Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις ρυμοτομικές αλλαγές

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις ρυμοτομικές αλλαγές

Δεκέμβριος 21, 2014 - 12:37
0 σχόλια

Οι εξελίξεις στην υπόθεση Χαϊκάλη

Εν τω μέσω της ομίχλης στην οποία έχει περιέλθει η πολιτική ζωή της χώρας μετά τις καταγγελίες του βουλευτή Π. Χαϊκάλη για απόπειρα χρηματισμού του και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που αυτές πυροδότησαν, χθες 20/12 υπερψηφίστηκε στη Βουλή το ογκοδέστατο νομοσχέδιο για τις ρυμοτομικές αλλαγές.

Συγκεκριμένα, υπερψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής οι 42 από τις 80 τροπολογίες. Σημειωτέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ αποχώρησαν από την αρχή της συζήτησης, όπως και οι βουλευτές της ΧΑ.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους για τις διατάξεις εκείνες του νομοσχεδίου οι οποίες δεν είχαν τύχει διαβούλευσης εκ μέρους του υπουργείου, και εξέφρασαν έντονες ενστάσεις για το επίμαχο άρθρο 12, που, μεταξύ άλλων, νομιμοποιεί στην πράξη στην πράξη παράνομες εκχερσώσεις δασικών εκτάσεων της περιόδου 1975-2007 σε αγρότες. Μετά τις αλλαγές (ρητή αναφορά απαγόρευσης οικοδόμησης κτισμάτων στις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις, κατάργηση της διάταξης περί ακύρωσης των «μη πραγματοποιήσιμων αναδασώσεων» ύστερα από την παρέλευση πενταετίας), οι ΑΝΕΛ υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, καθώς και η ΔΗΜΑΡ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετώπισε το νομοσχέδιο ως «υπόδειγμα νομοθέτησης με καθαρά προεκλογικούς σκοπούς», με αφορμή την τροπολογία για τη δημιουργία δημοτικού νεκροταφείου Γλυφάδας στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, που ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας, και μάλιστα χωρίς τη συναίνεση του Ταμείου. Ο Θ. Δρίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι δεν έχει διευκρινιστεί αν η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στην προστατευόμενη ζώνη Υμηττού.

Επίσης, ο κ. Δένδιας παρενέβη, προκειμένου να ακυρωθεί η νομοτεχνική αλλαγή στο άρθρο 12 που προέβλεπε την αυτοδίκαιη ακύρωση κάθε ένστασης ενάντια σε αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων που δεν είχαν πραγματοποιηθεί νομότυπα. Μετά τις έντονες αντιδράσεις, η αυτοδίκαιη ακύρωση των ενστάσεων θα γίνεται κατόπιν της παραίτησης των ενδιαφερομένων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, ανάμεσα σε άλλες τροπολογίες, υπερψηφίστηκαν εκείνες που προβλέπουν να επιτρέπεται η χρήση γης για γραφεία, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και κοινωφελείς οργανισμούς σε περιοχές τουρισμού και αναψυχής, τη μείωση του ελάχιστου προστίμου από 200 σε 100 ευρώ που επιβάλλεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ρυπαίνουν ή υποβαθμίζουν τα ύδατα, ενώ επιτρέπεται η εγκατάσταση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας σε καταφύγια άγριας ζωής, κατόπιν περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

 

Θέατρο του παραλόγου η υπόθεση Χαϊκάλη

Χθες Σάββατο 20/12, ο φερόμενος ως μεσάζων κατέθεσε στην Εισαγγελία ότι ο κ. Π. Χαϊκάλης τον είχε πλησιάσει πρώτος, προκειμένου να του ζητήσει οικονομική ενίσχυση. Επίσης, συμπλήρωσε ότι και εκείνος έχει στα χέρια του αμοντάριστο υλικό με τις συζητήσεις τους, και κατέθεσε ότι ο κ. Χαϊκάλης τον κατήγγειλε προκειμένου να τον προλάβει, καθώς είχε σκοπό να προσφύγει ο ίδιος στη Δικαιοσύνη...

Από την πλευρά του, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ αναγνώρισε την ύπαρξη οικονομικών συναλλαγών με τον φερόμενο ως μεσάζοντα, και με νέα δήλωσή του υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν ενέπλεξε ποτέ το όνομα του Πρωθυπουργού στην υπόθεση.

Σήμερα Κυριακή 21/12 θα κληθούν εκ νέου στον Εισαγγελέα τόσο ο κ. Χαϊκάλης όσο και ο κ. Π. Καμμένος, πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Παράλληλα, η καταγγελία της ανεξάρτητης βουλευτού Χρ. Γιαταγάνα ότι ο φερόμενος ως μεσάζων εξακολουθεί να είναι συνεργάτης του κ. Π. Καμμένου και η άποψή της ότι θεωρεί την υπόθεση στημένη, πυροδότησε την αντίδραση των ΑΝΕΛ και την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη.

Από την Εισαγγελία Εφετών ανακοινώθηκε ότι ο κ. Χαϊκάλης δεν κατονόμασε ποτέ στον εισαγγελέα το πρόσωπο που ο ίδιος υποστηρίζει ότι προσπάθησε να τον δωροδοκήσει.

Παράλληλα, και μετά τις σφοδρές αντιδράσεις εναντίον τους, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Θ. Παραστατίδης και Οδ. Βουδούρης προχώρησαν σε «διευκρινιστική ανακοίνωση» με την οποία ξεκαθαρίζουν ότι δεν είχαν σκοπό να απαξιώσουν τους συναδέλφους τους ανεξάρτητους βουλευτές και ότι η αρχική τους δήλωση παρερμηνεύτηκε.

Από την πλευρά του, το ΠαΣοΚ κάνει λόγο για «κατάντια» των ΑΝΕΛ, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο κ. Χαϊκάλης έκανε το καθήκον του, η κυρία Βούλτεψη κατηγόρησε ευθέως τον κ. Τσίπρα ότι σκηνοθετεί όλο αυτό το κουκλοθέατρο.

Το βέβαιον είναι ότι η επόμενη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προβλέπεται τουλάχιστον επεισοδιακή, αν δεν καταλαγιάσει ο πόλεμος δηλώσεων και αν δεν υπάρξει σοβαρή και ήρεμη αντιμετώπιση του ζητήματος από τα κόμματα και τη Δικαιοσύνη.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.