Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Δένδια – Τσαβούσογλου στην συνάντηση της Άγκυρας

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Δένδια – Τσαβούσογλου στην συνάντηση της Άγκυρας

Απρίλιος 15, 2021 - 22:24
0 σχόλια

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση στη συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών που αν και ξεκίνησε ήρεμα, στην συνέχεια ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου με θέμα την ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ.Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με τον Ν.Δένδια στην Άγκυρα.

«Συζητήσαμε όλα τα θέματα στις μεταξύ μας σχέσεις και υφίσταται μια διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου», είπε ο κ.Τσαβούσογλου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, υπογραμμίζοντας πως «πιστεύουμε ότι τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο». Όσον αφορά τη διευθέτηση των διαφορών «νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε σήμερα», είπε ο Μ. Τσαβούσογλου.

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν ο Τσαβούσογλου ανέβασε τους τόνους λέγοντας πως «ήταν προκλητικές οι δηλώσεις του κ. Δένδια για τις παραβιάσεις δικαιωμάτων στο Αιγαίο». Στην συνέχεια έκανε λόγο για τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και επιτέθηκε στην Ελλάδα, λέγοντας ότι εκείνοι αναγνωρίζουν τους Έλληνες στη χώρα του. Τέλςο για το προσφυγικό ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα έστειλε πίσω 80.000 μετανάστες.

Ο Νίκος Δένδιας δεν μάσησε τα λόγια του και είπε:

«Το ότι ήρθα με καλές προθέσεις, δεν σημαίνει ότι δεν θα θίξω θέματα παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα».

Για την αποστρατικοποίηση των νησιών που θέλουν οι Τούρκοι, ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, έκανε το εξής ρητορικό ερώτημα: 

«Γιατί έχουμε στρατό στα νησιά; Επειδή απειλούνται φυσικά. Και κοστίζει πολλά χρήματα, αλλά πρέπει να είναι εκεί».

Παράλληλα, ο Δένδιας τόνισε μεν ότι η Ελλάδα θέλει την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρκεί όμως και η γειτονική χώρα να ακολουθήσει το διεθνές δίκαιο.

Η ένταση ήταν εμφανής αλλά στο τέλος έγιναν παραινέσεις και από τους δύο να μην συνεχίσουν σε αυτό το κλίμα γιατί στο τέλος δεν θα γινόταν το δείπνο, που έχει προγραμματιστεί.

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.