόμα υπομονή, το χαμόγελο θα επιστρέψει σύντομα και ο φόβος θα παραμερίσει, επιτρέποντάς μας να ανταμώσουμε στα χωριά μας πιο ασφαλείς.

 

Γαλανιάδη Εύα


Υπάρχει 1 Σχόλιο

ΣΤΙΧΟΙ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΡΑΣΟΥΛΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗ: ΒΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗ: ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΑΛΛΟΣ Ο ΑΝΟΙΚΤΟΜΑΤΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ Ο ΑΥΓΟΥΛΟΜΑΤΗΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΔΩΣΕ!!!!!!!!!!!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.