Αρκαδία: Χωρίς ξενοδοχείο καραντίνας - Τι να κάνουν οι επισκέπτες αν βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό

Αρκαδία: Χωρίς ξενοδοχείο καραντίνας - Τι να κάνουν οι επισκέπτες αν βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό

Ιούλιος 29, 2021 - 19:00
3 σχόλια

Ο ελληνικός τουρισμός εφέτος για δεύτερη χρονιά καλείται να αποδείξει την αντοχή του απέναντι στον κορωνοϊό και τις συνθήκες που τα υγειονομικά πρωτόκολλα επιβάλλουν. Ο «πυλώνας» της οικονομίας της χώρας μας πρέπει να αντέξει απέναντι στις αντιξοότητες της πανδημίας, οι θέσεις εργασίας πρέπει να διατηρηθούν και οι τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να έχουν έσοδα.

Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες, κουρασμένοι ύστερα από την πολύηνη καραντίνα και με φόβο στην ψυχή εξαιτίας της πανδημίας και όλων όσα επακολούθησαν, έχουν ανάγκη να ταξιδέψουν, όσοι τουλάχιστον έχουν αυτή τη δυνατότητα, διότι πολλοί τομείς της οικονομίας χειμάζονται από την κρίση που έφερε η πανδημία, και προστέθηκε στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση.

Με αφορμή διάφορα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ασφυκτική πληρότητα των ξενοδοχείων καραντίνας σε νησιά και σε άλλα μέρη με υψηλή επισκεψιμότητα, το Arcadia Portal επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου κ. Κωνσταντίνο Μαρινάκο, προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις μας σχετικά με το τι πρέπει να κάνει κάποιος που βρεθεί σε τουριστικό μέρος θετικός στον κορωνοϊό.

Ο κ. Μαρινάκος αρχικά μας είπε ότι, ενώ πέρυσι υπήρχε στον Νομό μας ξενοδοχείο καραντίνας, εφέτος δεν υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη. Μάλιστα, όπως μας είπε, «αν κάνουμε λόγο για τη γεωγραφική περιφέρεια Πελοποννήσου, ξενοδοχεία καραντίνας υπάρχει στη Μεσσηνία, στην Κορινθία και στην Αχαΐα». Μάλιστα, παρότι η ΠΟΞ είχε ζητήσει να υπάρχει πρόβλεψη και για τους τουρίστες οι οποίοι διαμένουν σε διαμερίσματα ή σε Airbnb, προκειμένου να μην υπάρχει συμφόρηση στα ξενοδοχεία καραντίνας. «Προτείνουμε, λοιπόν, οι τουρίστες που διαμένουν σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα, τα οποία μισθώνονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης και βρίσκονται θετικοί [σ.σ.: στον κορψνοϊό], να ενημερώνουν τον ΕΟΔΥ ή/και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον χώρο διαμονής τους και να περνούν εκεί την υποχρεωτική καραντίνα», αναφέρεται στην πρόταση της ΠΟΞ προς το αρμόδιο υπουργείο, στις 21 Ιουλίου, αφού «οι τουρίστες που έχουν επιλέξει να διαμείνουν στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό ασφαλώς και μπορούν και πρέπει να απομονώνονται στο χώρο που έχουν μισθώσει και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να επιβαρύνουν τα ξενοδοχεία καραντίνας».

Πέρα από αυτό, ο κ. Μαρινάκος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι υποχρεωμένος ο ξενοδόχος να φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου του τον επισκέπτη που ενδεχομένως βρεθεί θετικός στον ιό. «Υπάρχει μια σαφής διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί: Ο επισκέπτης ειδοποιεί τον ΕΟΔΥ, κάνει τεστ και απομονώνεται σε ξενοδοχείο καραντίνας. Σε καμία περίπτωση δεν μεταφέρεται από το ένα κατάλυμα στο άλλο. Υπάρχει πρωτόκολλο που πρέπει να τηρείται για την υγεία και την ασφάλεια όλων».

Στα νησιά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας με μεγάλη επισκεψιμότητα, έχουν γίνει καταγγελίες για πολύωρη αναμονή για ένα rapid test, για παραμονή ασθενών σε πάρκινγκ, όπως στη Μύκονο, ή ακόμα και για παράτυπη -και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία- μεταφορά πελατών με ιδιωτικό όχημα ξενοδόχου. Γι' αυτό οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνονται ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, αλλά και ίσως θα ήταν καλύτερα να επιλέξουν πιο κοντινούς προορισμούς και με μικρότερη επισκεψιμότητα, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν δύσκολες καταστάσεις.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, μετά τις καταγγελίες του ζευγαριού στη Χαλκιδική, η ΠΟΞ αναφέρει: «Θα πρέπει να έχει προηγηθεί η καταχώρηση του θετικού αποτελέσματος του τεστ (rapid ή PCR) στην ειδική πλατφόρμα και στη συνέχεια να δοθεί σχετική εντολή - παραπεμπτικό από την αρμόδια αρχή, διαδικασία που είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, μέσα στον πανικό και την απόγνωση, να έχουμε και το περιγραφόμενο στα δημοσιεύματα περιστατικό, να μην εφαρμόζεται δηλαδή το σχετικό πρωτόκολλο και ο πελάτης - ασθενής να οδηγείται στο Κέντρο Υγείας της περιοχής. Για τους λόγους αυτούς, η ΠΟΞ έχει ζητήσει τη δημιουργία ειδικού τηλεφωνικού αριθμού που θα λειτουργεί όλο το 24ωρο και στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα κλπ, ώστε η διαχείριση κρουσμάτων κορωνοϊού να γίνεται άμεσα και αποτελεσματικά».

Γαλανιάδη Εύα


3 Σχόλια

Παίρνει το αυτοκίνητο και πάει σπίτι του ή έρχεται ασθενοφόρο και πάει στο νοσοκομείο ή έρχεται νεκροφόρα και πάει στον άλλο κόσμο.

Ασε να ερθουν επισκεπτες χαχαχαχαχχαχαχαχ,που θελετε και ξενοδοχειο κοβιντ.Εδω δεν εχουμε αλλες υποδομες το κοβιντχοτελ μας ελειψε.

Οι θέσεις στην τρίπολη έχουν λιγοστέψει από τότε που έβαλαν λουκέτο στο ξενοδοχείο της Άρεως. Σιγά μην υπάρχουν ελεύθερα για covid, ειδικά αυτή την εποχή

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.