200 χρόνια από την Επανάσταση: Η ιστορία και η προσφορά των αδελφών Σέκερη από την Τρίπολη στον αγώνα για την ανεξαρτησία (pics,vid)

200 χρόνια από την Επανάσταση: Η ιστορία και η προσφορά των αδελφών Σέκερη από την Τρίπολη στον αγώνα για την ανεξαρτησία (pics,vid)

Οκτώβριος 27, 2021 - 11:13
7 σχόλια

Την ανεκτίμητη συνεισφορά των αδελφών Σέκερη, Παναγιώτη, Αθανασίου και Γεωργίου, οι οποίοι γεννήθηκαν στην Τριπολιτσά, είχαν διακριθεί στο εμπόριο και έδωσαν ό,τι είχαν στον αγώνα για την ανεξαρτησία, κατάφεραν να αναδείξουν τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας Τρίπολης παρουσιάζοντας την εκδήλωση με τίτλο «Η ανεκτίμητη και "αδοξολόγητη" συνεισφορά στον Αγώνα της ελευθερίας τριών Τριπολιτσιωτών: των αδελφών Σέκερη» την Τρίτη 26 Οκτωβρίου στις 21:15 στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης.

Η προσφορά των τριών αδελφών, επιφανών μελών της Φιλικής Εταιρείας και εμπόρων με μεγάλη δραστηριότητα στην Οδησσό και στην Κωνσταντινούπολη, παραμένει εν πολλοίς άγνωστη, ακόμα και στην Τρίπολη, την ιδιαίτερη πατρίδα τους, ενώ ο Δήμος μας μόνο την ονομασία ενός δρόμου τους έχει αφιερώσει. Για τη μεγάλη και ανιδιοτελή αγάπη τους για την πατρίδα, και για τις δυνάμεις που διέθεσαν για να στηρίξουν τον αγώνα για την ελευθερία, οφείλουμε ιδιαίτερα  εμείς, οι συμπατριώτες τους, τιμή και ευγνωμοσύνη.

Πολλώ δε μάλλον που μετά την απελευθέρωση, δεν τους αξιώθηκε από το νεοσύστατο ελληνικό κράτος όχι μόνο κάποια τιμή, αλλά ούτε και μια σύνταξη για να ζήσουν τις οικογένειές τους, αφού όλη τους η περιουσία είτε δημεύτηκε από τους Τούρκους είτε διατέθηκε στον Αγώνα.

Τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας Τρίπολης μέσω της αφήγησης και δραματοποιημένων αποσπασμάτων από ιστορικές πηγές και κείμενα όπως «Η Ελληνική Νομαρχία Ανωνύμου του Έλληνος», «Ρωσσοαγγλογάλλος» και απομνημονεύματα περιηγητών μετέφεραν στο κοινό την «άγνωστη» για πολλούς ιστορία των αδελφών Σέκερη, την οποία μελέτησε μέσα από πλήθος πηγών η Γεωργία Δάλκου, η οποία έγραψε το κείμενο και σκηνοθέτησε την εκδήλωση. Με μικρά σκετς οι ηθοποιοί της Θεατρικής Ομάδας Τρίπολης απέδωσαν μικρά κομμάτια από την πολυτάραχη ζωή των αδελφών Σέκερη και άλλων Ελλήνων και φιλελλήνων που πρωτοστάτησαν στην Ελληνική Επανάσταση.

Εκφράζουμε την ελπίδα η εκδήλωση αυτή να είναι η αρχή για να γίνει γνωστό ευρύτερα το έργο των σπουδαίων αυτών ανθρώπων, που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη σύσταση της Φιλικής Εταιρείας και που με πνεύμα αυτοθυσίας προσέφεραν τα πάντα στην πατρίδα τους. Αλλά και να πραγματοποιηθεί η υπόσχεση των προηγούμενων δημοτικών αρχών και να τιμηθούν οι αδελφοί Σέκερη όπως τους αξίζει.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Αφιέρωμα Θεατρικής Ομάδας στην οικογένεια Σέκερη


7 Σχόλια

Πολλά μπράβο στους συμμετέχοντες!! Εξαιρετική έρευνα κ κείμενα. Ο δήμος θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να εκμεταλλευτεί τις τόσες πληροφορίες και να τις επικοινωνήσει στους μαθητές όλων των βαθμίδων. Να βγουν απο τη λησμονιά τα αδέρφια Σέκερη

Ευτυχώς που υπάρχει η θεατρική ομάδα Τρίπολης. Από τις ελάχιστες σπίθες στην πόλη που της δίνουν ζωή και θυμίζουν πως υπάρχει η πόλη αυτή.

12.34 Ε, όχι κι από τις ελάχιστες σπίθες στην πόλη. Τους μακάκες της Τρίπολης που θεωρούν ότι τα ξέρουν όλα και δεν επιδέχονται καμίας κριτικής, πού τους βάζεις; Αυτοί είναι το αλατοπίπερο στην άγευστη και άχρωμη καθημερινότητά μας

Δεν ξέρω πόσοι το πήραν είδηση. Εγώ πάντως όχι. Προβολή μηδέν. Όπως στις περισσότερες διοργανώσεις του δήμου. Και περιμένω τώρα τον γνωστό άγνωστο συντάκτη των σχολίων προπαγάνδας του δήμαρχου, να με ειρωνευτεί ότι δεν ξέρανε να μου στείλουν προσωπική πρόσκληση... γιατί κάτι τέτοιο θα μου απαντήσει, αφού με λούσει με ό,τι κοσμητικό του έρθει στο κεφάλι...

@21:58 Είναι αργία σημερα και τη γλίτωσες. Τα πληρωμένα τρολ συνηθως είναι βολεμένα σε δημόσιες θέσεις. Για αυτό σκίζονται. Δεν το έχετε παρατηρήσει ότι τις αργίες οι "φανατικοί" λιγοστεύουν πολύ στα σχολια;;

Δυστυχώς κάποιος/οι " υπερασπιστές " της δημοτικής αρχής συνεχίζουν με χυδαιότητα να την "υπερασπίζονται". Έτσι νομίζουν..... Πάντως η ανύπαρκτη πόλη δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της σημερινής αρχής... Μην το παίρνουν πάνω τους όλο το βάρος! Δεν ενδιαφέρονται άλλωστε για την ουσία του θέματος. Μόνο να την πέφτουν στους πολίτες με το γνωστό πλέον επίπεδό τους.

Και φυσικά, στην τελευταία εκδήλωση του επίσημου προγράμματος για τα 200 χρόνια, γιατί αυτή είναι η τελευταία που αναγράφεται στο μεγάλο πρόγραμμα που ανακοίνωσαν το καλοκαίρι, δεν πάτησε κανείς τους. Όχι δήμαρχος και αντιδήμαρχος... ούτε ένας δημοτικός σύμβουλος, έτσι για δείγμα... Και όντως, δεν είναι μόνο η συμπολίτευση το πρόβλημα. Ολόκληρα τα δημοτικά συμβούλια από το 2010 και μετά είναι ό,τι χειρότερο έχει η πόλη στην ιστορία της. Καμία ελπίδα. Προσέξτε ποια άτομα θα ψηφίσετε την επόμενη φορά. Καμία χάρη, κανένας συμβιβασμός, καμία υποχώρηση. Αν βέβαια θέλουμε μέλλον στην πόλη μας

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.