Ζαχαριάς: Να γίνει αναστολή καταβολής δόσεων για τα δάνεια των πυροπλήκτων

Ζαχαριάς: Να γίνει αναστολή καταβολής δόσεων για τα δάνεια των πυροπλήκτων

Ιούνιος 13, 2015 - 14:38
0 σχόλια

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Ζαχαριάς, σχετικά με τα πυρόπληκτα δάνεια που δόθηκαν με εγγύηση του δημοσίου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 σε επιχειρήσεις πυρόπληκτων περιοχών. 

Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες οδηγούν τους δανειολήπτες επιχειρηματίες σε αδυναμία αποπληρωμής δύο δόσεων μαζί ανά εξάμηνο από 30-6-2015, όπως ορίζουν προηγούμενες αποφάσεις. Είναι σημαντικό για την οικονομία να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις για τους επαγγελματίες και το δημόσιο από την καταγγελία των δανείων από τα πιστωτικά ιδρύματα. Οι βουλευτές ζητούν νέα παράταση καταβολής των δόσεων και επιμήκυνση της περιόδου εξόφλησης των δανείων, σύμφωνα και με σχετική παρέμβαση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αρκαδίας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: «Αναστολή καταβολής δόσεων και επιμήκυνση περιόδου εξόφλησης πυρόπληκτων δανείων εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο».

Το 2007 για τις επιχειρήσεις που ήταν εγκατεστημένες σε περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές υπήρξε πρόβλεψη ώστε να έχουν την δυνατότητα λήψης δανείων από πιστωτικά ιδρύματα με ευνοϊκούς όρους. Λόγω της παρατεταμένης κρίση που ακολούθησε εκδόθηκαν Υπουργικές Αποφάσεις που προέβλεπαν την παράταση αποπληρωμής των συγκεκριμένων δανείων.

Η τελευταία Υπουργική Απόφαση 2/38310/0025 (ΦΕΚ 1262/16-5-2014) έδωσε την δυνατότητα στους επαγγελματίες να αιτηθούν την αναστολή των χρεολυσίων των οφειλομένων δόσεων της περιόδου 31/12/2013 έως και 31/12/2014. Η απόφαση αυτή προέβλεπε ότι το χρεολύσιο της δόσης 31/12/2013 να αποπληρωθεί μαζί με την δόση της 30/6/2015 και αντίστοιχα θα μετατίθενται και οι επόμενες δόσεις.

Επομένως οι επαγγελματίες που είχαν λάβει πυρόπληκτα δάνεια θα κληθούν να καταβάλλουν στις 30/6/2015 αλλά και κάθε επόμενο εξάμηνο δύο δόσεις μαζί. Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες καθιστούν αδύνατη την καταβολή των παραπάνω δόσεων και το αποτέλεσμα θα είναι να καταγγελθούν οι συμβάσεις από τα πιστωτικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για το Δημόσιο που είναι εγγυητής των συγκεκριμένων δανείων.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι είναι άμεση ανάγκη να ανασταλεί η καταβολή των δόσεων της 30/6/2015, 31/12/2015 και 30/6/2016 των πυρόπληκτων δανείων και να επιμηκυνθεί η περίοδος εξόφλησης των πυρόπληκτων δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.  

Ερωτάται ο  Υπουργός

Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την παράταση της καταβολής των δόσεων και επιμήκυνση της περιόδου εξόφλησης των πυρόπληκτων δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές 

Πετράκος Αθανάσιος

 Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη

Ζαχαριάς Κώστας

Κανελλοπούλου Μαρία

Κοζομπόλη-Αμανατίδη Παναγιώτα

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μπαξεβανάκης Δημήτρης 

Ψαρρέα Έλενα

 

(Δελτίο Τύπου)


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.