Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας: Το μέλλον της Μεγαλόπολης με καύση απορριμμάτων και καλλιέργεια «βιομηχανικής κάνναβης» σε βάρος των φτωχών στρωμάτων...

Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας: Το μέλλον της Μεγαλόπολης με καύση απορριμμάτων και καλλιέργεια «βιομηχανικής κάνναβης» σε βάρος των φτωχών στρωμάτων...

Μάρτιος 18, 2021 - 10:31
0 σχόλια

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες έχουν πείρα από την προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πολιτική της ΕΕ, που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και στήριξαν οι δυνάμεις τους σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Σήμερα στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας προωθείται η πολιτική της «πράσινης» ανάπτυξης, του greennewdeal, με στόχο να διαμορφωθούν νέα πεδία επενδυτικής δραστηριότητας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια ομίλων, που με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος η ΕΕ προσπαθεί να αναβαθμίσει τη θέση της στον ενεργειακό πόλεμο.

Στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προώθησαν την απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ενέργειας για να εξυπηρετηθούν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Σχέδιο δίκαιης «αναπτυξιακής» μετάβασης το ονομάζουν. Αυτό το σχέδιο είναι δίκαιο για τους επιχειρηματικούς ομίλους και άδικο για τους εργαζόμενους, τους μικρούς επαγγελματίες και αγρότες της περιοχής. Γιατί εξασφαλίζει τεράστια οικονομικά κίνητρα και παράλληλα διαμορφώνει φορολογικό παράδεισο για τους "πράσινους" μεγαλοεπενδυτές. Αντίθετα για τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα φτωχά στρώματα περιλαμβάνει σε πιο οξυμένη μορφή αυτά που ήδη ζει η περιοχή μας με επίκεντρο τη Μεγαλόπολη, τις βαριές συνέπειες της απολιγνιτοποίησης με απώλεια χιλιάδων θέσεων μόνιμης και σταθερής δουλειάς, αύξηση της ανεργίας, χειροτέρευση όρων εργασίας και οικονομικό μαρασμό. Τώρα που ολοκληρώνεται η απολιγνιτοποίηση θα χαθούν άμεσα τουλάχιστον άλλες 1600 θέσεις εργασίας και θα επηρεαστούν πολύ περισσότερες που συνδέονταν με αυτές (οι συνολικές απώλειες θέσεων εργασίας υπολογίζονται περίπου 4.000). Πρώτα θύματα οι πάνω από 1000 νέοι ηλικιακά άριστοι εργατοτεχνίτες (το μέλλον της Μεγαλόπολης) που μέχρι τώρα απασχολούνταν σε όλο το φάσμα της λιγνιτικής δραστηριότητας. Όλες αυτές οι οικονομικές και εργασιακές εξελίξεις είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν και σε μετακίνηση πληθυσμού, που ήδη έχει αρχίσει. Κανένα χωροταξικό δεν θα βάλει σε τάξη τις άναρχες επενδύσεις, αντίθετα θα τις προωθήσει πιο γρήγορα με διαμόρφωση ειδικής οικονομικής ζώνης που θα εξασφαλίζουν την εκμετάλλευση εργαζομένων.

Η απολιγνιτοποίηση συνοδεύεται, εκτός των άλλων, με «απλοποίηση της αδειοδότησης για τις ΑΠΕ», προκειμένου να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τα «αρπακτικά» της «πράσινης» ενέργειας. Και μόνο το γεγονός που η κυβέρνηση απομακρύνει και τους παραμικρούς περιορισμούς που υπήρχαν, επισπεύδοντας την τοποθέτηση τεράστιων ανεμογεννητριών σε περιοχές που θα έπρεπε να προστατευτούν, δείχνει πόσο υποκριτική είναι η επίκληση της προστασίας του περιβάλλοντος για να δικαιολογήσει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Οι μεγάλες επιδοτήσεις, οι φορολογικές και άλλες ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων μαζί με την μακροχρόνια εγγυημένη κερδοφορία από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας , είναι τόσο ισχυρά κίνητρα ώστε να μην αφήσουν ούτε ραχούλα χωρίς ανεμογεννήτριες, ούτε πλαγιά χωρίς φωτοβολταϊκά. Τα σχέδια για τη συνολική εγκατάσταση τεράστιων συγκροτημάτων ανεμογεννητριών προμηνύουν τεράστιες καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής θα έχουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους αλλά και στον τουρισμό της περιοχής. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα φτωχά στρώματα, εκτός των άλλων, θα δουν τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να αυξάνονται γι’ αυτούς ακόμα περισσότερο.

Το μέλλον της Μεγαλόπολης και της ευρύτερης περιοχής είναι η διαμόρφωση μιας ειδικής οικονομικής ζώνης για κάθε είδους «πράσινη» επένδυση και ταυτόχρονα χώρος καύσης απορριμμάτων και καλλιέργειας «βιομηχανικής κάνναβης» κ.α. που θα υπηρετούν την κερδοφορία των αρπακτικών σε βάρος των φτωχών στρωμάτων.

Έχουν τεράστιες ευθύνες η περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου και η δημοτική αρχή Μεγαλόπολης που κρυφά και φανερά κάνουν ότι μπορούν για να υλοποιηθούν αυτοί οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί. Τεράστιες ευθύνες έχουν και όσοι κουβαλούν νερό στο μύλο της απελευθέρωσης της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και της απολιγνιτοποίησης.

Η πολιτική της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, με τη μορφή της «απολιγνιτοποίησης» και του σχεδίου δίκαιης μετάβασης σήμερα, καταδικάζει το λαό μας στην ενεργειακή φτώχεια και στην ανεργία, καθιερώνει άθλιους όρους εργασίας, βάζει σε κίνδυνο λόγω των ανταγωνισμών την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, από την αύξηση του βαθμού εξάρτησης από άλλες μορφές Ενέργειας.

Η απολιγνιτοποίηση είναι σε βάρος των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας και των αναγκών του λαού, είναι σε βάρος του περιβάλλοντος της χώρας μας, είναι σε βάρος των εργαζομένων.

Είμαστε αντίθετοι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του κλάδου της Ενέργειας και το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.

Διεκδικούμε:

  • Να μην χρησιμοποιηθούν τα εξαντλημένα εδάφη της ΔΕΗ για τις κερδοφόρες μπίζνες των «πράσινων» επενδυτών, αλλά για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
  • Να σταματήσει η καταστροφή των περιοχών του Μαινάλου και του Λύκαιου όρους. Καμία  άδεια για ΑΠΕ στην περιοχή.
  • Η κυβέρνηση να πάρει πίσω όλους τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.
  • Την κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για κάθε οικογένεια χαμηλού εισοδήματος.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι ευάλωτης κοινωνικής ομάδας.
  • Μείωση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και πετρελαίου για να μπορέσει ο αγρότης να παραμείνει στο χωράφι του.
  • Να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός για καύση απορριμμάτων.
  • Μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός για ενέργεια με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτηρισμό, που να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών κρατικοδίαιτων ομίλων.

Καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του Νομού Αρκαδίας να συζητήσουν το θέμα και να πάρουν ανάλογες αποφάσεις.

Το Δ.Σ. του Ε.Κ.ΑΡΚΑΔΙΑΣ


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.