Ένα προικοσύμφωνο του 1931 από τα Τρόπαια Αρκαδίας (pics)

Ένα προικοσύμφωνο του 1931 από τα Τρόπαια Αρκαδίας (pics)

Φεβρουάριος 13, 2021 - 18:45
1 σχόλια

Ένα προικσύμφωνο του 1931 από τα Τρόπαια Γορτυνίας παρουσιάζει το Θόδωρος Νίτσος στη σελίδα του στο Facebook. Αναφέρει:

Ο  Χρήστος. Τσιατάς - Πλίτσας συνεφώνησε να παντρέψει την κόρη του του Ελένη με τον Νικόλαο Συριόπουλο - Νταρμονικόλα. Σε εφαρμογή αυτής της συμφωνίας συνετάγει κατά τα τότε ειωθώτα ή παρακάτω Νότα (προικοσύμφωνο)με την αποδιδόμενη προίκα  στη νύφη. 

Τη σύνταξη της Νότας ανέλαβε ο Γεώργιος αδελφός της νύφης ο οποίος και την υπογράφει.

Μεγάλη υπόθεση εκείνα τα χρόνια ήταν η αποκατάσταση των θυγατέρων και πέρα από τους γονείς ευθύνη είχαν και τα αδέλφια της. Έτσι η αδυναμία αποδόσεως ικανοποιητικής προίκας ήταν ένας από τους κύριους λόγους της μετανάστευσης στην αρχή του 20ου αιώνα στην Αμερική αλλά και η σκληρή δουλειά στις σταφίδες του Πύργου της Πάτρας και αλλού. 

Τα αδέλφια αγόγγυστα ανταποκρίνονταν στο καθήκον αυτό και για τον λόγο πως για να αποκατασταθούν οι ίδιοι έπρεπε να έχουν τακτόποιήσει τις αδελφές τους.

Οι αγροτικές οικογένειες πουλούσαν πρόβατα και χωράφια, οι γυναίκες ύφαιναν και κένταγαν τα προικιά τους και συμπλήρωναν τα χρειαζούνενα στο πανηγύρι του Αι Λιός. 

Τα προικιά ελέγχονταν σχολαστικά από τον γαμπρό και την ημέρα που τα πήγαιναν στο σπίτι του γαμπρού τα περιέφεραν, με νταούλια και βιολιά πάνω σε άλογα και μουλάρια αλλά και φορτηγά αργότερα για να δει ο κόσμος πόσο προκομένη ήταν η νύφη. 

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο γάμος αναβάλετο γιατί η νύφη είχε 4 σεβίτσια φαγητου αντί για εξάδα ή ντουζίνα που είχαν τάξει του γαμπρού. 

"Δε μου λες συμπέθερε, είπε κάποτε ο πατέρας του γαμπρού, αν τους έρθουν πέντε μουσαφιραίοι που θα φάνε;"

Η πρακτική των συνοικεσίων δε σήμαινε απαραίτητα πως δεν υπήρχαν και περιπτώσεις  φτωχών κοριτσιών που παντρεύονταν 
από έρωτα και ο γαμπρός δεν απαιτούσε προίκα. 

Σε παντρεύει η ομορφιά σου λέει το δημοτικό τραγούδι, αλλά αυτό ήταν μάλλον η εξαίρεση σε εκείνες τις δύσκολες εποχές.

ΥΓ. Ο γάμος του Νταρμονικόλα με την Ελένη του Πλίτσα ήταν ο δεύτερος άτυχος, η άτυχη Ελένη πέθανε στη γέννα του Γιώργη, την πρώτη του γυναίκα Μαρία Στούγιου, μητέρα του βαγγέλη, την είχε γνωρίσει στα αμπελοχώραφα του Πύργου και παντρεύηκαν από έρωτα πέθανε όμως νωρίς, η τρίτη  η Μαγδάλω Κατσικερού Τριπολιτσιώτη έζησε μέχρι τα βαθειά γεράματα και έκανε έξι παιδιά, τον Γιάννη, τον Λάκη, τον Κώστα, τον Βασίλη, τον Τάκη και την Βάσω.

 


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.