Επιχειρηματικό - Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Επιχειρηματικό - Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Αύγουστος 07, 2020 - 16:07
0 σχόλια

myKEPlive:  ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΕΠ 
Την ψηφιακή παροχή δεκάδων υπηρεσιών των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), παρουσίασε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη -μέσω τηλεδιάσκεψης- η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η πλατφόρμα myKEPlive δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν με προγραμματισμένη βιντεοκλήση από εκπαιδευμένο υπάλληλο των ΚΕΠ, υποβάλλοντας τις σχετικές αιτήσεις από το σπίτι τους, δίχως να χρειάζεται να περιμένουν στην ουρά κάποιας υπηρεσίας. Σημειώνουν ότι το ηλεκτρονικό ΚΕΠ εξυπηρετεί φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Καλύπτει 52 διοικητικές διαδικασίες και επιτρέπει την εξ αποστάσεως ενημέρωση για 235 διαδικασίες αδειοδότησης που αφορούν την παροχή υπηρεσιών.
  
ΣΥΣΤΑΣΗ ΙΚΕ ΜΕΣΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ (E-ΥΜΣ)
Αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας μιας Στάσης (e-ΥΜΣ) θα συστήνεται στο εξής η ΙΚΕ, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο, όπως προβλέπεται στο νέο νόμο για την «Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς και άλλες διατάξεις». Πέραν της δυνατότητας της ηλεκτρονικής σύστασης με πρότυπο καταστατικό, παρέχεται πλέον και η δυνατότητα χρήσης πρότυπου καταστατικού με πρόσθετο περιεχόμενο, το οποίο αποσκοπεί στην πλήρη κάλυψη των απαιτήσεων των ενδιαφερομένων.

 

ΣΤΟ 100% Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
Με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται η αύξηση της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών στο 100% από 1.7.2020 έως 31.12.2020 για συγκεκριμένες κατηγορίες. Επίσης, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ από 1.7.2020 έως 15.10.2020 και πληρώνεται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, ενώ με άλλες διατάξεις της τροπολογίας καλύπτονται οι ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων, για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.
 
ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ
Αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η απόφαση με τους αναλυτικούς κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19. Οι διοικήσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων, η λειτουργία των οποίων δεν έχει απαγορευθεί στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού, οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση συγκεκριμένων μέτρων κατά την προσέλευση των καταναλωτών.
  
ΣΕ ΙΣΧΥ Η  ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΑΣΚΑΣ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 3162/31.7.2020) η απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους στο σύνολο της επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2020. Αναλυτικά η απόφαση προβλέπει την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και σε οποιουσδήποτε άλλους κλειστούς χώρους συνάθροισης κοινού, εξαιρουμένων των χώρων εστίασης.
 

ΑΑΔΕ: ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ myDATA
Χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, myDATA, μπορούν πλέον να κάνουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ. Η Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας για την έγκριση λογισμικού Υπηρεσιών Παρόχων Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων της ΑΑΔΕ – στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι της αγοράς από τον ΣΕΒ και τον ΣΕΠΕ – χορήγησε τις πρώτες τέσσερις άδειες καταλληλότητας για λογισμικά ψηφιακής τιμολόγησης, που έχουν αναπτυχθεί από ισάριθμες εταιρείες. Όσες επιχειρήσεις επιλέξουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτών των παρόχων, μπορούν αυτόματα να διαβιβάζουν τα παραστατικά εσόδων, που εκδίδουν, στην πλατφόρμα myDATA στον ιστότοπο mydata.aade.gov.gr
  
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

Aπό Τρίτη 4 Αυγούστου 2020 σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, δεν θα πραγματοποιούνται στα τραπεζικά καταστήματα με φυσική παρουσία οι ακόλουθες συναλλαγές, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19:
Αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ/ 
Καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ / 
Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (Δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κλπ) / Η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων). 

ΕΦΚΑ: ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Περιθώριο έως τις 20 Αυγούστου έχουν 1,5 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες προκειμένου να καταβάλλουν στον e-ΕΦΚΑ τις εισφορές Ιουλίου. Το διοικητικό συμβούλιο του Φορέα προχώρησε στην απόφαση να δώσει παράταση στις πληρωμές προκειμένου να τους διευκολύνει, καθώς στην πράξη πρόκειται για τον πρώτο μήνα κατά τον οποίο δεν ισχύουν οι πρόνοιες που είχαν ληφθεί κατά την πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας.
 
 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.