Υποδοχή λειψάνων Γέρου του Μωριά στην Τρίπολη το 1930 (photos)

Υποδοχή λειψάνων Γέρου του Μωριά στην Τρίπολη το 1930 (photos)

Ιούνιος 04, 2015 - 12:28
3 σχόλια

Το 1930 πραγματοποιήθηκε με όλες τις πρέπουσες τιμές η τελετή ανακομιδής των λειψάνων του Γέρου του Μωριά από την Αθήνα στην Τρίπολη. Επρόκειτο για ένα γεγονός ορόσημο για την Τριπολιτσά. Είχε έρθει η κατάλληλη στιγμή να αποτίσει τον ελάχιστο φόρο τιμής στα απομεινάρια του Απελευθερωτή της!

Μέσα από τις φωτογραφίες βλέπουμε την πορεία της λάρνακας από τον σταθμό του τρένου που ήρθε από την Αθήνα έως τη στήλη των προκρίτων όπου τοποθετήθηκε.

Στον σταθμό του τρένου τη λάρνακα ντυμένη με τη γαλανόλευκη παρέλαβαν οι επίσημοι και την στόλισαν με στεφάνια και λουλούδια. Τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι  την τοποθέτησαν  πάνω σε κιλλίβαντα τηλεβόλου.

Η μεγαλειώδης πομπή περνά την οδό Βασιλίσσης  Όλγας (τη σημερινή Σπάρτης)

Η πομπή μπαίνει στην Πλατεία Κολοκοτρώνη -πλατεία που πήρε το όνομα του Γέρου- όπου γίνεται στάση και τηρείται ενός λεπτού σιγή.

Μέσω της  Γεωργίου Α’ καταλήγει στον ναό του Άγιου Βασίλειου.

Η λάρνακα του Ήρωα τοποθετήθηκε πάνω σε βάθρο μπροστά στην Ωραία Πύλη και τελέστηκε τρισάγιο από τον Μητροπολίτη Μαντινείας. Με την Ευζωνική Φρουρά να την περιστοιχίζει, εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα το Σάββατο 11 Οκτωβρίου ολημερίς!

Η λάρνακα με τα ιερά λείψανα μεταφέρεται και πάλι πάνω στον κιλλίβαντα τηλεβόλου.

Η πομπή περνάει την οδό Ανακτόρων και την πλατεία ανάμεσα στο Μαλλιαροπούλειο θέατρο και την Παλιά Αγορά (τη σημερινή πλατεία Πετρινού).

Μπαίνοντας στην πλατεία περνάει κάτω από την αψίδα που είχε κατασκευαστεί για τον εορτασμό της επιστροφής των Ιερών Οστών και τα Εκατό Χρόνια της Τριπολιτσάς.

Ο κόσμος ήταν τόσος πολύς  που υπολογίζεται στις 20.000!

Η μαρμάρινη αυτή στήλη έχει ύψος έξι μέτρα και έχουν χαραχτεί  τα ονόματα των Θ. Κολοκοτρώνη, Παλαιών Πατρών Γερμανού  και άλλων Αγωνιστών, Αρχιερέων και ομήρων που μαρτύρησαν στην Επανάσταση του 1821. Ήταν έργο φιλοτεχνημένο από  το γλύπτη Πέτρο Ρούμπο.

Με την άφιξη της λάρνακας  ο Ελ. Βενιζέλος πραγματοποιεί τα αποκαλυπτήρια της στήλης των Προκρίτων. Στο πίσω μέρος της τοποθετείται  η λάρνακα.

Στη λήξη της τελετής έπεσαν  κανονιοβολισμοί με πολυβόλο από το ύψωμα της Δεξαμενής.

Αρχίζει ο έρανος για την κατασκευή του Ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη όπου έπειτα από χρόνια το 1971, γίνονται τα αποκαλυπτήρια από τον δήμαρχο Δημήτριο Σούντρη.

Αρχείο Αναστασίου Μπιρμπίλη

Δημοσθένη Κουγιούφα

Χρήστου Μήτσια

Κείμενα αρχείο Εφημερίδας "Μορέας"

 

ΧΡΗΣΤΟΣ Η. ΜΗΤΣΙΑΣ

Για να επικοινωνήσετε με τον κ. Μήτσια στείλτε του email στο XRISTOSHMITSIAS@HOTMAIL.COM


3 Σχόλια

"Εκεί που κρεμούσαν οι καπεταναίοι τα άρματα, κρεμούν οι γύφτοι τα νταούλια".

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.