Επέτειος των 200 χρόνων από την Ιστορική Μάχη των Βερβένων (pics,vid)

Επέτειος των 200 χρόνων από την Ιστορική Μάχη των Βερβένων (pics,vid)

Μάιος 16, 2021 - 14:48
6 σχόλια

Με το λιτό τελετουργικό τιμήθηκε στα Βέρβενα σήμερα το πρωί, η 200η επέτειος της μάχης των Βερβένων.

Πραγματοποιήθηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τέλεση Επίσημης ΔοξολογίαςΕπιμνημόσυνη Δέηση και ακολούθησε εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου της ημέρας από τον κ. Παναγιώτη Β. Φάκλαρη, καθηγητή Αρχαιολογίας και κατάθεση στεφάνων.

O δήμαρχος Γιώργος Καμπύλης ανέφερε:

"Εορτάσαμε την επέτειο των 200 χρόνων από την Ιστορική Μάχη των Βερβένων. Φέτος ο εορτασμός της μάχης των Βερβένων εδραιώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για την Κοινότητα των Βερβένων του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

Στις 18 Μαΐου συμπληρώνονται 200 χρόνια από την νικηφόρο μάχη που έδωσαν οι επαναστατημένοι Έλληνες στα Βερβενα απέναντι στον Τουρκικό στρατό ανοιγοντας τον δρόμο για την Άλωση της Τριπολιτσάς. Μία μάχη που σε συνδυασμό με τις νίκες στα Δολιανά και στο Βαλτέτσι αναπτέρωσαν το ηθικό των Ελλήνων.
Τα χωριά της Αρκαδίας διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα της πατρίδας.

Η ανδρεία που έδειξαν οι αγωνιστές μας, οι πολεμιστές μας γεμίζει με υπερηφάνεια για την αγωνιστικότητά τους, την τόλμη τους.
Δυστυχώς λόγω των περιορισμών που υπάρχουν για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό περιορισμούς.

Πάραυτα ο περιορισμός των εκδηλώσεων ουδόλως απαξιώνει τις οφειλόμενες τιμές στους αγωνιστές του 1821.
Τώρα πιο πολύ από ποτέ, οφείλουμε να έχουμε εθνική ενότητα, εθνική ομοψυχία. Να διδαχθούμε από τους αγώνες και τον ηρωισμό των προγόνων μας."

Παρόντες ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βλάσης εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, ο κ. Κωνσταντινόπουλος εκπροσωπώντας την Βουλή των Ελλήνων, ο κ. Παπαηλίου, ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο οποίος συγκίνησε καθώς γονάτισε και ασπάστηκε το Μνημείο Πεσόντων κατά την κατάθεση στεφάνου, ο πρόεδρος του Πε.Συ. κ. Σκαντζός, ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ Καμπύλης,o πρώην Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πλακοκέφαλος, οι αντιδήμαρχοι  κ.κ. Κατσής, Γαρδικιώτης  και Σαμαρτζής,  ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μαντάς, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Κολοστούμπης, πλήθος δημοτικών συμβούλων, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Βερβένων κ. Καρκούλης με τα μέλη του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας του χωριού, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας

 

Από το Astrosnews.gr
 

Video: 

Astrosnews.gr Επέτειος των 200 χρόνων από την Ιστορική Μάχη των Βερβένων


6 Σχόλια

Η πιο σωστή κίνηση που έχει γίνει από Έλληνα επίσημο σε μνημείο των ηρωικός πεσόντων.

17:12 Των "ηρωικός" πεσόντων, ε; Φταίω τώρα εγώ αν πω ότι είσαι "παντελός" άσχετος;

Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΧΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΥΟ ΝΑΟΥΣ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ (ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΟ ΜΕΡΚΟΒΟΥΝΙ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΡΗΝΟΔΟΥΣΑ ΣΤΟ ΚΕΡΑΣΤΑΡΙ);

Ούτε τον είδαμε, ούτε θέλουμε να τον δούμε. Είναι ανεπιθύμητος στην Αρκαδία. Αμήν και πότε να σταματήσει να κάνει την διαδρομή.

Ωραίοι και μπράβο. Τα Βέρβενα πέρα από ηρωικά είναι και πανέμορφο χωριό και παραδοσιακό μη δείχνετε εκείνα τα τσιμέντα από πίσω πρέπει να γκρεμίζουν χαλάνε τη θέα

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.