Άνθη της Πέτρας: Καταγραφή, φωτογράφιση και ερμηνευτική προσέγγιση των λιθόγλυπτων των προεπαναστατικών εκκλησιών της Αρκαδίας

Άνθη της Πέτρας: Καταγραφή, φωτογράφιση και ερμηνευτική προσέγγιση των λιθόγλυπτων των προεπαναστατικών εκκλησιών της Αρκαδίας

Φεβρουάριος 27, 2021 - 15:30
0 σχόλια

Η πρωτοβουλία των Ανθέων της Πέτρας για την καταγραφή, φωτογράφιση και ερμηνευτική προσέγγιση των λιθόγλυπτων των προεπαναστατικών εκκλησιών της Αρκαδίας έχει αποδώσει εξαιρετικούς καρπούς για ένα σημαντικό κεφάλαιο του νεώτερου πολιτισμού της πατρίδας μας.

Το όλο εγχείρημα μπορεί να θεωρηθεί επί της ουσίας ως μια «επίγεια ανασκαφή», γιατί αφενός πολλά από τα λιθόγλυπτα είναι σε δυσπρόσιτες θέσεις για το ανθρώπινο μάτι και αφετέρου η φθορά του χρόνου και των καιρικών συνθηκών έχει αλλοιώσει αρκετά από αυτά και ορισμένα σε σημαντικό βαθμό. Όταν σχεδιάστηκε το έργο οι αρχικές εκτιμήσεις προέβλεπαν ένα σημαντικά μικρότερο αριθμό λιθόγλυπτων, κάτι το οποίο αποδείχτηκε μη ακριβές. Το γεγονός αυτό προφανώς έχει μια ιδιαίτερη σημασία, γιατί αποδεικνύει ότι έχουμε μπροστά μας ένα θησαυρό της λαϊκής τέχνης που λειτουργεί συμπληρωματικά με τη Λαγκαδινή τέχνη της πέτρας η οποία χρησιμοποιήθηκε για την οικοδόμηση των εκκλησιών του Προδρόμου και των Ταξιαρχών στα Λαγκάδια και του Αϊ Γιώργη στη Στεμνίτσα στη λιθοδομή των οποίων είναι ενσωματωμένα τα λιθόγλυπτα που έχουν καταγραφεί και μελετηθεί.

Για το συγκεκριμένο έργο έχει ήδη ληφθεί χρηματοδότηση ύψους 4.000 ευρώ από το ΥΠΠΟΑ ύστερα από υποβολή πρότασης σε σχετική προκήρυξη του πριν ένα χρόνο, ενώ προβλέπεται και ιδία συμμετοχή των Ανθέων ύψους 1.000 ευρώ. Η εξέλιξη του έργου, ο αριθμός και η ποικιλία των ευρημάτων και η συνακόλουθη ερμηνευτική προσέγγιση αλλάζουν τα δεδομένα της έκτασης της έκδοσης με αποτέλεσμα να απαιτούνται και αντίστοιχοι πόροι. Έτσι τα Άνθη της Πέτρας απευθύνονται στα μέλη και τους φίλους τους για μια άλλη φορά για να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα και να γίνει κτήμα του ευρύτερου κοινού.

Η διαφάνεια που χαρακτηρίζει και την παραμικρή πτυχή του πολυσχιδούς έργου μας αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την πλέον αποτελεσματική αξιοποίηση των δωρεών που έρχονται να συνδράμουν το έργο μας, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η αδιάκοπη προσφορά στον πολιτισμό της πατρίδας μας. Αρωγός σε αυτό το κάλεσμά μας ήρθε πολύ πρόσφατα η ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ (Διαχειριστής: κ. Αθανάσιος Μαρτίνος) με το ποσό των 3.000 ευρώ, την οποία ευχαριστούμε θερμά.

Καλούμε όλους τους φίλους και τα μέλη μας να ενισχύσουν με το υστέρημά τους και αυτή την προσπάθειά μας, ώστε να παραδώσουμε σύντομα στον ελληνικό λαό ένα έργο που ανταποκρίνεται επάξια στο χρονικό ορόσημο των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Άνθη της Πέτρας

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.