23 Ιουλίου 1821: Μπήκαν τα Τσακωνόπουλα και ο καπετάν - Γιωργάκης, πατήσαν τη Μονεμβασιά, το παινεμένο κάστρο

23 Ιουλίου 1821: Μπήκαν τα Τσακωνόπουλα και ο καπετάν - Γιωργάκης, πατήσαν τη Μονεμβασιά, το παινεμένο κάστρο

Ιούλιος 23, 2021 - 22:01
0 σχόλια

Περδικοπούλες του Μοριά εκεί ψηλά που πάτε,
δώστε χαμπέρι στο Μοριά, σ' όλα τα βιλαέτια,
πατήσαν την Μονεμβασιά το παινεμένο κάστρο,
μπήκαν τα Τσακωνόπουλα με τον Καπτάν Γιωργάκη...!!!

23 Ιουλίου 1821 το κάστρο της Μονεμβασιάς είναι το πρώτο που παραδίδεται στην ελληνική κυριαρχία!

Η πολιορκία διά ξηράς άρχισε στις 15 Μαρτίου με επικεφαλής τους καπετάν Γεωργάκη Μιχαλάκη, Λεωνιδιώτη με 250 Τσάκωνες, τον Νικ. Ντρίβα και τους Μονεμβασίτες, τους Καλογεραίους και Δεσποταίους με ντόπιους αγωνιστές, τους Μανιάτες με αρχηγούς τους Τζαννετάκη-Γρηγοράκη, τον Δ. Τσιγκουράκο, τον γέροντα Κρανίδη, τον Γερακάρη, τους Πετροπουλακαίους και άλλους.

Ο Τσάκωνας οπλαρχηγός έφτασε εκεί από τους Μολάους και ωχυρώθηκε στη θέση "Βοχάδα", κοντά στη Γέφυρα, που επικοινωνούσε η Μονεμβασιά με τη στεριά, ώστε απέκοψε τις επικοινωνίες και ενωχλούσε τους πολιορκημένους πια Τούρκους. Στις συμπλοκές που έγιναν, κατά την πολιορκία αυτή, εφάνηκαν ήρωες οι Γεώργιος Γούλελος, οι παλιοί κλέφτες Μιχάλης Γκιόρας ο Καστανιτσιώτης, ο Πάνος Ρέππας ο Λεωνιδιώτης, ο Μ.Μπουτσελάς και άλλοι. Ο Γεώργιος Γούλελος, ως άλλος Αχιλλεύς, όπως τον ονομάζει ο Θ. Οικονόμου στο επικό ποίημα Λάκαινα, σκοτώθηκε σε μία από τις εφόδους κατά του φρουρίου, μαζί με τον Γεώργιο Τσουκάτο, Κωνσταντίνο Μάνο ή Ρέμπελο και ο μικρός Μαλάτος, Λάκαινα, στ. 3006-9.

Ο Καπετάνιος των Τσακώνων καπετάν Γιωργάκης Μιχαλάκης διωρίσθηκε "Φρούραρχος Μονεμβασίας" σύντομα όμως παρέδωσε την φρουραρχία στον Τζαννετάκη-Γρηγοράκη, όπως μεταβή κι αγωνισθή στην πολιορκημένη Τριπολιτσά.

Ερώτηση: Μήπως τα τσακωνόπουλα του Γυμνασίου και του Λυκείου θα έπρεπε έστω και μια φορά στην σχολική ζωή τους να έρθουν σε επαφή με αυτό το επικό ποίημα την Λάκαινα του Θ.Οικονόμου;;;;

Ελένη Μάνου


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.