Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας με ξεναγό τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη (vid)

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας με ξεναγό τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη (vid)

Ιανουάριος 18, 2016 - 09:29
0 σχόλια

Η σειρά εκπομπών «Επτά Μουσεία, Ένα Ταξίδι», με ξεναγό τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη παρουσιάζει μέσα από την εκπομπή "Επτά Μουσεία, ένα ταξίδι" τα επτά Μουσεία του Δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς σε ισάριθμους τόπους της ελληνικής περιφέρειας, όπου αναδεικνύεται η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής με έμφαση στη βιοτεχνική και βιομηχανική τεχνολογία.Ένα ιδιαίτερο οδοιπορικό, με πολλές εκπλήξεις, σε χώρο που αναδείχθηε σε τόπους πολιτισμού.

Την Κυριακή 17 Ιανουαρίου σειρά είχε το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, όπου παρουσιάστηκε Μουσείο αλλά και ο σημαντικός ρόλος που έπαιξε το νερό στην ανάπτυξη της Δημητσάνας. Μια έκθεση ενός μικρού παιδιού γραμμένη το Μάρτιο του 1969 με την ερώτηση: «Γιατί είναι η Δημητσάνα ηρωική;», οδήγησε χρόνια μετά τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη στο ομώνυμο παραδοσιακό χωριό της Πελοποννήσου και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, σε αναζήτηση των απαντήσεων.

Και στη Δημητσάνα όλες οι απαντήσεις ξεκινούν και τελειώνουν με το νερό,  στη δύναμη του οποίου στηρίχτηκε η κοινωνία της αλλά και η τοπική οικονομία. Από τα δέρματα του βυρσοδεψείου, το ψωμί του αλευρόμυλου, τα καθαρά υφαντά της νεροτριβής και τους ιστορικούς μπαρουτόμυλους που τροφοδότησαν με πυρομαχικά την Επανάσταση του 1821, βλέπουμε πώς μια περιοχή μπορεί να ακμάσει αξιοποιώντας   τους φυσικούς της πόρους.

Η εκπομπή ρίχνει φως στην ιστορία των περιοχής μέσα από την παραγωγική δραστηριότητά της. Το ρόλο της διήγησης ανέλαβαν οι τοπικοί τεχνίτες, παραγωγοί κι εργάτες εργοστασίων αλλά και κάτοικοι των περιοχών.

Οι εκπομπές είναι υψηλής κινηματογραφικής αισθητικής, με πολλά εξωτερικά γυρίσματα που αναδεικνύουν υπέροχα ελληνικά τοπία.

Η πρωτότυπη μουσική είναι του Νίκου Πορτοκάλογλου.

Δείτε την εκπομπή με το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.