Αποζημιώσεις για τις ζημιές από τον παγετό ζητεί ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας

Αποζημιώσεις για τις ζημιές από τον παγετό ζητεί ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας

Απρίλιος 19, 2021 - 18:40
0 σχόλια

Επιστολή του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η ΕΝΩΣΗ» για τις ζημιές από τον παγετό της 10ης Απριλίου 2021 – Συναντήσεις με Φορείς.

Σε συνέχεια της από 15 Απριλίου 2021 επιστολής που απέστειλε ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας «Η ΕΝΩΣΗ» προς

τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Τρίπολης, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, το Δήμαρχο Τρίπολης και τους Βουλευτές Αρκαδίας, η οποία και επισυνάπτεται στη συνέχεια, σήμερα Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 αντιπροσωπεία του Συνεταιρισμού πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Τρίπολης κ. Αγγελόπουλο Ηλία, με το Δήμαρχο Τρίπολης κ. Τζιούμη Κωνσταντίνο, καθώς και με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αρκαδίας κ. Λαμπρόπουλο Χρήστο.

Σκοπός των συζητήσεων ήταν η ενημέρωση , η ανταλλαγή απόψεων και η λήψη μέτρων για την κάλυψη των ζημιών στην παραγωγή των δενδρωδών κυρίως καλλιεργειών από τον πρωτοφανή παγετό που έπληξε το οροπέδιο της Μαντινείας και της Τεγέας το Σάββατο 10 Απριλίου 2021.

Η Διοίκηση και τα στελέχη του Συνεταιρισμού παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο θέμα αυτό και θα συνεχίσουν να παρεμβαίνουν , ώσπου να βρεθεί λύση για τη δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

Ακολουθεί  ολόκληρη η ανακοίνωση:

Προς:

ΥΠΑΑΤ

Γραφείο κ. Υπουργού

ΕΛΓΑ Κ.Υ.

Γραφείο κ. Προέδρου

ΕΛΓΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Γραφείο κ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αρκαδίας

ΔΗΜΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Γραφείο κ. Δημάρχου

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΘΕΜΑ : Ζημιές από παγετό σε καλλιέργειες της Μαντινείας και της Τεγέας Αρκαδίας.

Αξιότιμοι κύριοι,

σας γνωρίζουμε ότι στις 10 Απριλίου 2021 σημειώθηκε νέος παγετός στο οροπέδιο της Μαντινείας και της Τεγέας στην Αρκαδία, με θερμοκρασίες πρωτόγνωρες για την εποχή στην περιοχή μας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία μετεωρολογικών σταθμών που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή, παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες που άγγιξαν τους -7 οC στις Ρίζες Τεγέας και τους -5,5 οC στο Ζευγολατειό Μαντινείας.

Σημειώνουμε ότι παρόλο που τη συγκεκριμένη ημερομηνία παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες υπό του μηδενός σε πολλά μέρη της επικράτειας, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο οροπέδιο της Μαντινείας σημειώθηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες πανελλαδικά!!

Ο παγετός αυτός προκάλεσε ολοκληρωτική ζημιά σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής, όπως στις αχλαδιές, στις κερασιές, στις βυσσινιές, στα αμπέλια και στις μηλιές. Συγκεκριμένη αναφορά κάνουμε στα μήλα Delicius Πιλαφά Τριπόλεως, τα οποία είναι ΠΟΠ προϊόν και καλλιεργούνται μόνο στις συγκεκριμένες περιοχές της Αρκαδίας και λόγω του προχωρημένου σταδίου ανάπτυξης έχουν πληγεί ολοκληρωτικά από τον παγετό και έχει καταστραφεί ολοσχερώς η παραγωγή.  

Με βάση τα ανωτέρω αντιλαμβάνεστε τη δυσμενή θέση στην οποία έχουν επέλθει οι παραγωγοί της Αρκαδίας, καθώς δεν αναμένεται να έχουν εισόδημα από τις δενδρώδεις καλλιέργειες για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, δεδομένου ότι και τα δύο προηγούμενα έτη είχε καταστραφεί η παραγωγή λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών.

Επειδή ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ζημίες από παγετό σε όλα τα στάδια των καλλιεργειών, σαν Συλλογική Οργάνωση των παραγωγών της Αρκαδίας απαιτούμε οι ζημιές να καλυφθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ως έκτακτη ενίσχυση, όπως έγινε και με την κάλυψη των ζημιών από την κακοκαιρία «Ιανός», το Σεπτέμβριο του 2020.

Ακόμη, επειδή η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και ο αντίκτυπός της είναι άμεσος και οδυνηρός για τους παραγωγούς και τον πρωτογενή τομέα, ζητάμε από την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους Φορείς να απευθυνθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ζητήσουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και τη στήριξη των εισοδημάτων των παραγωγών.

Σε κάθε περίπτωση, αιτούμαστε να προχωρήσει άμεσα ο ΕΛΓΑ Τρίπολης στις εκτιμήσεις των ζημιών, ώστε να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατό οι πληγέντες παραγωγοί από τον παγετό και να στηριχθεί το εισόδημά τους με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο, καθώς πλέον κρίνεται η επιβίωσή τους.  

Με εκτίμηση,

Για τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρκαδίας «Η ΕΝΩΣΗ»

Ο Πρόεδρος

Αθανάσιος Τσιοτίνας


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.