Αντιρρήσεις Δήμου Τρίπολης προς τη ΡΑΕ για τις ανεμογεννήτριες

Αντιρρήσεις Δήμου Τρίπολης προς τη ΡΑΕ για τις ανεμογεννήτριες

Ιανουάριος 29, 2021 - 17:01
0 σχόλια

Αντιρρήσεις προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας απέστειλε ο Δήμος Τρίπολης, δια του Δημάρχου κ. Κώστα Τζιούμη, ζητώντας απόρριψη της Αιτήσεως για χορήγηση Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα όρια των δήμων Γορτυνίας και Τρίπολης Αρκαδίας, Σικυωνίων Κορινθίας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου Αχαϊας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «με την τοποθέτηση του Αιολικού Πάρκου στη συγκεκριμένη περιοχή, θα διαταραχθεί περαιτέρω η βιοποικιλότητα (φυσικό κεφάλαιο), των ειδών και των γονιδίων στο συγκεκριμένο δασικό οικοσύστημα του Μαινάλου και θα τεθεί σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία άμεσα και έμμεσα. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος , η διατήρηση της βιοποικιλότητας των οικοσυστημάτων, έχει ζωτική σημασία για την ευημερία του ανθρώπου διότι παρέχει υπηρεσίες οι οποίες στηρίζουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας.»

Επιπλέον, τονίζεται: «Η περιοχή τοποθέτησης μίας εκ των συστοιχιών ανεμογεννητριών του Αιολικού Πάρκου είναι ανάμεσα στις Τοπικές Κοινότητες Δάρα, Παναγίτσας και Βλαχέρνας του Δήμου Τρίπολης και σε οπτική θέαση με τις προαναφερθείσες Τοπικές Κοινότητες, από όπου διέρχεται το πανευρωπαϊκό πεζοπορικό μονοπάτι Ε4.

 Το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών Ε4 ξεκινά από Πυρηναία και καταλήγει στην Κύπρο και συγκεκριμένα το νότιο τμήμα του διασχίζει την Πελοπόννησο ξεκινώντας από το Διακοπτό Αχαϊας, περνώντας στην Αρκαδία και καταλήγοντας στο Γύθειο Λακωνίας. Τα συνοδά έργα και η ύπαρξη των ανεμογεννητριών σε συνεχή οπτική επαφή με τον πεζοπόρο, θα έχει σαν αποτέλεσμα την ακύρωση οποιασδήποτε προσπάθειας για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Δήμος Τρίπολης ,όπως και ο Δήμος Γορτυνίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τα τελευταία χρόνια καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για την ήπια τουριστική ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής.

Στην περιοχή βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου, το οποίο τα τελευταία χρόνια σταθερά αναπτύσσεται.

 Παράλληλα έχουν γίνει μία σειρά από επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης.

Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως του πεζοπορικού, του φυσιολατρικού, birdwatching κλπ. έχουν εκτοξευθεί σε δεσπόζουσα μορφή ήπιας ανάπτυξης της ορεινής Αρκαδίας.

Ένα επίτευγμα που πραγματοποιήθηκε με συνεχείς προσπάθειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των Δήμων Γορτυνίας και Τρίπολης και με την εθελοντική εργασία ορειβατικών συλλόγων, πολιτών και συλλογικοτήτων.

 Η προωθούμενη εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου σε περιοχή από την οποία διέρχεται το μονοπάτι ακυρώνει στην πράξη το στρατηγικό σχέδιο για ανάπτυξη ήπιου εναλλακτικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω αίτηση προβλέπει την τοποθέτηση 11 ανεμογεννητριών στο όρος Καστανιά (αρχαίος Κνάκαλος). Στο όρος αυτό ασκήτεψε ο όσιος Λεόντιος ο εκ Στεμνίτσης και εκεί βρίσκεται ο τάφος του, καθώς και το μοναστήρι της Παναγίας της Βλαχέρνας.»

Επιπλέον, αναφέρεται: «Επειδή η εν λόγω περιοχή, στην οποία πρόκειται να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες γειτνιάζει με περιοχή του Μαινάλου ενταγμένη στο Ευρωπαικό Δίκτυο Νatura 2000, το Κράτος έχει νομική υποχρέωση, απορρέουσα τόσο από την εθνική όσο και από την κοινοτική νομοθεσία, να λαμβάνει μέτρα προστασίας σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΚ, υποχρέωση την οποία η ελληνική πολιτεία ενίοτε παραλείπει να εκπληρώσει, όπως διαπιστώθηκε άλλωστε με πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) (ΔΕΕ της 17ης Δεκεμβρίου 2020, C- 849/2019).»

Διαβάστε το σύνολο των αρχείων για τις αντιρρήσεις που κατάθεσε ο Δήμος Τρίπολης στη ΡΑΕ, καθώς και τα συνοδευτικά έγγραφα, ΕΔΩ.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.