Επιβεβλημένη η ανασκαφή και ανάδειξη της Αρχαίας Μεγαλόπολης

Επιβεβλημένη η ανασκαφή και ανάδειξη της Αρχαίας Μεγαλόπολης

Οκτώβριος 07, 2021 - 20:00
0 σχόλια

Ερώτηση έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 71/06-10-2021 σχετικά με το θέμα «Επιβεβλημένη η ανασκαφή και ανάδειξη της Αρχαίας Μεγαλόπολης».

ΕΡΩΤΗΣΗ

Των:               Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:            Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ:           «Επιβεβλημένες η ανασκαφή και η ανάδειξη της Αρχαίας Μεγαλόπολης»

Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, για την επιβίωση της Μεγαλόπολης, κατά τη µεταλιγνιτική εποχή, δεν αρκούν, ούτε οι φυλακές, ούτε οι «ΒΙΠΕ», ούτε οι εκθεσιακοί χώροι. Για να διατηρηθεί η Μεγαλόπολη, ως πόλη στον γεωγραφικό χάρτη, πρώτα από όλα, θα πρέπει να ενταχθεί στον ταξιδιωτικό χάρτη, ώστε να προσελκύσει επισκέπτες και επενδυτές. Και η ένταξη αυτή είναι δυνατό να γίνει µόνο µέσω της ανασκαφής, της αναστήλωσης και της ανάδειξης της Αρχαίας Μεγαλόπολης, σε συνδυασµό µε την κατασκευή των απαραίτητων αυτοκινητόδρομων, που θα την συνδέουν και θα την φέρνουν πιο κοντά με τον Μυστρά, την Αρχαία Ολυµπία και τις Μυκήνες. Σε κάθε περίπτωση, για την ένταξη της Μεγαλόπολης στον αρχαιολογικό χάρτη δεν αρκεί η αναστήλωση του αρχαίου Θεάτρου, αλλά θα έπρεπε η Πολιτεία να ξοφλήσει άμεσα το χρέος της προς την περιοχή που "λεηλάτησε", προ δεκαετιών, για να έχει ενεργειακή αυτάρκεια η ελληνική οικονοµία, αναστηλώνοντας και αναδεικνύοντας την Αρχαία Μεγαλόπολη.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να χρηματοδοτήσετε την ανασκαφή, την αναστήλωση και την ανάδειξη της Αρχαίας Μεγαλόπολης, μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, καθώς, το εν λόγω Ταμείο αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία για την στήριξη των ανωτέρω περιοχών και των ανθρώπων τους, αφού είναι εκείνοι που επηρεάζονται περισσότερο αρνητικά από τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα;

Προτίθεσθε να προβείτε στην άμεση εκκίνηση των αρχαιολογικών ανασκαφών στην αρχαία Μεγαλόπολη, προκειμένου να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί το μεγαλείο της εν λόγω αρχαίας πόλης;

Οι ερωτώντες Βουλευτές


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.