«Επέλαση» ανεμογεννητριών με fast track διαδικασίες στο Μαίναλο - Τι ειπώθηκε στο ΔΣ Τρίπολης

«Επέλαση» ανεμογεννητριών με fast track διαδικασίες στο Μαίναλο - Τι ειπώθηκε στο ΔΣ Τρίπολης

Ιανουάριος 27, 2021 - 22:09
0 σχόλια

Τζιούμης: Ο Δήμος δεν είχε καμία ενημέρωση

Το ζήτημα της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στο Μαίναλο συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου. Πρέπει να επισημανθεί εδώ ότι το ζήτημα είναι εξαιρετικά σημαντικό, εκτός από τον προφανή λόγο για επεμβάσεις σε ένα όρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με τουριστική ανάπτυξη και με προστατευόμενη περιοχή NATURA. Και τούτο διότι στην πραγματικότητα, ούτε το ΔΣ ούτε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου δεν έχουν λόγο στη λήψη των αποφάσεων.

Δηλαδή, οι πολίτες δεν έχουν λόγο.

Και, δεύτερον, ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά χωροταξικό για τις ΑΠΕ στη χώρα.

Κατά την εισήγηση του θέματος, ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης είπε:

«Να πω ότι υπάρχουν κάποια υπομνήματα από συλλόγους, τα οποία θα αναφέρουμε, είναι όλοι αρνητικοί: ΣΑΟΟ, Πολίτες, Κοινότητα Παναγίτσας, Κοινότητα Βλαχέρνας, Επιμελητήριο Αρκαδίας, Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου, κάποιοι από αυτούς θα υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους στη ΡΑΕ. Πρέπει ως την Παρασκευή να διατυπώσουμε εγγράφως τις ενστάσεις μας στην πλατφόρμα της ΡΑΕ».

Ο κ. Γιάννης Σμυρνιώτης τοποθετήθηκε ως εξής: «Έχω παρακολουθήσει το θέμα, είναι γεγονός ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει χωροταξικό για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα. Πριν από έναν μήνα, είδα σε συζήτηση για ανεμογεννήτριες στο ΠεΣυ να εκπροσωπείται ο Δήμος Τρίπολης από τον αντιδήμαρχο, κ. Κατσαφάνα. Ποιον εκπροσωπούσε; Πρέπει να υπάρξει χωροταξικό, και σε αυτό να πιέσει η Αυτοδιοίκηση, που θεωρητικά έχει και κάποια οφέλη από την εγκατάσταση. Δεύτερον, δεν έχουμε ενημέρωση πού θα βάλουν ανεμογεννήτριες και, επίσης, έχω την αίσθηση ότι δεν θα μας ρωτήσουν τώρα. Εμείς δεν μπορούμε να πούμε ''ναι'', αλλά πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να υπάρχει ένα συγκεκριμένο χωροταξικό που θα έχει σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας».

Ο κ. Νικόλας Τσιαμούλος είπε: «Θέλω να ρωτήσω κατ' αρχάς, γιατί έχει έρθει αυτό το θέμα εδώ. Το φέρατε το θέμα τελευταία στιγμή, αλλά γιατί συζητάμε σήμερα αυτό το θέμα; Πρώτον, είμαστε γνωμοδοτικού χαρακτήρα, και δεύτερον, γιατί δεν συζητήσαμε τις ανεμογεννήτριες στα Βούρβουρα, τότε που έγινε το θέμα. Γιατί σήμερα συζητάμε για το Λεβίδι, και γιατί δεν φέρατε θέμα όταν ήταν στα Βούρβουρα το θέμα, τότε που ο πρόεδρος είχε κάνει επιστολή ότι δεν τις θέλει τις ανεμογεννήτριες η Κοινότητα. Ο κ. Κατσαφάνας δεν κινήθηκε σοβαρά. Στο ΠεΣυ αναβλήθηκε πριν από έναν μήνα το θέμα των Βουρβούρων, και αντί να πάει ο δήμαρχος, πήγε ο κ. Κατσαφάνας. Γιατί εκεί συμμετείχαμε, με ποια αρμοδιότητα και ποιος σας την έδωσε, κύριε Κατσαφάνα, και γιατί δεν το φέρατε τότε το θέμα στο ΔΣ και το φέρνετε τώρα».

Ο κ. Τζιούμης απάντησε ως εξής: «Ο Δήμος Τρίπολης έχει αρκετά αιολικά πάρκα και διαχρονικά ήταν θετικός. Αλλά, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Στο ΠεΣυ μάς ζήτησαν να παρευρεθεί εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής, και πήγε με δική μου εξουσιοδότηση ο κ. Κατσαφάνας. Κάθε μέρα ο Δήμος καλείται και παρουσιάζεται σε διάφορα σημεία. Είναι θέμα της δημοτικής αρχής. Κρίναμε ότι αυτό που συζητείται και έχει υποβληθεί να γίνει, δεν είναι ένα αιολικό πάρκο, αλλά τώρα πάνε να φτιάξουν με μια αίτηση απλή χωρίς μελέτες, χωρίς τίποτα, πάνε να εγκαταστήσουν στο Μαίναλο έναν τεράστιο αριθμό ανεμογεννητριών, και μαζί να κάνουν και όλα τα συνοδά έργα, ακόμα και στο αναδασωτέο. Πάνε να κάνουν επεμβάσεις σε μια περιοχή NATOURA με ιδιαίτερη βαρύτητα. Ούτε μας ειδοποίησαν ποτέ, το μάθαμε από τα μέσα ενημέρωσης».

Ακολούθησε διαπληκτισμός ανάμεσα στον κ. Τσιαμούλο και στον κ. Τζιούμη, καθώς ο κ. Τσιαμούλος επέμεινε ότι ο κ. Κατσαφάνας δεν είχε καμία εξουσιοδότηση να εκπροσωπήσει τον Δήμο στο ΠεΣυ, και τον κ. Τζιούμη να απαντά ότι ήταν υπόθεση της δημοτικής αρχής και όχι του ΔΣ. Ο κ. Τσιαμούλος επέμεινε να ρωτά γιατί δεν συζητήθηκε το θέμα των Βουρβούρων.

Ο κ. Βόσνος επεσήμανε: «Εύκολα λέμε ναι στις ΑΠΕ, αλλά και εξίσου εύκολα λέμε όχι σε όλα. Όλες οι μορφές ΑΠΕ ενοχλούν, όμως δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ενεργειακό πρόβλημα; Λέγεται πολύ εύκολα το όχι από όλους, αλλά θα πρέπει να είμαστε ικανοί να προτείνουμε τη διαφορετική πρόταση, και κόντρα στο ρεύμα».

Ο κ. Γούργαρης στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι «Κάνουν ό,τι θέλουν οι επενδυτές».

Ο κ. Κατσαφάνας, αντιδήμαρχος, έδωσε τις δικές τους εξηγήσεις για την παρουσία του στο ΠεΣυ και για το ζήτημα:

«Υπήρχε κάλεσμα να παραβρεθούμε στο ΠεΣυ. Επειδή δεν μπορούσε να πάει ο δήμαρχος, πήγα εγώ. Εγώ ξεκίνησα λέγοντας ό,τι λέει ο καθένας μας, να δούμε και να εξετάσουμε πόσες μηχανές βρίσκονται στα όρια της κοινότητας Βουρβούρων και να αποφασίσουμε. Εγώ είμαι υπέρ των ανεμογεννητριών, αλλά να μην κοπεί ούτε ένα δέντρο. Σε καμία περίπτωση δεν είπα ότι εκπροσωπώ το ΔΣ. Δεν μπορούμε κατευθείαν να πούμε όχι. Δεν μπορεί το ΠεΣυ να στηρίζεται στην άποψη ενός ανθρώπου, όπως σε έναν σύμβουλο της Λακωνίας, ότι θα επέλθει βιβλική καταστροφή, και να καταψηφίζει. Είναι γνωστή η άποψή μου, και έχω φάει το ξύλο της αρκούδας, το ίδιο το θέμα των σκουπιδιών, το ίδιο το θέμα των φυλακών, επειδή τόλμησα να έχω αντίθετη άποψη εκείνη την περίοδο. Στη Βλαχοκερασιά παιδευτήκαμε επτά χρόνια για να γίνουν οι ανεμογεννήτριες, προσπαθούσαμε να αντικρούσουμε απόψεις όπως δεν θα γεννούν οι αγελάδες, δεν θα γεννούν οι άνθρωποι. Ποτέ δεν δεχτήκαμε να μπουν ανεμογεννήτριες σε περιοχές που θα δημιουργούσαν  προβλήματα.

Θεωρώ ότι η ελληνική νομοθεσία σε θέματα περιβαλλοντικά, αρχαιολογικά και χωροταξικά έχει θέσεις, το θέμα είναι αν η τοπική αυτοδιοίκηση κάθησε να σκεφτεί πέντε πράγματα και να δώσει μια απάντηση.

«Στις 30/11/20 ο κ. Χατζηδάκης έβγαλε μια απόφαση που απελευθέρωνε τα πάντα. Νωρίτερα, έπρεπε να φάμε δέκα χρόνια για να πάρουμε άδεια. Με την απόφαση αυτή, ξεκινούν να κατατίθενται αιτήματα, και για να αποφύγουν το μπάχαλο, γράφουν μέσα στον νόμο αν δεν τα βρείτε μεταξύ σας όπου υπάρχουν επικαλύψεις, το έργο θα το πάρει ο οικονομικά ισχυρότερος. Αν είναι δυνατόν αυτό να είναι νόμος του κράτους! Μετά, έδωσαν τη δυνατότητα στην εταιρία αυτή να καταθέσει 2.000 MW σε φωτοβολταϊκά, που δεν έχει πάρει καμία άδεια».

Το πρόβλημα είναι: Έχουμε κότσια να παλέψουμε τη χωροθέτηση; Στην Ελλάδα έχει κατοχυρωθεί. Εγώ είμαι αρνητικός στη διαδικασία έτσι όπως προωθείται.

«Οι άνθρωποι που κατέθεσαν τις αιτήσεις, δεν είναι βλάκες. Θα είναι εντός του πλαισίου του νόμου. Νομίζω ότι όλη η πρόθεσή τους είναι ότι η γραμμή που ξεκίνησε να μελετηθεί από το 2000, τα 400 KV θα καταληφθεί προτού κάποιος καταλάβει τι έχει γίνει. Να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πάνω στο χωροταξικό που υπάρχει. μία τυπική ανεμογεννήτρια σε χίλια στρέμματα. Να μελετήσει ο Δήμος τη νομοθεσία, να δούμε τελικά τι θα κάνουμε. Αλλιώς, θα έρθουν με τη διαδικασία του fast track και θα πάνε να τοποθετήσουν τις ανεμογεννήτριες εκεί που δεν θέλουμε. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να καθήσει να τα ψάξει. Η χωροθέτηση υπάρχει, την έχουν έτοιμη».

Προτείνω να αποτρέψουμε τη διαδικασία του fast track, είναι ένα έργο μεγάλο, 53 ανεμογεννήτριες μεγάλες.

Ο κ. Σμυρνιώτης είπε: «Δυστυχώς, δεν έχουμε χάρτες. Οι 54 αναλύονται σε επτά συστάδες, υπάρχει ένα μπαράζ που ουσιαστικά επιβάλλουν χωροθέτηση. Πρέπει να ζητήσουμε χωροταξικό, γιατί ουσιαστικά χωροθετούν τώρα».

Ο κ. Τζιούμης είπε: «Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να κάνει επενδύσεις γρήγορα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δοθούν άδειες. Δεν είμαστε αντίθετοι στις ανεμογεννήτριες, αλλά δεν θα πας να βάλεις ανεμογεννήτρια πάνω από το Χρυσοβίτσι, ούτε θα καταστρέψεις ένα βουνό για να φτιάξεις δρόμο και να πας σε αυτήν. Όταν γίνεται μια διαδικασία που δεν έχει πάρει εγκρίσεις, δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Για ένα πεζοδρόμιο μιλάμε για μήνες, παίρνουμε εγκρίσεις και για τις ανεμογεννήτριες να μην υπάρχουν εγκρίσεις». 

Ακολούθως, επεσήμανε ότι πρόκειται για «επέλαση» ανεμογεννητριών, που, μπορεί η εγκατάστασή τους να μην είναι παράνομη, και να επιτρέπεται από τον Νόμο, αλλά δεν μπορούμε να την δεχτούμε.

Ο κ. Σωτήρης Παπαδημητρίου κατά την τοποθέτησή του, είπε ότι είναι σφόδρα αντίθετος με την παραγκώνιση των τοπικών κοινωνιών. «Είναι υποχρέωσή μας να είμαστε θεματοφύλακες στις περιοχές που διοικούμε. Είμαι υπέρ των ΑΠΕ, αλλά όχι υπέρ της αναρχίας και της υπερβολής, και χωρίς την όποια ενημέρωση και συγκατάθεσή μας». Να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, επεσήμανε, διότι αυτό το γρήγορο και ξαφνικό, γεννά πολλά θέματα και μπορεί να μην έχουμε πάρει καν χαμπάρι, είπε.

Ο κ. Ηλίας Κούρος κατά την τοποθέτησή του, μίλησε για μεγάλη καταστροφή εξαιτίας των ανεμογεννητριών, λέγοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ενεργειακό, αλλά ότι το ζήτημα είναι να κλείσουν οι μονάδες οι δικές μας, ακόμα και του φυσικού αερίου, και να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες παντού.

Ο κ. Καμπυλαυκάς επεσήμανε ότι το σημαντικό πράγμα είναι το χωροταξικό: «Ο κ. Κατσαφάνας είπε ότι υπάρχει χωριθέτηση. Πότε; Από ποιον; Πότε ερωτήθηκε η τοπική κοινωνία; Προτείνω να υπάρχουν μηχανικοί οι οποίοι να μελετούν και να γνωμοδοτούν γαι αυτές τις υποθέσεις, για να μην πέφτουμε κάθε φορά από τα σύννεφα».

Ο κ. Τσιαμούλος επέμεινε στο ζήτημα της εκπροσώπησης του ΔΣ από τον κ. Κατσαφάνα στη συνεδρίαση του ΠεΣυ, επιμαίνοντας ότι ο δήμος Τρίπολης απαξιώνεται, όπως και το ΔΣ, και ότι η δημοτική αρχή γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τους δημοτικούς συμβούλους. Ο κ. Τζιούμης απάντησε ότι η δημοτικήα αρχή σέβεται απεριόριστα τους δημοτικούς συμβούλους, αλλά δεν αποφασίζει για όλα το ΔΣ και ότι έχουν δοθεί οι εξηγήσεις για την παρουσία του κ. Κατσαφάνα.

Ο κ. Γούργαρης πρότεινε να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση του Εργατικού Κέντρου η οποία αναγνώστηκε στο Σώμα και θέτει όχι μόνο το θέμα των ανεμογεννητριών αλλά και ευρύτερα το θέμα της ενέργειας, η οποία δεν εγκρίθηκε από το Σώμα καθώς πήρε μόνο την ψήφο του κ. Γούργαρη.

Η εισήγηση του δημάρχου συμπληρώθηκε από την προταση του κ. Σμυρνιώτη να τεθεί και το ζήτημα του χωροταξικού, και μάλιστα να προηγηθεί.

Ο κ. Γούργαρης ψήφισε «παρών» και, ως εκ τούτου, η πρόταση του κ. τζιούμη ψηφίστηκε ομόφωνα.

 

Γαλανιάδη Εύα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.