Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Μάιος 15, 2019 - 17:50
0 σχόλια

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5), το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων επέλεξε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) ως τιμώμενο ίδρυμα για το 2019. 
Το ΠΙΟΠ συμμετέχοντας στον φετινό εορτασμό με θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης», διοργανώνει ποικίλες δράσεις στην Αθήνα και στο Δίκτυο Μουσείων του, στην περιφέρεια.

Συγκεκριμένα, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα, διοργανώνεται σειρά δράσεων με τίτλο «Μαζεύω τα πεσμένα στάχυα, να σου στείλω λίγο ψωμί», εμπνευσμένο από το ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου «Τα θολά ποτάμια» (Αθήνα 1950). Το σιτάρι αποτελεί διαχρονικό σύμβολο της ελληνικής λαϊκής παράδοσης για έννοιες όπως η γονιμότητα, η ευκαρπία, η αφθονία, η υγεία, η ζωή. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα τρέφει τους ανθρώπους, τα όνειρά τους, τον πολιτισμό και τα έθιμά τους. Παράλληλα, τα στάχυα και τα άγανα, ως αναπόσπαστα μέρη των σιτηρών, αξιοποιούνταν παραδοσιακά σε ποικίλες χρήσεις, από απλώς πρακτικές-καθημερινές έως εξίσου συμβολικές-τελετουργικές. Μέσα από ένα δεκαήμερο δράσεων, παρουσιάζονται τεχνικές και χρήσεις των σταχιών και του σιταριού, συνδυάζοντας χειροτεχνίες του παρελθόντος με σύγχρονες τάσεις καλλιτεχνικής έκφρασης, σε μια προσπάθεια διαφύλαξης, αναγέννησης και εξέλιξης τόσο της συλλογικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όσο και του ατομικού βιώματος και της προσωπικής μνήμης.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:

Παρασκευή 17-Κυριακή 26 Μαΐου  (ώρες 10:00-18:00, εκτός Τρίτης)
• Έκθεση σύγχρονης τέχνης «Όλοι εκείνοι που πέφτουν»
Η Ειρήνη-Φωτεινή Μαρκοστάμου, απόφοιτη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας (2018), παρουσιάζει, στην πρώτη της ατομική έκθεση, έργα μεικτής τεχνικής από φυσικά και άλλα υλικά, συνδυάζοντας χειροτεχνίες του παρελθόντος με σύγχρονες τάσεις καλλιτεχνικής έκφρασης. Περίτεχνα κεντήματα με στάχυα και βρώμη σε παραδοσιακά πλεκτά, απτικά πορτρέτα-φύλακες αναμνήσεων, έργα με βαμβάκι, ρίζες, αγκάθια και άλλες πρώτες ύλες διαμορφώνουν ένα δημιουργικό σύμπαν αναμόχλευσης της συλλογικής παράδοσης και ψηλάφησης της προσωπικής μνήμης.
Είσοδος ελεύθερη.

Παρασκευή 17 Μαΐου (ώρες 11:30-12:30)
• Εργαστήριο κεντητικής με στάχυα για σχολικές ομάδες
Η Ειρήνη-Φωτεινή Μαρκοστάμου μυεί τους επισκέπτες στην τέχνη της. Οι συμμετέχοντες θα αποτυπώσουν προσωπικές μνήμες και σκέψεις, παραδοσιακά αρκαδικά υφαντικά μοτίβα ή ελεύθερες παραστάσεις, δημιουργώντας συλλογικά ή ατομικά κεντήματα με στάχυα. Παράλληλα, όσοι επιθυμούν, μπορούν να προσκομίσουν προσωπικά ή οικογενειακά κεντήματα και υφαντά μικρού μεγέθους και να δημιουργήσουν τις αντίστοιχες ανάγλυφες εικόνες τους, μέσω ειδικής τεχνικής θερμομόρφωσης (thermoform), η οποία χρησιμοποιείται για την απτική αναγνώριση αντικειμένων από άτομα με ολική ή μερική απώλεια όρασης.
Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 27950 31630.

Σάββατο 18 Μαΐου (ώρες 11:30-13:00)
• Εργαστήριο κεντητικής με στάχυα για παιδιά και ενήλικες
Το εργαστήριο της Ειρήνης-Φωτεινής Μαρκοστάμου επαναλαμβάνεται για γενικό κοινό. Παράλληλα, οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να κεντήσουν τα αντίστοιχα σύμβολα ευκαρπίας σε μικρούς άρτους, υπό την καθοδήγηση της Μαρίας Εμμανουηλίδου-Σιάννα, η οποία ειδικεύεται στην κεντητική παραδοσιακών άρτων.
Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 27950 31630.

Σάββατο 25 Μαΐου (ώρες 10:00-16:00)
• Αναβίωση νερόμυλου και νεροτριβής
Ο νερόμυλος και η νεροτριβή του Μουσείου θα λειτουργήσουν από τους έμπειρους αδελφούς Δρακόπουλου, οι οποίοι διατηρούν νερόμυλο και νεροτριβή στο Βυζίκι Γορτυνίας εδώ και τέσσερις γενιές, προκειμένου οι επισκέπτες να παρακολουθήσουν τις παραδοσιακές εργασίες του αλέσματος σιταριού και του ετήσιου πλυσίματος των υφαντών (φλοκάτες, μπαντανίες, σαΐσματα). Όπως γινόταν παλιά, θα ακολουθήσει γλέντι με τραγούδια και χορούς για το νερό και την ευκαρπία της γης.
Για το πλύσιμο στη νεροτριβή είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 27950 31630, ενώ η κάθε οικογένεια μπορεί να φέρει μέχρι δύο υφαντά. 
Είσοδος ελεύθερη.

*Στο πλαίσιο του εορτασμού το Σάββατο 18 Μαΐου η είσοδος σε όλα τα Μουσεία του ΠΙΟΠ θα είναι ελεύθερη.

 

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
 Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, 220 07  Δημητσάνα
 Τ: 27950 31630


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.