Απαλλαγή από Δημοτικά Τέλη σε επιχειρήσεις και δημότες του Δήμου Γορτυνίας που επλήγησαν από τον κορωνοϊό

Απαλλαγή από Δημοτικά Τέλη σε επιχειρήσεις και δημότες του Δήμου Γορτυνίας που επλήγησαν από τον κορωνοϊό

Νοέμβριος 29, 2020 - 20:01
0 σχόλια

Πρόταση – εισήγηση Οικονομικής Υπηρεσίας Γορτυνίας για την λήψη μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης των επιχειρήσεων και των δημοτών που επλήγησαν από τον COVID-19.

H Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου εισηγείται την λήψη απόφασης για την οικονομική ελάφρυνση των επιχειρήσεων και των δημοτών που επλήγησαν από τον COVID-19 ως εξής:

Α) Απαλλαγή από τέλος καθαριότητας και φωτισμού .
Με την παρ.9 του άρθρου37 ορίζεται ότι με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργιά τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του Covid-19 μπορεί να απαλλάσσονται του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του Ν.25/1975 για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί ήτοι για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο .

Το μέτρο ισχύει για επαγγελματικούς λογαριασμούς ρεύματος για τις επιχειρήσεις που διέκοψαν υποχρεωτικά την λειτουργιά τους και των οποίων οι ΚΑΔ ανήκουν στις λίστες υποχρεωτικής διακοπής σύμφωνα με τα σχετικά ΦΕΚ.

Η απαλλαγή θα διενεργείται κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου έως 30/11/2020 η οποία θα συνοδεύεται από επαγγελματικό λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, Ε9, έντυπο δήλωσης αναστολής που υποβλήθηκε στο πρόγραμμα Εργάνη από το οποίο προκύπτουν οι ΚΑΔ της επιχείρησης. Στην περίπτωση που έχουν καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής, θα διενεργηθεί συμψηφισμός με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.

Β) Μείωση τέλους κατάληψης κοινόχρηστου χώρου σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Έως 30-11-2020 πέρα του αναλογούντος και προβλεπόμενου στην άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, δύναται να παραχωρείται ατελώς, πρόσθετος κοινόχρηστος χώρος για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου. Ο παραχωρούμενος χώρος μπορεί να εκτείνεται μέχρι του διπλάσιου του χώρου της αρχικής παραχώρησης και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται δικαιώματα ετέρων δικαιούμενων της χρήσης αυτού. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη είναι η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής του Δήμου.
Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η παραχώρηση πρόσθετου κοινόχρηστου χώρου ή ο ενδιαφερόμενος
επιθυμεί να παραμείνει στα αρχικά εγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα, με απόφαση της οικείας οικονομικής επιτροπής επέρχεται μείωση 50% στο τέλος χρήσης του κοινόχρηστου χώρου.

Γ) Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τις επιχειρήσεις που μισθώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις (π.χ. δημοτικά αναψυκτήρια, κυλικεία σχολείων κ.λ.π.) για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις. ( Π.Ν.Π 20-03-2020 ) .

Δ) Για τους δημότες του Δήμου Γορτυνίας.
Παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολή της είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και προθεσμιών καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για το χρονικό διάστημα έως 31/12/2020.
Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της προθεσμίας και αναστολής καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, τα οφειλόμενα ποσά δεν επιβαρύνονται με τόκους ή προσαυξήσεις. (Π.Ν.Π.20-03-2020).

Ε) Μείωση δημοτικών τελών σε ειδικές κατηγορίες (με εισοδηματικά κριτήρια) (Νόμος 4368/2016 άρθρο 13).
Μείωση σε ποσοστό 50% των δημοτικών τελών για άτομα με αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω σε άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα μικρότερο του πόσου των 12.000,00 ευρώ. (Για την απόδειξη της ιδιότητας του αναπήρου απαιτείται. (Απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής ).

Άποροι.
Μείωση σε ποσοστό 50% των δημοτικών τελών για την πρώτη κατοικία. (Για την απόδειξη της ιδιότητας του άπορου απαιτείται πιστοποιητικό απορίας από την αρμόδια υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας.)

Πολύτεκνοι- Τρίτεκνοι.
Μείωση σε ποσοστό 50%των δημοτικών τελών για την πρώτη κατοικία.
Α) Πολύτεκνες οικογένειες με 4 προστατευόμενα τέκνα και άνω εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα έως 15.000,00 ευρώ.
Β) Τρίτεκνες οικογένειες με 3 προστατευόμενα τέκνα εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα έως 12.000,00 ευρώ.
Για την απόδειξη της ιδιότητας (πολύτεκνος – τρίτεκνος) θα απαιτείται πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και πιστοποιητικό από την ΑΣΠΕ.

Ομόφωνα οι Οικονομική Επιτροπή Εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο την απαλλαγή από Δημοτικά Τέλη στις επιχειρήσεις και δημότες του Δήμου Γορτυνίας που επλήγησαν από τον COVID-19.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.