Διακοπές στο χωριό – Γέμισε από κόσμο η Στεμνίτσα (pics)

Διακοπές στο χωριό – Γέμισε από κόσμο η Στεμνίτσα (pics)

Αύγουστος 22, 2020 - 12:00
2 σχόλια

Αύγουστος, μήνας των διακοπών,  μήνας που στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι λαμβάνουν την καλοκαιρινή τους άδεια, μήνα της Παναγιάς.

Οι συνθήκες φέτος δεν ευνόησαν αρκετούς να πάνε διακοπές σε κάποιον δημοφιλή προορισμό, αλλά τους οδήγησαν στα όμορφα χωριά τους.

Έτσι λοιπόν και η αρχοντική Στεμνίτσα  κατακλύστηκε από εκδρομείς που έψαχναν ηρεμία, δροσιά και ασφάλεια, ξεκούραση και είχαν την ανάγκη να βρεθούν κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα, γιαγιάδες και παππούδες.

Η Στεμνίτσα βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου, στους πρόποδες της Κλινίτσας (Ύψους) σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Σύμφωνα με τη μυθολογία η Στεμνίτσα χτίστηκε από τον Υψούντα, γιο του Αρκά βασιλιά Λυκάονα, και ονομάστηκε Υψούς. Το σημερινό της όνομα είναι σλαβικής προελεύσεως, σημαίνει “τόπος σκιερός και δασώδης” και οφείλεται στην ορεινή και ιδιαίτερη φύση του αρκαδικού τοπίου.

Όλοι έχουμε λίγο πολύ αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια στο χωριό. Βόλτες κάτω από τα πλατάνια, κρυφτό στις αυλές των γειτονικών σπιτιών, μυρωδιές και χρώματα, μνήμες που οπωσδήποτε μας συντροφεύουν σε ολόκληρη την ζωή μας.

Μπορεί τα ορεινά χωριά της Γορτυνίας να μην έχουν παραλίες και θάλασσα, αλλά κερδίζουν σε άλλα σημεία. Βόλτες στον διατηρητέο οικισμό, ανάμεσα στις ορτανσίες , ιστορίες από τους ηλικιωμένους στα καφενεία,  μεσημεριανό καφεδάκι αγναντεύοντας τα έλατα και τα πέτρινα κτίρια.

Η επιστροφή στις ρίζες μας και στα χωριά μας αποτελεί μια καλή λύση για τις καλοκαιρινές αποδράσεις μας.

Όταν βρεθείτε στην Στεμνίτσα μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας  η  οποία ανήκει στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και λειτουργεί ως Δημόσιο ΙΕΚ (Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης), το οποίο απευθύνεται σε αποφοίτους Λυκείου, και διδάσκει μαθητές από όλη την Ελλάδα.

Τις βιτρίνες με τα μοναδικά δαχτυλίδια και τα βραχιόλια που κατασκευάζονται στα εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας που διαθέτει το χωριό. Εκεί μπορείτε να αγοράσετε χειροποίητα κοσμήματα αλλά και αντίγραφα σπάνιων νομισμάτων, Επίσης το ναό των Tριών Iεραρχών που κτίστηκε το 1715, καθώς και την παλαιότερη εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, πρώην μοναστήρι που, κατά την παράδοση, κτίστηκε δέκα χρόνια πριν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Η Στεμνίτσα φημίζεται για τα υπέροχα τοπικά γλυκά όπως τα αμυγδαλωτά, τα γλυκά του κουταλιού, τα λικέρ, τα μπουρέκια, τις δίπλες, και τα ζυμαρικά. Αναχωρώντας μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε κάτι από αυτά.

Η Στεμνίτσα αποτελεί δημοφιλή βάση διαμονής στην περιοχή με ωραίους ξενώνες αλλά και κλασική στάση για βόλτα στα σοκάκια με τα υπέροχα σπίτια και για φαγητό ή γλυκό στην πλατεία.


2 Σχόλια

Ελλειπή ενημέρωση....Από τον Ιούνιο λειτουργεί ΕΠΑΛ Γορτυνιας με έδρα τη Στεμνίτσα γιατί δεν αναφέρεται?Είναι σημαντικό για την περιοχή και ειδικά για τη Στεμνίτσα.....

Έχει δίκιο ο 15.00 να πάμε οι επισκέπτες να δούμε τα επαλ της Στεμνίτσας γιατί στην Αθήνα δεν έχουμε και δεν ξέρουμε πως είναι.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.