Από πέτρα και χρόνο: «Τρίπολη, η πόλη της μνήμης»

Από πέτρα και χρόνο: «Τρίπολη, η πόλη της μνήμης»

Μάιος 13, 2021 - 14:16
0 σχόλια

Τα νέα επεισόδια της σειράς «Από πέτρα και χρόνο» είναι αφιερωμένα σε κομβικά μέρη, όπου έγιναν σημαντικές μάχες στην Επανάσταση του 1821.

«Πάντα ψηλότερα ν’ ανεβαίνω, πάντα μακρύτερα να κοιτάζω», γράφει ο Γκαίτε, εμπνεόμενος από την μεγάλη Επανάσταση του 1821.

Η σειρά ενσωματώνει στη θεματολογία της, επ’ ευκαιρία των 200 χρόνων από την εθνική μας παλιγγενεσία, οικισμούς και περιοχές, όπου η πέτρα και ο χρόνος σταματούν στα μεγάλα μετερίζια του 1821 και αποτίνουν ελάχιστο φόρο τιμής στα ηρωικά χρόνια του μεγάλου ξεσηκωμού.

Διακόσια χρόνια πέρασαν από τότε, όμως η μνήμη πάει πίσω αναψηλαφώντας τις θυσίες εκείνων των πολέμαρχων που μας χάρισαν το ακριβό αγαθό της Ελευθερίας.

Η ΕΡΤ τιμάει τους αγωνιστές και μας ωθεί σε έναν δημιουργικό αναστοχασμό.

Η εκπομπή επισκέφτηκε και ιχνηλάτησε περιοχές και οικισμούς όπως η Λιβαδειά, το πέρασμα των Βασιλικών όπου οι Έλληνες σταμάτησαν τον Μπεϊράν Πασά να κατέβει για βοήθεια στους πολιορκημένους Τούρκους στην Τρίπολη, τη Μενδενίτσα με το ονομαστό Κάστρο της, την Καλαμάτα που πρώτη έσυρε το χορό της Επανάστασης, το Μανιάκι με τη θυσία του Παπαφλέσσα, το Βαλτέτσι, την Τρίπολη, τα Δερβενάκια με την νίλα του Δράμαλη όπου έλαμψε η στρατηγική ικανότητα του Κολοκοτρώνη, τη Βέργα, τον Πολυάραβο όπου οι Μανιάτες ταπείνωσαν την αλαζονεία του Ιμπραήμ, τη Γραβιά, την Αράχοβα και άλλα μέρη, όπου έγιναν σημαντικές μάχες στην Επανάσταση του 1821.

Στα μέρη τούτα ο ήχος του χρόνου σε συνεπαίρνει και αναθυμάσαι τους πολεμιστές εκείνους, που «ποτέ από το χρέος μη κινούντες», όπως λέει ο Καβάφης, «φύλαξαν Θερμοπύλες».

Δείτε σήμερα στις 20:00 στην ΕΡΤ2: «Τρίπολη, η πόλη της μνήμης»
Eπεισόδιο 11

Η πολυθρύλητη Τριπολιτσά. Μια πολιτεία απλόχωρη, χτισμένη τον 14ο αιώνα.

Η μεγάλη πλατεία Άρεως, όπου δεσπόζει επιβλητικός ο έφιππος Κολοκοτρώνης και το Δικαστικό Μέγαρο, το πρώτο δικαστικό μέγαρο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα.

Μουσεία, το κομψό Θέατρο, νεοκλασικά κτίρια, καλοφροντισμένοι στρατώνες στολίζουν την πόλη.

Στην Τρίπολη το 1821 ήταν η έδρα του οθωμανού πασά της Πελοποννήσου.

Ο ιδιοφυής στρατηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης οργάνωσε την πολιορκία της πόλης και πέτυχε την άλωσή της.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Ηλίας Ιωσηφίδης
Κείμενα-Παρουσίαση-Αφήγηση: Λευτέρης Ελευθεριάδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Μαυροφοράκης
Μουσική: Γιώργος Ιωσηφίδης
Μοντάζ: Χάρης Μαυροφοράκης
Εκτέλεση Παραγωγής: FADE IN PRODUCTIONS

   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.