Αναρριχητικός Λεωνιδίου: Δεν θα τους επιτρέψουμε να μετατρέψουν το περιβάλλον σε βιομηχανικό τοπίο (vid)

Αναρριχητικός Λεωνιδίου: Δεν θα τους επιτρέψουμε να μετατρέψουν το περιβάλλον σε βιομηχανικό τοπίο (vid)

Ιούνιος 16, 2021 - 11:28
10 σχόλια

Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Νότια Κυνουρία μίλησε ο κ. Δολιανίτης Γεώργιος, μέλος του Αναρριχητικού - Ορειβατικού Συλλόγου Λεωνιδίου, από τον Κοσμά, όπου βρέθηκε σε εκδήλωση για τον εναλλακτικό τουρισμό.

Εδώ και τρεις μήνες περίπου οι τοπικές κοινωνίες, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι τοπικοί φορείς και οι συλλογικότητες της Νότιας Κυνουρίας εκφράζουν την έντονη ανησυχία και τις αντιρρήσεις τους και ξεσηκώνονται ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Ο κ. Δολιανίτης σε δηλώσεις του στο ArcadiaPortal.gr, ανέφερε ότι ο κυριότερός τους φόβος μέσα στην πανδημία που κλείστηκαν στο σπίτι τους ήταν οι εξελίξεις έτρεχαν με τους επενδυτές να έχουν ξεκινήσει ήδη την υλοποίηση του έργου στα βουνά.

Οι επενδυτές δεν έμειναν σπίτι τους, αλλά έστηναν ανεμόμετρα και έκοβαν δέντρα, 45 προστατευμένοι κέδροι καταστράφηκαν για ένα μόνο μονοπάτι. Θα καταστραφεί η περιοχή μας, θα γίνουν εκτεταμένες κοπές ελατοδάσους, θα αλλοιωθεί το φυσικό περιβάλλον και θα μετατραπεί σε βιομηχανικό

Η αναρρίχηση, ο περιπατητικός τουρισμός και ο ήπιας έντασης τουρισμός γνωρίζουν μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια, με τους επισκέπτες να επιζητούν φτάνοντας στη Νότια Κυνουρία ένα αγνό, παρθένο, γραφικό τοπίο το οποίο κινδυνεύει να αλλοιωθεί αν εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες.

Εμείς δεν θέλουμε να καταστραφεί το φυσικό κάλλος και παράλληλα να μην χαθούν οι προοπτικές για ανάπτυξη της περιοχής

Ο κ. Δολιανίτης πρόσθεσε ότι θα κοπούν χιλιάδες δέντρα και κάθε κορυφογραμμή από τον Κοσμά, μέσα στο Κυπαρίσσι θα εγκατασταθούν 200 ανεμογεννήτριες.

Οι κάτοικοι έχουν εναντιωθεί σε όλα αυτά και η υπόθεση θα πάει στα δικαστήρια.

Ο Κοσμάς είναι ένα μαρτυρικό χωριό που είναι καεί από τους ναζί και οι κάτοικοι θέλοντας να ζήσουν εκεί ξαναέχτισαν τα σπίτια τους και κράτησαν το χωριό ζωντανό. Η καταστροφή όμως που πρόκειται να γίνει με τις ανεμογεννήτριες, θα μετατρέψουν το περιβάλλον και τον τόπο σε ένα άσχημο βιομηχανικό τοπίο, και οι κάτοικοι δεν προτίθενται να ζήσουν εκεί κάτω από αυτές τις συνθήκες.

«Η Νότια Κυνουρία, αυτό το όμορφο φυσικό τοπίο αρμονίας φύσης και ανθρώπινης συνύπαρξης που προσφέρει, έχει γίνει πόλος έλξης χιλιάδων ταξιδευτών/τουριστών οι οποίοι τονώνουν την οικονομία και προσφέρουν τη δυνατότητα ήπιας ανάπτυξης με πολλές προοπτικές. Η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη, αποκρουστική με παντελώς καταστροφικές συνέπειες για την τουριστική ανάπτυξη και την οικονομία του τόπου».

Ο κ. Δολιανίτης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ενάντια στις ανεμογεννενήτριες, όταν αυτές γίνουν από τον δήμο, μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων, έτσι ώστε ο τόπος να ωφελείται από τις ανεμογεννήτριες, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει φτάσει ήδη τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει «πιάσει» το στόχο του 30% για την παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Ο τόπος και η προοπτική αυτό μας ανησυχεί, είπε κλείνοντας, εκφράζοντας ξανά την αντίθεσή του για το έργο, ζητώντας να παγώσει το έργο και ευελπιστώντας ότι ο δήμος και οι φορείς θα βοηθήσουν τον τόπο.

Ειδήσεις: 
Video: 

ΑrcadiaPortal.gr O Αναρριχητικός- Ορειβατικός Λεωνιδίου για τις ανεμογεννήτριες


10 Σχόλια

Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών είναι περισσότερη από αυτή που χρειαζόμαστε ,έχουμε 7GW από ανανεώσιμες και χρειαζόμαστε 5.5GW.Ημιμαθη όσο για το θα παράγουν άλλοι ρεύμα για εμας αυτό θα γίνει όταν εισάγεις φυσικό αέριο και όποτε θέλουν σου κλείνουν την στρόφιγγα ,και εγκαταλείπεις τον λιγνίτη που υπάρχει σε αφθονία στο ελληνικό υπέδαφος ,ας αφήσουμε τις θέσεις εργασίας που έχει ο λιγνίτης σε σχέση με τα αιολικά που είναι μόνο ένας μισθός φύλακα των 2.5 € την ώρα .Τα βουνά που θέλουν να καταστρέψουν Παρνωνας ,ΠΙΝΔΟΣ ,Άγραφα ,Διρφυ ,έχουμε το χρέος να τα προστατεύσουμε για τις επόμενες γενεές

Μας λύθηκε η απορία γιατί έφτιαξαν τον δρόμο ΦΩΚΙΑΝΟΣ -Κυπαρισι ,τους έπιασε ο πόνος για τους λίγους ντόπιους κατοίκους !!

Ημιμαθής είσαι εσύ από ότι φαίνεται ελεύθερα βουνά τρομάρα σου. Στο κόστος λιγνίτη πρέπει να προσθέσεις το κόστος πετρελαίου που χρησιμοποιείται γιατί είναι κακιάς ώρας και τα πολύ ακριβά περιβαλλοντικα τέλη που είναι ασυμφορα. Το κόστος σε ανθρώπινες ζωές από την μόλυνση το κόστος για νοσηλείες κλπ. Το κάρβουνο το πετρέλαιο το φυσικό αέριο τελείωσε μόνο απε.

Τότε να αγοράσουν εκτάσεις και να φτιάξουν αιολικά ,ΟΧΙ να ισοπεδώσουν τις κορυφές των βουνών και να μην μένει ούτε ευρώ στις τοπικές κοινωνίες .Το κατάλαβες ημιάγριε ξερόλα

00:13 ημιμαθής και ξερόλας είσαι. τις ανεμογεννήτριες τις βάζουν εκεί που έχουν μεγαλύτερη απόδοση λόγω αέρα και όχι στο χωράφι του παππού σου .γκε γκε. Εσύ θέλεις μόνο κονόμα ο εαυτούλης σου οι άλλοι να ψοφήσουν Ελληνάρα.

εσύ τώρα ή εντελώς άσχετος είσαι ή έχεις συμφέροντα, μάλλον το πρώτο. Είναι μια επένδυση θεωρητικά πράσινη αλλά μόνο μαύρη μπορεί να χαρακτηριστεί .Αυτός που θα τα οικονομήσει θα είναι αυτός που θα καταστρέψει το περιβάλλον για να τις τοποθετήσει και οι Γερμανοί κυρίως που τις κατασκευάζουν.

13:48 πήγαινε να σε δει κανένας γιατρός .Και μετά ενημερώσου

Μάλλον το πολύ κάρβουνο σας έκαψε το μυαλό, όταν υποστηρίζεται κάτι να έχετε επιχειρήματα και όχι να λέμε αρλούμπες. Την επένδυση λογικό είναι να την κάνει μεγάλη εταιρεία γιατί έχει λεφτά, όπως επιχειρήσεις κλπ. Δένδρα για διάνοιξη δρόμων καταστρέφονται και για δασικούς και αγροτικούς λόγους και για τις παρανομίες σας να χτίζετε μέσα στα δάση. Φυσικά πρέπει να γίνονται αντιπυρηνικές ζώνες μέσα στο δάσος που δεν υπάρχουν πουθενά. Η προστασία των δασών είναι η δεντροφύτευση και ανανέωση. Εσείς πόσα δένδρα κόψατε για να κάψετε στο Τζάκι και πόσα φυτέψατε; Πάντα υπάρχουν ξερόλες σ;αν εσάς

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.