Χρυσοβίτσι:Εκδηλώσεις για το προσκύνημα του Κολοκοτρώνη και την ανακήρυξη σε αρχιστράτηγο (Photos&video)

Χρυσοβίτσι:Εκδηλώσεις για το προσκύνημα του Κολοκοτρώνη και την ανακήρυξη σε αρχιστράτηγο (Photos&video)

Μάιος 19, 2013 - 14:54
2 σχόλια

Παρών και ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού Β.Τελίδης- Σκοπός η αναγνώριση της εκδήλωσης με Προεδρικό Διάταγμα

Μ. Μαντούβαλου: Περιττοί οι εορτασμοί αν δεν διαφυλάξουμε όσα μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας με τη θυσία τους

Εκδηλώσεις για την 192η επέτειο του προσκυνήματος του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στην Παναγία Χρυσοβιτσίου και της κήρυξής του σε Αρχιστράτητο των Ελλήνων πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο χωριό του Φαλάνθου από το Σύλλογο Χρυσοβιτσιωτών, την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, το Δήμο Τρίπολης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

Οι εκδηλώσεις έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια και σκοπός του Συλλόγου είναι να καθιερωθεί το προσκύνημα ως εκδήλωση αφού αναγνωρισθεί με Προεδρικό Διάταγμα και μαζί με τις εκδηλώσεις στου Πάπαρι (πρώτο στρατόπεδο των Ελλήνων), το Βαλτέτσι, τα Δολιανά και την Τρίπολη να αποτελέσουν ένα σύνολο εκδηλώσεων που θα αναπαρίστανται και θα περνούν τα μηνύματα του αγώνα των προγόνων μας στους νεότερους. 

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν την θεία λειτουργία και ιερή Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου και στην συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, εκφώνηση πανηγυρικού και χορούς στο χώρο που έχει στηθεί ο ανδριάντας του Κολοκοτρώνη.

Στις εκδηλώσεις παρών ήταν και ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού  Β.Τελίδης στον οποίο απενεμήθη και τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο του ΔΣ Τρίπολης Κώστα Ταλούμη.Επίσης παρόντα ήταν και μέλη του Σκοπευτικού Συλλόγου Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας που "έκλεψαν" την παράσταση με τους τουφεκισμούς τους αλλά και το χορό τους...

Μεγάλη συγκίνηση (ίσως από τους ωραιότερους πανηγυρικούς που έχουν ακουστεί ποτέ σε εκδηλώσεις) προκάλεσε ο πανηγυρικός της καθηγήτριας Πανεπιστήμιου Μαρίας Μαντούβαλου. Η κα. Μαντούβαλου πέραν των ιστορικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στο Χρυσοβίτσι τόνισε πως θα πρέπει οι σύγχρονοι Αρκάδες που είναι απόγονοι του Κολοκοτρώνη αλλά και όλοι οι Έλληνες να διαφυλάξουν όσα μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας με τη θυσία τους... Ανέφερε πως δυστυχώς σήμερα έχουμε γίνει νωθροί και νωχελικοί και θα πρέπει επιτέλους να αντιδράσουμε στην ξενοκρατία που υπάρχει στην χώρα, αλλιώς οι εορτασμοί δεν έχουν καμία αξία και είναι περιττοί...

Βίντεο με το σύνολο των εκδηλώσεων και με δηλώσεις του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας, του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού, του προέδρου της Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων, του προέδρου του ΔΣ Τρίπολης και του προέδρου του Συλλόγου Χρυσοβιτσιωτών.

ε.τ.

Ειδήσεις: 
Video: 

youtube://v/1hpKbIFXPPM

youtube://v/80nKUYaorKs

youtube://v/ovO8hg1L2ow


2 Σχόλια

Ερώτηση πρώτη : Ο κ. ΤΑΛΟΥΜΗΣ δείχνει τον προσήκοντα σεβασμό στον τόπο κ χρόνο φορώντας γυαλιά ηλίου? Ερώτηση δεύτερη : Ο κ.κ. Αλέξανδρος γιατί κάθετε σταυροπόδι? μήπως κουράστηκε?

κ. Μαντουβαλου, καιρο ειχα να σας δω. Μου θυμισατε τα φοιτητικα μου χρονια στη φιλοσοφικη. Χαρηκα που σας ειδα εστω στις φοτογραφιες. Να στε παντα καλα και να ξερετε πως πολλα λογια σας αντηχουν στα αυτια μας και στις καρδιες μας. Σας ευχαριστουμε για ολα. Παρεπιπτοντως, καλα τους τα ειπατε.