Αγία Σοφία: Σιωπή του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της Εκκλησίας της Ελλάδας

Αγία Σοφία: Σιωπή του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της Εκκλησίας της Ελλάδας

Ιούλιος 11, 2020 - 15:57
0 σχόλια

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και η εκκλησία της Ελλάδας τηρούν σιγή ιχθύος, μετά την απόφαση-πρόκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει τον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αναγγελοντας ότι η άλλοτε βυζαντινή βασιλική θα υποδεχθεί πιστούς για τη μουσουλμανική προσευχή την Παρασκευή 24η Ιουλίου.

Καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει έως αυτή τη στιγμή με την παγκόσμια κοινότητα να είναι ανάστατη και σφοδρές να είναι οι αντιδράσεις.
Μόνο σε δηλώσεις του στο Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» από την Κωνσταντινούπολη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μύρων μίλησε για την κατήφεια και στη θλίψη που επικρατούσε την ώρα της ανακοίνωσης Ερντογάν, ώρα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

«Ήμουν προ ολίγου στο Πατριαρχείο. Μία κατήφεια και λύπη. Τι μπορεί να πει το Πατριαρχείο αυτήν τη στιγμή; Ήδη, ο Πατριάρχης μας, έστω και παρεξηγηθείς,  εξεφράσθη αυτό που έπρεπε να πει, διότι πιστεύουμε, ότι και τα πολλά τα λόγια δεν είναι καλό» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανακοίνωσή του τόνισε "Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά"

Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ και η αμερικανική γερουσία καταδικάζει την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης. Αντιδράσεις υπήρξαν από την Γαλλία, την Γερμανία, την Αυστρία, την Ρωσία.

Να αναφέρουμε ότι σε παρέμβασή του Οικουμενικός Πατριάρχης για την Αγιά Σοφιά την 1 Ιουλίου είχε αναφέρει:

“Ως μουσείον, η Αγία Σοφία δύναται να λειτουργή ως τόπος και σύμβολον συναντήσεως, διαλόγου και ειρηνικής συνυπάρξεως λαών και πολιτισμών, αλληλοκατανοήσεως και αλληλεγγύης Χριστιανισμού και Ισλάμ, που είναι ιδιαιτέρως αναγκαία και λυσιτελής διά τον σύγχρονον κόσμον”, υπογράμμισε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία που πραγματοποίησε, μετά την Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε, σήμερα, Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020, για την εορτή της Συνάξεως των Αγίων Αποστόλων, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό στο Φερίκιοϊ.

Ο Παναγιώτατος επισήμανε ότι ο ναός της του Θεού Σοφίας είναι αναμφίβολα ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού. “«Κλασικό» είναι αυτό το οποίον πάντοτε υπερβαίνει τα όρια του λαού και της εποχής εις την οποίαν εδημιουργήθη, και δεν ανήκει μόνον εις αυτόν που το κατέχει, αλλά εις ολόκληρον την ανθρωπότητα. Εν τη εννοία ταύτη, ο Τουρκικός λαός έχει την μεγάλην ευθύνην και την υψίστην τιμήν να αναδεικνύη την οικουμενικότητα του υπερόχου αυτού μνημείου”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε δηλώσεις του στις 9 Ιουλίου είχε αναφερθεί στην αξία της Αγίας Σοφίας ως σημαντικού θρησκευτικού και πολιτιστικού μνημείου.

Ο Αρχιεπίσκοπος αμέσως μετά την λήξη της συνεδρίασης της Δ.Ι.Σ. κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει το ζήτημα της Αγίας Σοφίας τόνισε ότι είναι ένα ένα θέμα «που αγγίζει τα εσώτερα όχι μόνο τα δικά μου και των θρησκευομένων, αλλά όλων των πολιτισμένων ανθρώπων» και σημείωσε ότι «η Αγία Σοφία δεν είναι μόνο ένα χριστιανικό μνημείο που το έφτιαξε ο Ιουστινιανός, είναι ένα παγκόσμιο μνημείο που έχει μία μεγάλη θέση στην πολιτιστική ιστορία. Και όπου πολεμιέται ο πολιτισμός πέφτει η ανθρώπινη αξία και αυτό είναι ένα δείγμα ότι η ανθρωπιά χάνει κάθε μέρα και περισσότερο».

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.