Ανεμογεννήτριες: Με καταστροφή των βουνών της και υποβάθμιση απειλείται η Νότια Κυνουρία

Ανεμογεννήτριες: Με καταστροφή των βουνών της και υποβάθμιση απειλείται η Νότια Κυνουρία

Μάρτιος 23, 2021 - 16:30
32 σχόλια

Την έντονη ανησυχία και τις αντιρρήσεις τους εκφράζουν οι τοπικές κοινωνίες, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι τοπικοί φορείς και οι συλλογικότητες της Νότιας Κυνουρίας και ξεσηκώνονται ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Ήδη στην περιοχή έχουν γίνει πάνω από 10 αιτήσεις εταιριών για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ακόμα και σε ιδιόκτητες εκτάσεις και ήδη έχουν εγκατασταθεί και ανεμόμετρα στα βουνά της περιοχής και με fast track διαδικασίες οι εταιρίες θέλουν να εγκαταστήσουν τις ανεμογεννήτριες στα βουνά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου και το δημοτικό συμβούλιο της Νότιας Κυνουρίας, έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά ύστερα και από την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή, αλλά αυτές οι αποφάσεις είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα και δεν μπορούν να σταματήσουν το έργο. (δείτε ΕΔΩ)

Πρόσφατα είδαμε την κινητοποίηση στον τόπο εγκατάστασης του νέου ανεμομέτρου, πάνω από την Κουνουπιά του Δήμου Νότιας Κυνουρίας από πολίτες, κυνηγούς, μέλη και φίλους του Αναρριχητικού- Ορειβατικού Συλλόγου Λεωνιδίου οι οποίοι εντόπισαν την ύπαρξη του δεύτερου ανεμομέτρου (δείτε ΕΔΩ).

Επίσης διαπίστωσαν εκτεταμένες κοπές κέδρων, οι οποίες πιθανότατα έγιναν με πριόνι χειρός, για να αποφευχθεί ο θόρυβος και να μην αντιληφθούν οι κάτοικοι το τι γίνεται στο βουνό, όπως επίσης εργάτες έχουν φτιάξει μονοπάτι για να διευκολυνθεί το έργο και να φτάσει ο εξοπλισμός στο σημείο.

Εκτός από την Κουνουπιά, και στα Πούλιθρα έχουν μπει ανεμόμετρα από ιδιώτες, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες άδειες, έτσι η  επέλαση των α/γ και των δικτύων υψηλής τάσης θα έχουν τελικό αποτέλεσμα να μετατραπούν τα βουνά σε βιομηχανικές μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Η εγκατάστασή τους απαιτεί την διάνοιξη δεκάδων χιλιομέτρων δρόμων μεγάλων διαστάσεων προκειμένου να περάσουν τα μηχανήματα μεταφοράς και εγκατάστασής τους, χιλιάδες στρέμματα καταστροφής δάσους με κόψιμο εκατοντάδων δέντρων, πάκτωση του εδάφους με εκατοντάδες κυβικά μέτρα τσιμέντου, εγκατάσταση σταθμών/μετασχηματιστών, εγκατάσταση τεράστιων καλωδίων και κολώνων προκειμένου να γίνεται η μεταφορά ενέργειας

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο, ο  κίνδυνος ερημοποίησης είναι σοβαρότερος στη Νοτιοανατολική Ελλάδα.

Οι μελέτες που έχουν γίνει, αποδεικνύουν ότι η Νοτιοανατολική Ελλάδα πλήττεται ήδη από διάβρωση του εδάφους, αλάτωση, απώλεια οργανικού άνθρακα στο έδαφος, απώλεια βιοποικιλότητας του εδάφους και κατολισθήσεις. και προτείνει την ενίσχυση του πρασίνου στην περιοχή αναφέροντας χαρακτηριστικά «Ο ρόλος των δασών στην καταπολέμηση της υποβάθμισης της γης και την ερημοποίηση είναι σημαντικός»

Αναρωτιέται κάποιος: Πώς από την μία απαιτείται η φύτευση νέων δέντρων και από την άλλη εγκρίνεται η κοπή 700 δέντρων από την Νότια Κυνουρία, για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών;

Δεν αμφισβητεί κανείς την αιολική ενέργεια και τις ανεμογεννήτριες ως μια εναλλακτική, ανανεώσιμη πηγή ενέργειας,  αλλά αμφισβητείται έντονα η επιλογή πολύ μεγάλων ανεμογεννητριών και η χωροθέτησή τους, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές.

Στην Νότια Κυνουρία οι κάτοικοι έχουν ορθώσει ανάστημα κατά των ανεμογεννητριών από το 2011 και έχουν δώσει μεγάλο αγώνα κατά των αποφάσεων και απέχουν δαπανήσει χιλιάδες ευρώ για να προσβάλουν αποφάσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών. (Δείτε ΕΔΩ)

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Νότια Κυνουρία θα έχει επίδραση στο φυσικό περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, θα προκληθεί ζημιά στα δάση, και θα υπάρξει βάναυση αλλοίωση του τοπίου, το οποίο αποτελεί για τους κατοίκους του και συστατικό στοιχείο της ταυτότητας της τοπικής τους κοινωνίας.

Σε χαρακτηρισμένες περιοχές Natura και σε παραδοσιακούς οικισμούς, εταιρίες, χωρίς να χρειάζονται περιβαλλοντικές μελέτες επιθυμούν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες καταστρέφοντας έτσι το περιβάλλον και υποβαθμίζοντας την περιοχή.

Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή έχουν γίνει δεκάδες επενδυτικές δράσεις που αφορούν τον τουρισμό, που ολοένα και περισσότερο στην περιοχή φτάνουν νέοι επενδυτές και χιλιάδες τουρίστες.

Η αναρρίχηση, ο περιπατητικός τουρισμός και ο ήπιας έντασης τουρισμούς γνωρίζουν μεγάλη άνθιση τα τελευταία χρόνια  με τους επισκέπτες να επιζητούν φτάνοντας στην Νότια Κυνουρία ένα αγνό παρθένο, γραφικό τοπίο το οποίο κινδυνεύει να αλλοιωθεί αν εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες.

Η βιομηχανοποίηση του ελληνικού τοπίου με την εξάπλωση των ΑΠ θα αφήσει ένα διαρκές και μόνιμο αποτύπωμα που τελικά θα μειώσει την ελκυστικότητά του.

«Πρέπει να γίνει ένας χωροταξικός σχεδιασμός, για να δούμε σε ποιες περιοχές μπορούν να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες» αναφέρει ο κ. Δολιανίτης Γεώργιος μέλος του Αναρριχητικού - Ορειβατικού Συλλόγου Λεωνιδίου.

Τα τελευταία χρόνια πολλές είναι οι επενδύσεις που έχουν γίνει στην περιοχή από νέους, που έχουν επιστρέψει στην τόπο τους και έχουν δημιουργήσει τις δικές τουριστικές επιχειρήσεις Πολλοί είναι οι ξένοι τουρίστες που έχουν αγαπήσει τον τόπο και έχουν επενδύσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ στην περιοχή.

Έχουν μια εικόνα του χώρου τους κι αισθάνονται ότι αυτή απειλείται από τις ανεμογεννήτριες. Και πολύ εύστοχα συμβαίνει αυτό, όπως παραδέχονται και οι επιστήμες του τοπίου και του περιβάλλοντος. Ξέρουμε αυτήν τη στιγμή εξάλλου ότι το τοπίο όπου αναπτύσσονται οι ανεμογεννήτριες αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη καθώς, σύμφωνα και με τους χάρτες της ΡΑΕ, φαίνεται ότι σε κάθε κορυφή της Νότιας Κυνουρίας, από τον Κοσμά και πέρα από το Μαρί, θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες. (Δείτε ΕΔΩ)

Με ανακοινώσεις του ο Αναρριχητικός & Ορειβατικός Σύλλογος Λεωνιδίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι «η Νότια Κυνουρία αυτό το όμορφο φυσικό τοπίου, αρμονίας φύσης και ανθρώπινης συνύπαρξης που προσφέρει έχει γίνει πόλος έλξης χιλιάδων ταξιδευτών/τουριστών οι οποίοι τονώνουν την οικονομία και προσφέρουν τη δυνατότητα ήπιας ανάπτυξης  με πολλές προοπτικές. «Η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη, αποκρουστική με παντελώς καταστροφικές συνέπειες για την τουριστική ανάπτυξη και την οικονομία του τόπου».

Τέλος, να αναφέρουμε ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν στόχο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, να διοργανώσουν ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση, στην οποία θα προσκληθούν όλοι οι φορείς και τα συλλογικά όργανα όπου θα μιλήσουν επιστήμονες  για τις ανεμογεννήτριες και για την καταστροφή που θα προκληθεί ε την εγκατάστασή τους στην Νότια Κυνουρία.

 


32 Σχόλια

Οι τοπικές κοινωνίες (Δήμοι) πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο για την αδειοδότηση των αιολικών. Πρέπει να βάζουν αυτοί, τους όρους και τις υποχρεώσεις των εταιρειών προς τις τοπικές κοινωνίες. Τι μέγεθος, τι ύψος , τι αντισταθμιστικά ωφέλη και γενικά όλες οι υποχρεώσεις τους πρέπει να περιλαμβάνονται σε σύμβαση με τον αρμόδιο Δήμο και τις τοπικές κοινότητες. Διαφανεια παντού.

@18:26 - Φυσικά και να έχουν τον τελευταίο λόγο οι τοπικές κοινωνίες. Ο Δήμος Μεγαλόπολης ας πούμε, να έχει το δικαίωμα να μην δίνει ρεύμα στα Πούλιθρα. Γιατί να τρώνε αυτοί τους καρκίνους και στα Πούλιθρα να απολαμβάνουν τις βόλτες τους στα "παρθένα" βουνά; Ας βρουν τα Πούλιθρα τρόπο, να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια εντός του Δήμου τους, με όποιον τρόπο θέλουν. Με λιγνίτη, με πυρηνική ενέργεια, με φράγμα, με φωτοβολταϊκά. Όπως νομίζουν. Αλλά όχι να "τρώνε" καρκίνους τα κορόιδα 100 χιλιόμετρα μακριά και αυτοί να το παίζουν φύση.

Γιατί όχι ρε παιδιά ; θα έχουν μεγάλα οφέλη οι τοπικοί δήμοι ,έναν μισθό φύλακα 2.5 € την ώρα .Φιλελε ολε ολε ρωτήστε και τον κ@ραγκιοζ@κο Παύλο να σας πει τι όφελος θα έχει η Αρκαδία

Πρώτα-πρώτα οι ασχολούμενοι με τα έργα αυτά να λαμβάνουν άδεια και συγκατάθεση από το κόμμα και μετά να κάνουν ,ότι κάνουν.Προς γνώση και συμόρφωση.....

Οι νέοι που έχουν επενδύσει χιλιάδες ευρώ για τις επιχειρήσεις τους στο Λεωνίδιο αλλά και οι ορειβάτες του Λεωνιδίου δεν έχουν πρόβλημα όπως δεν είχαν και στο παρελθόν για τους νέους δρόμους που κόβουν τα βουνά με άσφαλτο κιόλας όπως για παράδειγμα Φωκιανό Κυπαρίσσι ή όπου γίνετε καινούργιο κομμάτι στο δρόμο για το Λεωνιδιο.. Αυτά μας διευκολύνουν και δε μιλάμε; Από που ακριβώς θέλουν το ρεύμα που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις τους ή που καίνε στο σπίτι τους οι ορειβάτες; Ή δε μας ενδιαφέρει αν καταστρέφονται αλλά βουνά ή αν καρκινιάζει ο κόσμος στην Μεγαλόπολη και στην Πτολεμαιδα;

Το 4% της παραγωγής των ανεμογεννητριών πάνε κατευθείαν στα ταμεία του Δήμου φίλε.

Έχουν δίκιο τα παιδιά κάτω στο Λεωνίδιο. Δεν της θέλουν της ανεμογεννήτριες! Έχουν λεφτά εκεί θα πάρουν μια γεννήτρια με Diesel να κάνουν δουλειά τους!

Όποιος θέλει ανεμογγενήτριες να τις πάρει σπίτι του. Έχω και φίλους ανεμογεννήτριες, αρκεί να μην προκαλούν.

Παύλε να διαβάζεις καλύτερα πριν απαντήσεις... Σε ένα "οικοπεδο" πχ του Πάρνωνα έχει μελετηθεί ότι μπορεί να τοποθετηθεί ένα πάρκο αιολικό. Γιατί να δώσει 4% η εταιρεία στο Δήμο; Ελεύθερο ανταγωνισμό δεν πρεσβεύεις; Οι τοπικές κοινότητες μέσω του Δήμου να το βγάλουν στη Δημοπρασία, αυτό δεν είναι καλύτερο; Να διαβάζεις πρώτα μεγάλε... Να σου πω (σχετικά με τα σχόλια στο αρθρο με το νονο). Εσύ που έχεις όρεξη για δουλειά άσε και λίγο το πληκτρολόγιο θα κουραστείς! Δουλευταρά! Τον εργαζόμενο (εσύ και οι όμοιοί σου) τον θέλεις σκλάβο!

Πάυλο και κάθε Πάυλο, τόσο καιρό δεν έχω δει από την ταση που εκφράζεις καποια κινηση ενάντια στο λιγνίτη. Τόσο πάθος λοιπόν για να προστατέψεις τα συμφέροντα των γερμανικών εταιριών που θα μας πετάν ένα ξεροκόματο? Έχεις ασχοληθεί με την άποψη των χωριών που θα μείνουν δεκάδες άνεργοι, ή είσαι τόσο αφελής που πιστευεις ότι θα γίνει απολιγνιτοποίηση? δηλαδη πρεπει να καταστραφει καθε παρθενου περιβάλλοντος για τους ιδιωτες? να γινει ολη η πελοπονησος ενα νταμαρι? αυτο ονειρευεσαι? Ο δρομος του φωκιανου εγινε για τα αιολικα, οχι για τον τουρισμο.μεχρι και πλατφορμα συναρμολογησης εφτιαξαν...

οι στοχοι της Ελλαδας για ΑΠΕ εχουν καλυφθεί έως το 2030. Ότι αδειοδότηση γίνεται απο εδω και πέρα είναι καθαρα κεδροσκοπικη με τα λεφτα του ελληνικού λαου, επιδοτούνται γερμανικές και μη εταιρίες.Το φτιαχνουν απο επιδοτησεις και υστερα εισπρατουν. Για ποιόν κόπτονται οι υπερασπιστές των αιολικών? κοινωνικοποιείται το κόστος ιδιωτικοποιείται το κέδρος σε λογαριασμούς του εξωτερικου. Και εσυ μπορείς να μην εχεις θαλασσα στο χωριό σου, αλλα ερχεσαι στη δικη μας επειδη ειναι ακομη καθαρη . Ραγιαδισμος αγαπητε Παύλο και κάθε Πάυλο. Τσιμέντο στα βουνα, τσιμέντο στην ακρόπολη, τσιμέντο στα μυαλα.

09:25, Σιγά ρε μεγάλε! Γιατί να μην δίνουν 14% ; Σε χαλάει εσένα; Γιατί να μην το δίνουν κάθε χρόνο; (καθε 5 λέει...) Ποιος το καθόρισε αυτό; Γιατί να μην υπάρχει όρος στη σύμβαση οι ανιδίκευτοι εργάτες (έστω), να είναι από τους τοπικούς Δήμους; Τους δρόμους που θα σπάσουν τα "τεράστια φορτία" θα τα πληρώσουμε εμείς το ξέρεις;

@17:33 - Έχεις περάσει ποτέ από την Μεγαλόπολη, όταν δουλεύουν οι μονάδες στο μέγιστο; Μάλλον όχι. Το παραμυθάκι περί ραγιαδισμού σε κανένα παιδάκι, όχι σε εμένα. Πήγαινε ζήσε 6 μήνες στην Μεγαλόπολη και μετά πούλα τρέλα.

Παύλο ΡΑΓΙΑ και σφουγκοκωλαριε ,στην Μεγαλοπολη δούλευε όλη η Μεγαλοπολη η μισή Τρίπολη και η μισή Καλαμάτα και μεγάλωσαν γενιές και γενιές ,από το αιολικό πάρκο το μόνο όφελος στην τοπική κοινωνία θα είναι ένας μισθός φύλακα των 3.5€ την ώρα !

@00:01 - Μεγάλωσαν και ΠΕΘΑΝΑΝ κιόλας από τον λιγνίτη, αλλά αυτό το ξεχνάς να το γράψεις. Κατά τα άλλα εγώ είμαι ο ραγιάς και εσύ ο ελεύθερος. Με την δική σου λογική έπρεπε να υπάρχει ακόμα το επάγγελμα του παγοπώλη γιατί έδινε δουλειές, ενώ το ...ψυγείο όχι. Είτε τώρα, είτε σε 10 χρόνια, πέρασε η εποχή του λιγνίτη. Ο κόσμος εξελίσσεται, οι δουλειές αλλάζουν. Μια πανέμορφη περιοχή γύρω από τον Μεγαλόπολη, καταστράφηκε. Τότε σωστά έγινε, γιατί δεν είχαμε εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας. Το πλήρωσαν όμως το τίμημα άνθρωποι με τις ζωές τους. Φτάνει!

Εντάξει Παύλο μη θυμώνεις και ζορίζεσαι... Φοροκλέφτης είσαι πάντως, όπως προέκυψε από τα σχόλια στο αρθρο "με το νονο". Αντι απαντήσεων στα ερωτήματα, έβγαλες τη χολή σου λέγοντας ότι είναι τεμπέληδες οι εργζόμενοι και για αυτό πρέπει να τους συμπεριφέρεσαι σαν σε σκλάβους... Αγιε Παύλε βάλε το χέρι σου!

@00:49 - Άνθρωπε το έχεις γονατίσει το ψέμα, κόψε και λίγο. Στις 5 λέξεις που γράφεις, οι 6 είναι ψέματα. Το ρεκόρ κυνηγάς; Άστο, δικό σου είναι, δεν στο παίρνει κανείς.

Στο ξανάπα να είσαι λιγότερο μακάκος, εσύ το βιολί σου. Πόσοι πέθαναν από το λιγνίτη; Στοιχεία, όχι λόγια του αέρα. Πόσοι απασχολήθηκαν επί δεκαετίες στα ορυχεία και τους ΑΗΣ και πόσοι τώρα στην 5η μονάδα; Και τι θα γίνουν οι εκατοντάδες που θα μείνουν χωρίς αντικείμενο εργασίας;

@09:21 - Από έκθεση της Greenpeace. "ΑΗΣ Μεγαλόπολης Β’: Πρόωροι θάνατοι: 21, Χαμένα χρόνια ζωής: 210, χαμένες ημέρες εργασίας: 4.420 - ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α’: Πρόωροι θάνατοι: 362, Χαμένα χρόνια ζωής: 3.630, χαμένες ημέρες εργασίας: 76.800". Βρίσε με και άλλο. Μπορείς.

02¨57, Παύλε, Το να λες ψέματα και να έχεις τι Θράσος να λες τους άλλους ψεύτες, το αφήνω στην κρλιση του Forum... To κατάπτυστο σχόλιό σου κατά των εργαζομένων στο θέμα "με το νονό με το νονό" (το οποίο έκλεισε για σχόλια για κάποιο λόγο) , αποδυκνύει την απόψή σου ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιμετωπίζνται ως περουσιακό στοιχείο (σκλάβοι) από τους σαν του λόγου σου επιχειρηματίες!

Επιδημιολογικά δεδομένα: αιτίες θανάτου, ποσοστά ασθενειών, έχεις τέτοιες στατιστικές; Τι να σε βρίσω, μακάκος δεν είναι βρισιά, είναι διαπίστωση.

@00.23. εξισώνεις την Μεγαλόπολη με την Τρούμπα; σύνελθε.......

@12:04 - Σου έχει κάψει το μυαλό ο Μάρξ, δεν υπάρχει θεραπεία για εσένα.

Επιδημιολογικά δεδομένα: αιτίες θανάτου, ποσοστά ασθενειών, έχεις τέτοιες στατιστικές; Τι να σε βρίσω, μακάκος δεν είναι βρισιά, είναι διαπίστωση.

Ημιμαθή 00:23 Σκέψου ότι ακόμα και η Τρούμπα έθρεψε ποιο πολλά στόματα από ότι θα θρέψουν τα Αιολικά !!Σκεψου ότι το μόνο κέρδος από το αιολικό θα είναι για όσο καιρό κατασκευαζονται ,ένας μισθός φύλακα 2.5€ την ώρα !

Παυλε δεν υπερασπιζονται τις καμιναδες ( οι καμιναδες μπορουν να γινουν φιλικοτερες στο περιβαλλον).Τις θεσεις εργασιας και το οτι χαρη στον λιγνιτη ειμαστε ενεργειακα αυτονομη υπερασπιζονται.Επειδη σας εχει παρει ο πονος τους οικολογους φιλελευθερους να μας πειτε γιατι φερατε την ελληνικος χρυσος;Επισης επειδη ειδα οτι το παιζετε και πολλοι πατριωτες αυτο το αισχος που κανετε με τους αποικιοκρατες δεν το κανουν ουτε στις πρωην αποικιες πλεον.Ο πατριωτισμος σας φαινεται απο το οτι κανατε την Ελλαδα να χασει σχεδον 1500000 κατοικους με τις πολιτικες σας.Θα το πω ξανα Χριστοφορακος-ΟΤΕ-ΔΕΗ...

Παύλο εσένα σου έχει γίνει έμμονη ιδέα και φόβος η αριστερά. Όμως οι μάσκες πέφτουν γύρνα και δες τα σχόλιά σου και δες το μίσος που βγάζουν για τους εργαζόμενους... Επιχειρηματίας κρατικοδίαιτος ή κανένα golden boy είσαι; Πάντως ότι και να είσαι μόνο στην Ελληνικη μπανανία (σε οτι αφορά τις εργασιακές σχέσεις τουλάχιστον) μπορούσες να υπάρχεις και για αυτό, από το πρωί έως το βράδυ λιβανίζεις τον Μωυσή! Πάρτο χαμπάρι, η αιτία που φεύγουν οι εργαζόμενοι στο εξωτερικό είναι η εργασιαλη ζούγκλα που επικρατεί στην Ελλάδα με κύρια ευθύνη της ΝΔ.

Παύλο σου είπα ,άσε τις υπερωρίες στο πληκτρολόγιο και απάντησε το τηλέφωνο σε παρακαλώ ,αργία σήμερα δεν μπορούμε να σου πληρώσουμε το .75 ημερομίσθιο !

Εσένα παύλο, που έλεγες ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να φτιάχνουν καφέ στα "αφεντικά" και να δουλεύουν μετην ώρα και το λεπτό ποιος σου έκαψε τα μυαλά; Του Κούλη που νομοθετεί και καταργεί την αποζημίωση νυχτερινης και Κυριακάτικης εργασίας τι του δίνετε ληγμένα; Που μπορεί να απευθυνθεί ένας εργαζόμενος για να πάρει τα δεδουλευμένα του (χωρίς να πληρώσει τα διπλά σε έξοδα) από κάτι επιχειρηματίες σαν και σένα; Γιατί δεν υπάρχει τέτοια δομή στη χώρα μας;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.