Αναβίωση του παλιού εθίμου του Άι- Γιάννη Κλήδονα στην πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου Ματζαγρά (pics,vid)

Αναβίωση του παλιού εθίμου του Άι- Γιάννη Κλήδονα στην πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου Ματζαγρά (pics,vid)

Ιούνιος 23, 2022 - 22:39
1 σχόλια

Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο έθιμο του Άι- Γιάννη Κλήδονα στην κεντρική πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου Ματζαγρά από τον πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής με κόσμο να έχει γεμίσει την όμορφη πλατεία, για να απολαύσει το έθιμο.  

Η κυρία Δέσποινα Καραφώτη μέλος του διοικητικού συμβουλίου του πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Κωνσταντίνου δήλωσε ότι προσπαθούν ως σύλλογος τα τρία τελευταία χρόνια να αναβιώσουν αυτό το παραδοσιακό έθιμο, όπου με κυρίαρχο στοιχείο τη φωτιά συμβολίζει την κάθαρση του ατόμου που πηδά από πάνω της.

Ευχαρίστησε θερμά όλους όσους παραβρέθηκαν στην πλατεία και πήραν μέρος στο έθιμο.

Στην ερώτηση αν ετοιμάζουν και κάποια άλλη εκδήλωση μας είπε ότι υπάρχει μια σκέψη για διοργάνωση το Σεπτέμβριο θα είναι όμως έκπληξη.

Αφού βράδιασε έβαλαν φωτιά στο σωρό από τα μαγιάτικα στεφάνια και πλήθος παιδιών και μεγάλων παραδοσιακά άρχισε να πηδάει πάνω από τη φωτιά.

Ένα όχημα της Πυροσβεστικής βρισκόταν εκεί, σε περίπτωση που ξεφύγουν τα πράγματα.

Όταν η φωτιά χαμήλωνε όποιος ήθελε μπορούσε να κάψει το μαγιάτικο στεφάνι του ενώ δινόταν και η ευκαιρία σε μικρότερα παιδιά να περάσουν πάνω από τη  φωτιά.

Ο πολιτιστικός σύλλογος Αγίου Κωνσταντίνου πρόσφερε τσίπουρο για τους μεγάλους και προτοκαλάδα για τα παιδιά ενώ δεν έλειψαν και οι γλυκές λιχουδιές.

Εμείς τους ευχόμαστε και του χρόνου να βρίσκονται πάλι εκεί και να αναβιώσουν αυτό το όμορφο έθιμο.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Έθιμο του Άι- Γιάννη Κλήδονα στην κεντρική πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Συγχαρητήρια για την όμορφη εκδήλωση! Πάντα δραστήριοι και χαμογελαστοί!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.