Ζημιές στην παραγωγή δημητριακών της Αρκαδίας

Ζημιές στην παραγωγή δημητριακών της Αρκαδίας

Ιούλιος 13, 2018 - 20:05
0 σχόλια

Λόγω των πρόσφατων παρατεταμένων βροχοπτώσεων

Επιστολή στον ΕΛΓΑ Τρίπολης από τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρκαδίας.

Σας ενημερώνουμε ότι ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας «Η ΕΝΩΣΗ», επί σειρά ετών συγκεντρώνει και στην συνέχεια εμπορεύεται ή μεταποιεί στο εργοστάσιο ζωοτροφών που διατηρεί, δημητριακά που παράγουν τα μέλη του αλλά και άλλοι παραγωγοί της περιοχής μας.

Η συγκέντρωση γίνεται με σκοπό να αποκομίζουν τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια οι παραγωγοί που καλλιεργούν δημητριακά αλλά και οι κτηνοτρόφοι που αγοράζουν και καταναλώνουν τα προϊόντα του Συνεταιρισμού.

Την φετινή χρονιά, κατά την έναρξη της περιόδου του θερισμού, επικράτησαν στην περιοχή της Αρκαδίας, έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις .

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να σταματήσει ο θερισμός των σιτηρών για διάστημα μεγαλύτερο των 15ημερών και να ξεκινήσει πάλι με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, το στέγνωμα του εδάφους των αγροτεμαχίων και την επίτευξη της επιθυμητής υγρασίας των προϊόντων, προκειμένου να συγκομιστούν και να αποθηκευτούν με ασφάλεια.

Ως συνέπεια των παρατεταμένων βροχοπτώσεων, παρατηρήθηκε σημαντική αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων που συγκομίστηκαν αλλά και σημαντική μείωση της στρεμματικής απόδοσης.

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε έντονη μυκητολογική προσβολή στους συγκομιζόμενους καρπούς καθώς και η εμφάνιση φύτρου πάνω στα στάχυα.

Οι επικρατούσες αυτές συνθήκες υποβάθμισαν σε μεγάλο βαθμό τα παραγόμενα προϊόντα, μείωσαν την εμπορική τους αξία και κατέστησαν πολύ δύσκολη την επεξεργασία τους και την διάθεσή τους στην αγορά.

Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω, ο Συνεταιρισμός αποφάσισε να μην παραλάβει δημητριακά που έχουν υποστεί αλλοιώσεις και δεν είναι εμπορεύσιμα ή επεξεργάσιμα από το εργοστάσιο ζωοτροφών μας.

Επιπλέον, δεν θα παραλάβει σιτηρά που προορίζονταν για σποροπαραγωγή καθώς έχασαν τη βλαστική τους ικανότητα φυτρώνοντας πάνω στα στάχυα και συνεπώς κρίνονται ακατάλληλα.

Όπως καταλαβαίνετε, το εισόδημα των παραγωγών δημητριακών πλήττεται άμεσα, μετά από τις συνέπειες των έντονων, παρατεταμένων και άκαιρων βροχοπτώσεων και η οικονομική τους επιβίωση εξαρτάται πλέον από την αναγνώριση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, τις άμεσες εκτιμήσεις από τα στελέχη του Οργανισμού και την καταβολή αποζημιώσεων το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να ανταπεξέλθουν στις συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους.

Περιμένουμε τις ενέργειές σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

 

 

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΤHΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ
ΑΡΚΑΔΙΑΣ « Η ΕΝΩΣΗ »

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

 

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.