Αποδυναμώνονται τα δημοτικά συμβούλια - Νέες αρμοδιότητες περνούν στις οικονομικές επιτροπές

Αποδυναμώνονται τα δημοτικά συμβούλια - Νέες αρμοδιότητες περνούν στις οικονομικές επιτροπές

Μάρτιος 06, 2020 - 18:45
4 σχόλια

Ξέραμε τις τροπολογίες, αλλά σήμερα μάθαμε και τις πολυτροπολογίες... Η λέξη τα λέει όλα. 

Αυτό, όμως, που λέει η πράξη, είναι ότι πλέον τους Δήμους δεν θα κυβερνούν τα δημοτικά συμβούλια, αλλά οι οικονομικές επιτροπές. Και τούτο διότι ακόμα δύο αρμοδιότητες περνούν από τα δημοτικά συμβούλια στις οικονομικές επιτροπές των δήμων, δηλαδή στο όργανο που την πλειοψηφία έχει ο δήμαρχος.

Η πρώτη αρμοδιότητα αφορά στην ανάθεση σε ιδιώτες της καθαριότητας, του πρασίνου, του ηλεκτροφωτισμού. Η Κυβέρνηση αντικατέστησε την παρ.1 του αρ. 61 του ν.3979/2011, την οποία η ίδια είχε στα τέλη Οκτωβρίου αντικαταστήσει με το αρ.178 του ν.4635/30.10.2019. Διέγραψε τις λέξεις «Το Δημοτικό Συμβούλιο» και έβαλε στη θέση τους την «Οικονομική Επιτροπή».

Έτσι, στο άρθρο ορίζεται ότι «Η Οικονομική Επιτροπή μπορεί, κατά την κρίση της , να αποφασίζει για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4412/2016 (Α΄ 147) για την εκτέλεση συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων,καθώς και συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού, εφόσον οι σχετικές πιστώσεις είναι εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό. Με την ως άνω απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής καθορίζονται ιδίως το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διάρκεια και η περιοχή, εντός της οποίας αυτές παρέχονται».

Και η δεύτερη αρμοδιότητα αφορά στην οικονομική επιτροπή, στην οποία προσθέτει μία ακόμα αρμοδιότητα, στην παρ.1 του αρ.72 «Αρμοδιότητες Οικονομικής Επιτροπής Δήμων» του Καλλικράτη (ν.3852/2010). Στην παρ.1, προσθέτει:
«κβ. (σ.σ. Η Οικονομική Επιτροπή) Αποφασίζει για την υποβολή προτάσεων εκ μέρους του Δήμου για τη χρηματοδότηση ή επιχορήγηση δράσεων, προγραμμάτων και αντίστοιχων έργων από εθνικούς πόρους ή/και πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή/και οποιουδήποτε άλλου Φορέα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά που η ίδια κυβέρνηση προσθέτει αρμοδιότητες στις οικονομικές επιτροπές των δήμων, ουσιαστικά αποδυναμώνοντας τα δημοτικά συμβούλια. Ας μην ξεχνάμε ότι στις οικονομικές επιτροπές δεν έχουν εκπροσώπηση όλες οι παρατάξεις...

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 

4 Σχόλια

Απάντηση στον ωμό εκβιασμό του κάθε πρώην βλαχοδήμαρχου που τώρα κατέβηκε με συνδυασμό και καλά και είναι δημοτικός σύμβουλος που παζαρεύει πουλάει την υποστήριξή του στον δήμαρχο. Αν είχε προηγηθεί η τροπολογία κατά μερικούς μήνες δεν θα υπήρχαν πολλές συμπράξεις!

Τώρα κύριε Τζιούμη δε θα έχεις άλλοθι ότι φταίει η αντιπολίτευση για την ανικανότητα σου. Πέρασε μισός χρόνος και δεν έχεις κάνει τίποτα. Για να δούμε τώρα που αυξήθηκαν οι αρμοδιότητές σου, που θα λες ότι οφείλεται η ανικανότητά σου?

Σε λιγο καιρό, κατά τα λεγόμενά σου, και οι νυν Δήμαρχοι θα είναι και αυτοί βλαχοδημαρχοι..

Δημητρακη μάλλον κόπηκε η μάσα που ήσουνα μαθημένος τόσα χρόνια και φωνάζεις για ανικανότητες,ο Τζιουμης είναι μακράν ο καλύτερος Δήμαρχος μέχρι στιγμής που είχε ποτέ η πόλη και αυτό φαίνεται στους πάντες!!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.