Αδ. Γεωργιάδης: Όλα τα τέλη σύνδεσης και έξοδα εγκατάστασης του φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη θα καλύπτονται 100% από εμάς

Αδ. Γεωργιάδης: Όλα τα τέλη σύνδεσης και έξοδα εγκατάστασης του φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη θα καλύπτονται 100% από εμάς

Ιούνιος 11, 2021 - 08:53
1 σχόλια

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε την Αρκαδία, για την έναρξη των εργασιών κατασκευής των δικτύων φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη, με χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ. Το παρών έδωσαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κώστας Βλάσης, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, κ. Κωστής Μουσουρούλης, ο Ειδικός Γραμματέας, κ. Γιώργος Ζερβός, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης, κ. Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος, εκπρόσωποι των εταιριών EDIL και HENGAS και τοπικοί παράγοντες.

 

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης μετέβη στην Τρίπολη, όπου συμμετείχε σε ενημερωτική εκδήλωση της εταιρίας φυσικού αερίου HΕΝGAS με θέμα «Το Επενδυτικό πλάνο της HENGAS τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Πελοποννήσου».

 

Κατά την ομιλία του στη Μεγαλόπολη, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

 

«Καταρχάς είμαι εξαιρετικά ευτυχής που βρίσκομαι στην πατρίδα του εσχάτου των Ελλήνων, όπως είχε ονομαστεί ο Φιλοποίμην, ο μεγάλος στρατηγός της Μεγαλοπόλεως. Για όποιον γνωρίζει ιστορία ελληνική, ο Φιλοποίμην ήταν ένας ήρωας ρομαντικός και ανυπέρβλητος ταυτόχρονα.

Είμαι εξαιρετικά ευτυχής ως εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη, που το πρώτο έργο που υλοποιούμε στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης και της δίκαιης μετάβασης από την προηγούμενη οικονομική δραστηριότητα στην επόμενη, γίνεται εδώ στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας.

Είναι ένα έργο για το οποίο οφείλω να σας πω ότι ο συνάδελφός μου και φίλος μου πάνω από όλα, ο Υφυπουργός κ. Βλάσης, με κυνηγούσε ασταμάτητα με αγωνία να τηρήσουμε όλα τα χρονοδιαγράμματα. Το  ίδιο και ο κ. Δήμαρχος. Ένα έργο, το οποίο ο Κωστής Μουσουρούλης ενέταξε με πολύ μεγάλη ταχύτητα ως εμβληματικό έργο στο σχέδιο το οποίο εκπονήσαμε για να παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό.

Κυρίες και κύριοι, έχουμε αναλάβει μία πολύ μεγάλη ευθύνη. Άκουσα την ομιλία του κ. Δημάρχου και την αγωνία την οποία εξέφρασε.  Αντιλαμβανόμαστε όλοι την αγωνία των κατοίκων των λιγνιτικών περιοχών και όχι μόνο της Μεγαλουπόλεως, έχουμε εδώ και τον κ. Δήμαρχο από τη Φλώρινα, έχουμε το σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία αγωνιά και αυτή το ίδιο και περισσότερο μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού να τρέξει η Ελλάδα πρώτη στην εφαρμογή του νέου ενεργειακού μοντέλου της απολιγνιτοποιήσεως.

Και αυτό το μεγάλο εθνικό μας στοίχημα, θα αποτύχει εάν δεν προλάβουμε εμείς με τα σχέδια και τις δράσεις μας να απαντήσουμε στις αγωνίες των κατοίκων, να τους βρούμε δουλειά, να τους παρέχουμε ένα καλύτερο μέλλον ώστε στο τέλος όλοι να σκέφτονται «γιατί δεν το κάναμε νωρίτερα».

Διότι ο λιγνίτης έχει φτάσει στο τέλος του ως καύσιμο. Είτε εμείς το αποφασίζαμε είτε όχι, η νέα εποχή, οι ευθύνες μας έναντι της κλιματικής αλλαγής και το κόστος που η καύση του λιγνίτη προκαλεί στη ΔΕΗ, καθιστούσε πλέον το καύσιμο αυτό τελείως επιζήμιο για τη συνέχεια της οικονομικής μας δραστηριότητας.

Η Κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού έλαβε την απόφαση να είμαστε οι πρώτοι για να απολαύσουμε ταχύτερα και τους ευρωπαϊκούς πόρους και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, για να έχουμε στα χέρια μας εργαλεία προκειμένου να μπορούμε να παρουσιάσουμε στους συμπολίτες μας σχέδια ρεαλιστικά, πρακτικά, που θα απαντούν σε όλες αυτές τις αγωνίες τους.

Σήμερα λοιπόν, παρουσιάζουμε όχι με λόγια αλλά με έργα, το πρώτο από αυτά. Διότι το δίκτυο δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή της Μεγαλοπόλεως, είναι ένα εργαλείο πραγματικό που θα μπορέσει να βελτιώσει την καθημερινότητα όλων των νοικοκυριών εδώ.

Όπως σίγουρα γνωρίζετε, έχω κάνει δεκτό το αίτημα και με τον Ειδικό Γραμματέα, κ. Ζερβό, το έχουμε εντάξει στο ΕΠΑΝΕΚ, στο ΕΣΠΑ, ώστε τα τέλη της σύνδεσης και τα έξοδα για την εγκατάσταση του φυσικού αερίου, ειδικά για τη Μεγαλόπολη, να καλύπτονται στο 100% από εμάς. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι όχι μόνο θα φτιαχτεί το δίκτυο, αλλά θα μπορεί το κάθε νοικοκυριό στη Μεγαλόπολη να αποκτήσει πρόσβαση στο φυσικό αέριο, να έχει φθηνότερη ενέργεια και φιλικότερη προς το περιβάλλον.

Φυσικά, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε και την εταιρία, η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό και υλοποιεί αυτό το έργο, την HENGAS, η οποία είναι αξιόπιστη εταιρεία και είμαστε βέβαιοι ότι εντός χρονοδιαγράμματος όλα θα έχουν παραδοθεί στους κατοίκους της Μεγαλοπόλεως.

Φυσικά, όπως θα σας έχει πει σίγουρα και ο κ. Μουσουρούλης – με τον κ. Μουσουρούλη μας συνδέει παλαιά φιλία, συχνά σπεύδω να πάρω τα φώτα του στη διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθώς έχει τεράστια εμπειρία σε αυτό το αντικείμενο, και δεν επελέγη τυχαία από εμάς γι’ αυτή τη θέση. Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος γνωρίζει τέλεια τα ζητήματα στις Βρυξέλες και μπορεί να παρουσιάσει σε μας τα σημεία που εντοπίζουν εκείνοι και σε αυτούς τα σημεία που θέτουμε εμείς με πολύ μεγάλη καθαρότητα για να προχωράμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνουμε.

Πρέπει να σας πω, κ. Δήμαρχε, ότι δεν θα σταματήσουμε. Θέσατε το ζήτημα του βιομηχανικού και επιχειρηματικού πάρκου. Μπορώ να σας πω μετά απολύτου βεβαιότητας ότι αν τρέξετε γρήγορα και είστε έτοιμοι με σχέδια για να εντάξουμε ένα τέτοιο σχέδιο, εμείς ως Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων έχουμε εξασφαλίσει ήδη χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για να χρηματοδοτήσουμε τις υποδομές για νέα βιομηχανικά πάρκα

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό, λοιπόν, όπως ήρθατε και διεκδικήσατε από τον κ. Βλάση τα χρήματα από το ΕΣΠΑ για το φυσικό αέριο, να διεκδικήσετε και να πάρετε γρήγορα χρήματα για τη δημιουργία του βιομηχανικού πάρκου και να έχετε εδώ σύγχρονες υποδομές, πάνω στην Εθνική Οδό, οι οποίες θα δίνουν επιπλέον κίνητρα σε επιχειρήσεις να έρθουν να εγκατασταθούν στο λεκανοπέδιο της Μεγαλουπόλεως αντί να πάνε οπουδήποτε αλλού.

Ξέρετε ότι είμαι πρακτικός άνθρωπος. Αντί να αντιδικούμε μεταξύ μας για το αν μία απόφαση είναι λάθος ή σωστή, ιδιαίτερα στην προκειμένη περίπτωση που ήταν και αναπόφευκτη, διότι η συζήτηση δεν αφορούσε εάν θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε λιγνίτη ή όχι, η απόφαση αφορούσε το αν θα έχουμε λιγνίτη για δυο-τρία χρόνια παραπάνω ή για δύο-τρία χρόνια λιγότερο. Ο λιγνίτης τελείωσε παντού στον κόσμο και καλώς τελείωσε υπό μία έννοια, διότι καλός ο λιγνίτης, αλλά ο πλανήτης ανήκει σε όλους μας και όλοι έχουμε συμφέρον να σωθεί το περιβάλλον και να αφήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.  Άρα, για καλό γίνεται ούτως ή άλλως και όχι για κακό. Ελάτε λοιπόν, να κάνουμε με ταχείες διαδικασίες και το βιομηχανικό πάρκο.

Ως προς τις φυλακές, δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης για να μπορώ να αναλάβω κάποια δέσμευση. Σας διαβεβαιώ όμως ότι αν οι υπηρεσίες των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης επιλέξουν τη Μεγαλόπολη, εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα σπεύσουμε να χρηματοδοτήσουμε και αυτό το έργο, εφόσον αυτή θα είναι η απόφαση των συναρμοδίων υπουργείων. Δεν θα βρείτε εμάς δηλαδή απέναντι, αλλά θα βρείτε συμμάχους.

Και δεν μένουμε σε αυτά. Ήδη, στο master plan για τη Δίκαιη Μετάβαση προβλέπονται πολλά για την περιοχή της Μεγαλουπόλεως. Αλλά για κάθε καινούργια ιδέα, ο,τιδήποτε σκεφτείτε, το οποίο είναι πρακτικά υλοποιήσιμο και μπορούμε να το εντάξουμε, είμαστε εδώ με καλόπιστο τρόπο να το εντάξουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα. Εμείς θέλουμε οι κάτοικοι της Μεγαλουπόλεως να μην αισθάνονται καμία ανασφάλεια από το γεγονός ότι κλείνουμε τα λιγνιτικά εργοστάσια. Αλλά να αισθάνονται αντιθέτως, προσμονή και αισιοδοξία ότι αυτό είναι το τέλος μιας παλαιάς εποχής αλλά ταυτόχρονα η έναρξη μιας επόμενης εποχής, πολύ καλύτερης από την προηγούμενη.

Και αυτό που είπατε ότι λόγω της ΔΕΗ, υπήρχε μονοκαλλιέργεια… Ξέρετε, η μονοκαλλιέργεια είναι και επικίνδυνο πράγμα. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό τώρα να μην έχετε καμία μονοκαλλιέργεια, αλλά να έχετε πολλές και διαφορετικές καλλιέργειες και μία πολυσχιδή οικονομική δραστηριότητα που στο τέλος θα δώσει στη Μεγαλόπολη τη δυνατότητα να έχει και ακόμη μεγαλύτερη ακμή από ότι είχε στις καλύτερες εποχές των λιγνιτικών εργοστασίων. Τα λιγνικά εργοστάσια, όπως ξέρετε, έχουν πολλά οφέλη, αλλά έχουν και πολλά αρνητικά.

Ελάτε λοιπόν, να δουλέψουμε όλοι μαζί. Το αποδεικνύουμε σήμερα με πόσο ανοιχτό πνεύμα κινούμαστε για να κάνουμε πράξη μια καλύτερη ζωή για όλους τους κατοίκους των περιοχών που ζούσαν μέχρι τώρα στο λιγνίτη, ξεκινώντας σήμερα από αυτό το εμβληματικό έργο για το φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον κ. Μουσουρούλη για άλλη μία φορά για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε στο να κάνουμε τέτοια έργα πραγματικότητα. Ασφαλώς τον κ. Γιώργο Ζερβό, τον Ειδικό Γραμματέα αρμόδιο για το ΕΠΑΝΕΚ στο Υπουργείο Ανάπτυξης που με ταχύτητα ενέταξε στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020, το παρόν έργο για να μπορέσει να υλοποιηθεί με πολύ μεγάλη ταχύτητα και δεν περιμέναμε να το εντάξουμε στο επόμενο ΕΣΠΑ. Έτσι, κερδίσαμε λόγω αυτής της ταχύτητας, αρκετούς μήνες για να πάμε πολύ γρηγορότερα στα έργα από ότι περίμενε κανείς. Με την ίδια αυτή ταχύτητά, σας είπα ότι θα κινηθούμε και στο μέλλον.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον συνάδερφό μου, τον πρώην Υπουργό κ. Κωνσταντόπουλο, πάντα χαίρομαι πάρα πολύ όταν τον βλέπω, είχαμε εξαιρετικά καλή συνεργασία σε όλο το διάστημα της κοινής διαδρομής μας στη Βουλή.

Και σας κ. Δήμαρχε, για το ότι με πίστη και αφοσίωση εργαστήκατε για να τρέξουμε και εμείς από την πλευρά μας αυτά τα έργα.

Και επαναλαμβάνω, ελάτε να κάνουμε και άλλα, και φυσικά και με την Περιφέρεια, για να μπορούμε να πούμε στους κατοίκους της Μεγαλοπόλεως και της κάθε περιοχής που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, ότι είμαστε εδώ για να λύσουμε τα προβλήματα τους. Να βρούμε δουλειές στους ίδιους και τα παιδιά τους και να ζήσουμε όλοι σε καλύτερες πόλεις με καλύτερο περιβάλλον».

 


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Είναι τραγικό ένας υπουργός της Κυβέρνησης να κάνει τόσο μεγάλη γκάφα και να μην γνωρίζει τόσο σημαντικές πληροφορίες. Η HENGAS κύριε Γεωργιάδη δεν κέρδισε κανένα διαγωνισμό, δεν πήρε το έργο σε διαγωνισμό, το πήρε κάνοντας απλά μια αίτηση στην ΡΑΕ, επειδή η κρατική ΔΕΔΑ δεν ενδιαφερόταν. Επίσης στην Τρίπολη και την Κόρινθο πήρε τις άδειες επειδή η κρατική ΔΕΔΑ δεν κατέθεσε ολοκληρωμένο φάκελο. Η άδεια που πήρε κύριε υπουργέ η ιδιωτική εταιρία για την Μεγαλόπολη αναφέρει ότι θα κατασκευάσει το δίκτυο με δικά της έξοδα και δανεισμό, η δική σας Κυβέρνηση ήρθε μετά και της έδωσε δώρο επιδότηση

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.