Έκθεση φωτογραφίας για την κλιματική αλλαγή στο Λεβίδι

Έκθεση φωτογραφίας για την κλιματική αλλαγή στο Λεβίδι

Φεβρουάριος 05, 2020 - 17:45
0 σχόλια

Ο πολυχώρος πολιτισμού Μεγάλη Μαντίνεια  Μεγάλο Καφενείο και το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκυμαντέρ Καλαμάτας οργανώνουν έκθεση φωτογραφίας του Vlad Sοkhin με θέμα «Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 7 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαρτίου 2020  στη Μεγάλη Μαντίνεια  Μεγάλο  Καφενείο, στο Λεβίδι Αρκαδίας. Ήδη έχει παρουσιαστεί στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ  Ντοκυμαντέρ Πελοποννήσου (17-27/1/2020).

Ο Βλαντ Σόκιν ταξίδεψε τέσσερα χρόνια στον Ειρηνικό Ωκεανό και το αποτέλεσμα του ταξιδιού ήταν το βιβλίο «Warm Waters» και οι φωτογραφίες της παρούσας έκθεσης. Ξεκινώντας από  τη Βόρεια  Αλάσκα έφτασε μέχρι απομακρυσμένες περιοχές της Νέας Ζηλανδίας για να καταγράψει τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του Πλανήτη.
 

Το 2013, στην Παπούα Νέα Γουινέα, διαπίστωσε την παράνομη υλοτομία και την αποψίλωση του τροπικού δάσους.
 

Το 2014 κάλυψε την άνοδο της μέσης στάθμης  της θάλασσας, τη διάβρωση των ακτών και τις συνέπειες του φαινομένου Ελ Νίνιο στα νησιά Παπούα Νέα Γουινέα, Κιριμπάτι, Ναούρου, Μάρσαλ και Νιούε.
 

Το 2015 και 2016 κάλυψε εκτενώς τις επιπτώσεις των τροπικών κυκλώνων στα νησιά του Ειρηνικού  και μελέτησε σε βάθος τους αγώνες των κοινοτήτων που επλήγησαν,  το ψυχικό σθένος τους και την προσπάθεια προσαρμογής τους στην πραγματικότητα της υπερθέρμανσης του Πλανήτη. 
 

Ασχολήθηκε, επίσης, με θέματα όπως οι κλιματικοί μετανάστες, η επανεγκατάστασή τους, η τήξη των μόνιμα παγωμένων εδαφών, το φαινόμενο της λεύκανσης των κοραλλιών και η πράσινη ενέργεια. 
 

Το βιβλίο του παρουσιάζει πειστήρια του αγώνα και τις ελπίδες των κατοίκων των νησιών που προαναφέρθηκαν. 
 Μας δείχνει τη ζωή των Ινούπιατ και Γιούπακ της Αλάσκας, καθώς και τις καταστροφές των πόλεων και χωριών στη χερσόνησο Καμτσάκα της Ρωσίας οι οποίες  προκλήθηκαν από τη διάβρωση των ακτών. 
 Παρακολουθεί την εργασία των επιστημόνων στο πεδίο, τη μελέτη των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής και την προσπάθεια των κατοίκων να επιβιώσουν και να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους, μετά τα καταστροφικά γεγονότα που μετέτρεψαν τη γη και τα σπίτια τους σε ερείπια. 
 Πέρα από το μέγεθος της τραγωδίας, όμως, περιγράφει και την ομορφιά του Πλανήτη μας, διάφορες κοινότητες που ζουν σε αρμονία με τη φύση και ανθρώπους που αγωνίζονται ακατάπαυστα να προστατεύσουν τη γη τους από τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή που γνώρισαν ποτέ. 
 

Ο Ρωσο-Πορτογάλος Βλαντ Σόκιν είναι φωτογράφος, κινηματογραφιστής και παραγωγός πολυμέσων. Καλύπτει θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.
 Η δουλειά του έχει εκτεθεί και δημοσιευτεί διεθνώς, μεταξύ άλλων, στο National Geographic, BBC World, Guardian, Stern, Le Monde, Esquire κ.λπ.
 Είναι παραγωγός ταινιών τεκμηρίωσης για τη UNICEF, UN Women, Διεθνή Αμνηστία, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ.λπ.

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.