Εστία φοιτητών ή εστία κακοποιών;

Εστία φοιτητών ή εστία κακοποιών;

Σεπτέμβριος 29, 2022 - 12:52
30 σχόλια

EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης

Κάποιοι έπεσαν από τα σύννεφα με τη χθεσινή επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου. 

Ανάμεσα σε αυτούς, όποιοι και να είναι, δεν δικαιούνται να βρίσκονται οι πρυτανικές αρχές και οι φοιτητικές οργανώσεις.

Διότι, ποιος ξέρει καλύτερα το πανεπιστήμιο από εκείνους; Και, στην περίπτωση των πρυτανικών αρχών, ποιος έχει την ευθύνη;..

Τα γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα: Σε 27 ένοπλες ληστείες και δύο κλοπές κατηγορούνται ότι συμμετείχαν τα συνολικά 32 μέλη των συμμοριών που εξαρθρώθηκαν στην επιχείρηση της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών. Κάποιοι από αυτούς, κακοποιοί με βαρύ ποινικό μητρώο, την περίοδο 2011 - 2012 φέρεται να είχαν ανάμειξη σε φονικές συμπλοκές, βιασμούς κ.ά. Συνελήφθησαν σε διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές του κέντρου και στις φοιτητικές εστίες της Πανεπιστημιούπολης, που χρησιμοποιούσαν ως προσωρινά ή και μόνιμα καταλύματά τους, 22 άτομα.

Είκοσι δύο άτομα, που δεν είχαν καμία δουλειά να ζουν μέσα στη φοιτητική εστία, στερώντας από τους φτωχούς φοιτητές το δικαίωμα στη στέγη και στις σπουδές τους.

(Φταίνε αυτοί; Μάλιστα, ο σεσημασμένος κακοποιός φιλοξενούσε στην εστία, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ακόμα και τη μητέρα του. Όχι, βέβαια. Ποιος ελέγχει; Ποιος έχει την ευθύνη για τη στέγαση των φοιτητών; Ποιος είναι υποχρεωμένος από τον Νόμο να γνωρίζει ποιοι ζουν εντός των φοιτητικών εστιών; Εκκωφαντική η σιωπή από τις πρυτανικές αρχές...)

Από τον Ιούνιο του 2021 ως χθες, οι κατηγορούμενοι με την απειλή όπλων λήστευαν σούπερ μάρκετ, περίπτερα, καταστήματα εστίασης στη γύρω περιοχή. Μάλιστα, ανάμεσα σε άλλα, στην Καισαριανή τον Ιούλιο του 2021 πυροβόλησαν και τραυμάτισαν στο πόδι τους υπαλλήλους ενός καφέ που αποπειράθηκαν να τους καταδιώξουν ύστερα από ληστεία σε σούπερ μάρκετ.

Τον Οκτώβριο του 2021 περικύκλωσαν τέσσερις φοιτητές και με την απειλή μαχαιριού και ενός πιστολιού, τους έκλεψαν. Η αστυνομία συνδέει τα 32 μέλη συμμοριών με ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών, ακόμη και με μια υπόθεση αρπαγής.

Σε βάρος του ενός συλληφθέντα, εκκρεμούν τέσσερα εντάλματα για πάνω από 30 ληστείες και για ναρκωτικά. Μάλιστα πριν από 3 χρόνια θείος του είχε απαγάγει ένα παιδί και ζητούσε λύτρα από τους γονείς.

(Η Δικαιοσύνη... έχει χρόνο μπροστά της...)

Τι βρέθηκε κατά την αστυνομική επιχείρηση μέσα στις εστίες; ναρκωτικά, όπλα Glock, σφαίρες, αλλά και 7.500 ευρώ σε μετρητά.

Ακόμα, ζητούσαν από τους φοιτητές ταυτότητα, απείλησαν με όπλα όσους φοιτητές θεωρούσαν υπόπτους, επιτέθηκαν εις βάρος δύο νεαρών κοριτσιών στην Πολυτεχνειούπολη, εναντίον των οποίων έστρεψαν τα όπλα τους λέγοντάς τους «ξέρουμε ότι είστε της Ασφάλειας».

Οι εικόνες από τις φοιτητικές εστίες δε, άθλιες. Πώς είναι δυνατόν να ζουν άνθρωποι σε τέτοιες συνθήκες; Και μάλιστα οι -υποτίθεται- ευάλωτοι φοιτητές, χωρίς εισοδήματα; 

Έχω την πεποίθηση ότι η χθεσινή επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ είναι η αρχή για να σπάσει ένα μεγάλο απόστημα. Αν, βεβαίως, υπάρχει βούληση για κάτι τέτοιο. Διότι αυτή η ιστορία είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και ελπίζουμε να τεθούν:

Ποιος έχει αρμοδιότητα για τον έλεγχο των φοιτητικών εστιών;

Πόσο σοβαρά έλαβαν οι αρμόδιοι τις καταγγελίες των φοιτητών για face control και παράνομες δραστηριότητες εντός των φοιτητικών εστιών;

Ο επικεφαλής της μιας συμμορίας, σεσημασμένος κακοποιός που μάλιστα είχε απαγάγει γιο δημοσιογράφο και δημοτικού συμβούλου στου Ζωγράφου και τον κρατούσε όμηρο μέσα στη φοιτητική εστία, έχει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τρία καταστήματα στην Αθήνα(!) και απειλούσε το θύμα του να μην συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα εναντίον του. Οκτώ μήνες μετά το περιστατικό, η Αστυνομία είχε συλλάβει έναν 28χρονο, μέλος της εγκληματικής οργάνωσης που είχε εισβάλει στο σπίτι του δημοσιογράφου. Σε βάρος του 30χρονου «σταρ» των χθεσινών συλλήψεων, έχουν σχηματιστεί πέντε δικογραφίες, μια από αυτές αφορά την αρπαγή του 17χρονου.

Είχε γίνει τότε έρευνα στις φοιτητικές εστίες ύστερα από αυτά τα γεγονότα;..

Είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία η απάντηση στην εγκληματικότητα εντός του ελληνικού πανεπιστημίου; Για μένα, όχι. Υπάρχει ένα σύστημα που, είτε λόγω ανικανότητας είτε λόγω σκοπιμοτήτων, δεν λειτουργεί. Η απάντηση σε αυτό, δεν είναι η Αστυνομία μέσα στις σχολές. Η αναβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων και η ειρήνη στη σπουδαστική κοινότητα είναι ζήτημα βούλησης των πρυτανικών αρχών, των φοιτητών και των οργανώσεών τους. Υπόθεση που μοιάζει χαμένη αν δεν ανατραπούν δομικές παθογένειες που έχουν, δυστυχώς, γιγαντωθεί.

Ζούμε στη χώρα όπου δεν φταίει κανείς για τίποτα. Είναι έτσι δομημένο το σύστημα, που η απονομή δικαιοσύνης αργεί δραματικά -αθώοι οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Siemens...- που το υπουργείο Υγείας δεν φέρει ευθύνη για το γεγονός ότι το 97% των ανθρώπων που διασωληνώνθηκαν εκτός ΜΕΘ πέθαναν -η διασωλήνωση είναι ένα βήμα πριν από τον θάνατο, κατά τον αρμόδιο υπουργό...- που περίπου 3.000 παιδιά περιμένουν να χειρουργηθούν αλλά δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι στο «Παίδων», που πληρώνουμε για δημόσια παιδεία αλλά καταβάλλουμε και περίπου 3 δισ. ευρώ τον χρόνο για φροντιστήρια, βοηθήματα και εκπαιδευτικό υλικό, που ο κουμπάρος, ο μπατζανάκης, ο γνωστός και ο κολλητός έχει ισχυρότερο λόγο από τον Νόμο του κράτους.

Η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι ξεκομμένη από όλα τα παραπάνω. Όσοι νομίζουν από τη μία ότι με την πανεπιστημιακή αστυνομία θα ανατραπεί ένα φαύλο σύστημα ανευθυνότητας και αδιαφορίας εκείνων που είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν για την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου, αλλά και όσοι θεωρούν ότι το πανεπιστήμιο είναι άβατο, ζουν την πλάνη τους.

 

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 

30 Σχόλια

Με την 1/2003 γνωμοδότηση του Ευάγγελου Κρουσταλάκη ήταν ξεκαθαρισμένο ότι η Αστυνομία μπορούσε να μπαίνει όποτε ήθελε στην Φοιτητική Εστία, η οποία δεν καλυπτόταν από το άσυλο. Αλλά δεν ήθελε διότι οι υπουργοί λογάριαζαν τη ζημιά σε όλη την πόλη που θα προκαλούσαν τα τζιχάντια της αριστεράς, όπως έδειξε το 2008.

"You cannot eat the cake and have it all" - Η θα έχεις αστυνομία στα πανεπιστήμια ή θα έχεις τη απαράδεκτη και μοναδική κατάσταση στα Ελληνικά Παν/μια. Ποιό είναι το σύστημα που δεν λειτουργεί; Δεν λειτουργεί γιατί απλά δεν υπάρχει. Βγάλτε τις παρωπίδες.

Το ζήτημα είναι να υπάρχει έλεγχος και στα όργανα της τάξεως και στους προϊσταμένους τους & να μην έχουν το απυρόβλητο όπως γίνεται λες και είμαστε στη Μπανανία ή μήπως είμαστε? ΕΔΕ - Ε Δεν Είδες?(έδινε αστυνομικός πληροφορίες στους κακοποιούς). Γιατί πάντα οι πολίτες έχουν την ατομική ευθύνη, να θυμίσω ότι πληρώνονται από τον έλληνα φορολογούμενο (αλλά δημοκρατία έχουμε χαχαχα!!!!!) το άλλο με τον τοτό το ξέρετε?

Όλα θα είχαν τελειώσει χρόνια πριν, αλλά έχουμε βλέπεις τις διαμαρτυρίες από την αντιπολίτευση, που πάντα πρόκεινται στην Αριστερά. "Μην πειράξουμε τα παιδιά..." Τα είδατε ρε ποιοι είναι τα παιδιά; Όλοι οι αλήτες του δρόμου, διωκόμενοι με το μισό ποινικό κώδικα. Έλεος πια γίνετε πια άνθρωποι, όλο με την ανταρσία θα είστε.

Εστία παρακρατικών. 57 συλλήψεις είχαν στο μητρώο τους και ήταν πάντα έξω. Σήμερα τους άφησαν πάλι ελεύθερους. Έτσι δουλεύει το παρακράτος της αριστεράς με νεοφιλελεύθερη προστασία. Απορούμε γιατί οι πολιτικές δολοφονίες μένουν ανεξιχνίαστες στην Μπανανία.

Ας μας εξηγήσει η κυρία Εύα μας με ποιον τρόπο θα υπάρχει ευνομία μέσα στα Πανεπιστήμια χωρίς αστυνομία. Με ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα που έλεγε και μια συριζαία ψυχή; Θα παρακαλούμε τον παραβάτη να αυτοτιμωρείται ή να πηγαίνει να παραδίδεται στην αστυνομία, εκτός πανεπιστημίου φυσικά; Το κάναμε και δεν πέτυχε...Φτάνει με τις φαντασιώσεις. Τις φάγαμε 50 χρόνια στην μάπα και τα πανεπιστήμια είναι μπάχαλα ανομίας. Φτάνει! Έχουμε φτάσει στην γελοιότητα να προτιμάμε τον κλέφτη από τον αστυνόμο. Κάπου έλεος.

Βάλτε την πανεπιστημιακή (χαχαχα) αστυνομία και μέσα στα αμφιθέατρα να διδάσκει. Ξέρουν όλα τα μαθήματα που πρέπει να μάθει ο σύγχρονος πολίτης. Τα αλλά δεν χρειάζονται. Τα μεταπτυχιακά θα τα αναλάβουν οι Ματατζιδες. Διδακτορικά δεν χρειάζονται εδώ. Θα τους φέρνουμε απ το κολάμπια

@02:13 - Μέχρι τώρα πάντως στις σχολές μια χαρά έχουν μπει τα ναρκωτικά και όλος ο υπόλοιπος ποινικός κώδικας. Με αυτά δεν έχεις πρόβλημα, η αστυνομία σε πείραξε. Οι μόνοι που έχουν πρόβλημα στην Ελλάδα με την αστυνομία είναι αυτοί που πάνε γυρεύοντας. Πήγαινε σε Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία κτλ. να δεις τι πάει να πει αστυνομία.

Ο τίμιος και νομοταγής φοιτητής δεν έχει να φοβηθεί καμία Αστυνομία. Απεναντίας, θα πρέπει να εύχεται να υπάρχει επαρκή Αστυνόμευση στα πανεπιστήμια, τα υπόλοιπα συμβάλουν στην ανομία και αναρχία την οποία έχουμε μάθει ή από τα σπίτια μας, ή από την υπόλοιπη ζωή μας.

Αυτοί που δεν θέλουν Αστυνομία στα πανεπιστήμια, ομοιάζουν με αυτούς που δεν θέλουν να βλέπουν πουθενά Αστυνομικό μπροστά τους, ούτε στους δρόμους, ούτε στην πόλη, ούτε στα γήπεδα , ούτε στις Τράπεζες. Άρα λοιπόν, έχουν την αναρχία και την ανομία μέσα τους. Ντροπή λοιπόν.

Όσοι φοιτητές εμπόδιζαν την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της θα πρέπει να διαγραφούν άμεσα και μετά να δικαστούν για υπόθαλψη εγκληματιών. Όσο για την πανεπιστημιακή αστυνομία, όποιος έχει κοινή λογική και έχει περάσει έστω μια μέρα μέσα σε ελληνικό πανεπιστήμιο, καταλαβαίνει για ποιους λόγους είναι απαραίτητη

"Παυλο" Το ότι η αστυνομία το ήξερε 3 χρόνια κι δεν έμπαινε, σου λέει κάτι; . Γιατί μπήκε τώρα που ενεργοποιήθηκε η πανεπιστημιακη; Γνωρίζεις φαντάζομαι πως δεν μπήκε αυτή αλλά η 'κανονικη'. Τόσο καιρό γιατί δεν το έκανε; Επίσης γνωρίζεις ποιά είναι η σχέση του Πανεπιστημίου και της εστίας; Οι γραφικότητες τόσο καιρό σε έχουν κάνει πολύ αναγνωρίσιμο! Να προσέχετε τις υπερωρίες. Μην σας ρίχνουν...

@21:04 - Πες μας να μαθουμε κι εμεις. Εσυ πως τα ξερεις; Τα ονειρευτηκες η εχεις υπογειες διαδρομες με την εξουσια;

Συντρο προβο... Φίλε ξερόλα, όταν οι πολιτικοί που πιστεύεις είναι ανίκανοι να εφαρμόσουν το νόμο 20 χρόνια και βάλε, μην τα ρίχνεις ότι φταίνε οι τζιχαντ, αριστεροί κλπ για να τους δικαιολογήσεις, απλά άλλαξέ τους, είναι ανίκανοι. Άκου 20 χρόνια νόμος και φταίνε πάντα οι άλλοι και όχι αυτοί που κυβερνούσαν.

48 χρόνια κυβερνάει το πεζοδρόμιο, εκτός κι αν ζεις σ' άλλη χώρα.

Αν εννοείς ως πεζοδρόμιο τη ΝΔ Θα συμφωνήσω. Αλλιώς και συ πιστεύεις - ψηφίζεις ανεπαρκείς πολιτικούς... που δεν ήξεραν, δεν ενημερώθηκαν και φταίνε πάντα οι άλλοι!

Σύντροφοι, σας έχω άσχημα νέα. Η Ελληνική κοινωνία έχει σιχαθεί την κατάσταση στα πανεπιστήμια. Οπότε, έχει έρθει το τέλος του μπάχαλου εκεί. Μας ταλαιπωρήσατε τα τελευταία 40+ χρόνια με τις μπούρδες του μπάχαλου, χάθηκαν γενιές και γενιές, ως εδώ. Ότι και να γράψετε για αστυνομικούς, "μπάτσους", ματ, από το ένα αυτί της κοινωνίας μπαίνει και από το άλλο βγαίνει. Μπούχτισαν οι πολίτες από το αιώνιο μπάχαλο στα πανεπιστήμια.

Εννοώ τους τραμπούκους που κατεβάζει στα πεζοδρόμια η Αριστερά και φρενάρει κάθε αλλαγή. Όλοι ξέρουμε τις ευθύνες της. Και τις αφελείς ερωτήσεις αλλού

observer επιμένεις δλδ ότι οι τραμπούκοι (εννοώντας τους αριστερούς) κυβερνούν. Οι πρωθυπουργοί οι υπουργοί είναι διακοσμητικοί; Πολιτική ευθιξία δεν έχουν (μόνο ο ανεψιός Δημητριάδης διαθέτει τέτοια, αν και σύμβουλος όχι Υπουργός). Σου θυμίζω ότι εθελοντικά και όχι υποχρεωτικά είναι στη θέση τους οι Υπουργοί. Τελικά αν στα πανεπιστήμια κάνουν κουμάντο οι ¨κακοι¨ αριστεροί στο Εμπόριο, Δημοσια εργα ΜΜΕ κλπ ποιοι κάνουν κουμάντο στους ανεπαρκείς κυβερνώντες;

observer@ Κατι σου δείχνουν, εσύ κοίτα το Δάχτυλο.... Τον Κούλη και τα μάτια σου.

Αν πιστεύεις φίλε ότι 40 τόσα χρόνια, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, που δεν έλυσαν αυτά τα προβλήματα στα πανεπιστήμια, είναι αθώες και φταίνε άλλοι, τότε εσύ πρέπει να ξεκινήσεις από το νήπιο! Στο Δημοτικό (που θα ξαναπεράσεις), να δώσεις έμφαση στο Πολιτικό Κόστος, μήπως και το καταλάβεις. Επίσης να τρως λιγότερο σανο.

Χαχαχα.. μεγαλη ζημια σας εκανε ο "Κουλης"... ξεβρακωσε την (αυτοονομαζομενη) Αριστερα.

Η αφελέστατη τοποθέτηση ότι τις "αλλαγές" τις εμποδίζει η "αριστερά" δεν επιδέχεται "αφελείς" ερωτήσεις. Καλά πάει αυτό. Όσες αλλαγές ήταν να κάνουν, για να εξυπηρετήσουν την πάρτη τους και τους ολιγάρχες τους, τις έχουν κάνει. Όσες δεν έχουν κάνει, απλά δεν τους ενδιαφέρει να γίνουν ή τους εξυπηρετεί να υπάρχουν ως "εκκρεμότητες". Πάντα πρέπει να υπάρχει και κάτι στο συρτάρι για να βγαίνει όταν πρέπει.

Να επαναφέρουμε το ανέκδοτο με τον πατέρα και το γιο δικηγόρο και το δέντρο που έκοψε ο γιος, για τους έχοντες αποφοιτήσει (sic) από το Δημοτικό ή δε χρειάζεται;

17:36 Σιγά τα καλσόν. Πάλι έξω είναι οι ''αγωνιστές'' που σέβεται η ΚΝΔούλα για τους αγώνες της παράταξης τους. Το ότι είναι συνεταίροι στην μεταπολιτευτική εξουσία αποκλείεται;

Πολιτικο κοστος, εξυπνακια που κανεις οτι δεν καταλαβαινεις, ειναι η μη εφαρμογη του υπαρχοντος νομου απο το υπουργειο και να λες οτι... κυβερνα και φταιει η αριστερα!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.