Υπάρχουν αποθέματα αντι-ιικών φαρμάκων στην Τρίπολη;

Υπάρχουν αποθέματα αντι-ιικών φαρμάκων στην Τρίπολη;

Φεβρουάριος 13, 2016 - 09:43
0 σχόλια

Δυσκολίες στην προμήθεια του αντι-ιικού φαρμάκου Tamiflu φαίνεται πως αντιμετωπίζουν οι πολίτες και στην Τρίπολη. Το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα δεν υπάρχει στα ράφια των περισσοτέρων φαρμακείων, ενώ πολλοί είναι αυτοί που έχουν πανικοβληθεί.
 
Το ArcadiaPortal.gr επικοινώνησε με την πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αρκαδίας κυρία Βασιλική Φράγκου, η οποία εκ των άλλων συνέστησε να μην υπάρχει πανικός. Η έλλειψη του συγκεκριμένου φαρμάκου είναι γεγονός και στα φαρμακεία της Αρκαδίας, αλλά σύμφωνα με την κυρία Φράγκου το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει εφοδιάσει τα νοσοκομεία και στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης διατίθεται κανονικά.
 
Η κυρία Φράγκου τόνισε ότι το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα χορηγείται μόνο σε ανθρώπους που έχει διαγνωσθεί από γιατρό η γρίπη.
 

Να μην υπάρχει πανικός και να μην παίρνουν μόνοι τους το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα εάν δεν έχουν συμβουλευτεί γιατρό και δεν έχουν τη γρίπη

Η γρίπη δεν θα πρέπει να συγχέεται με το κοινό κρυολόγημα που προκαλείται από διαφορετικούς ιούς. Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009,  έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:

α) το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου,
β) η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου,
γ) κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα  στελέχη γρίπης [ Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β],  
δ) τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., οφείλονται ακόμα κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09.
 
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι:

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
-Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
-Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
-Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)
-Μεταμόσχευση οργάνων
-Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
-Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
-Χρόνια νεφροπάθεια
-Νευρομυϊκά νοσήματα
-Έγκυοι

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.