Ξηροί καρποί ως ενδιάμεσο σνακ

Ξηροί καρποί ως ενδιάμεσο σνακ

Απρίλιος 03, 2015 - 11:58
0 σχόλια

Γνωρίζουμε ήδη την ευεργετική δράση των ξηρών καρπών στην καρδιαγγειακή υγεία. Αλλά αυτά τα σνακ προσφέρουν πολλά ακόμα οφέλη για την υγεία μας. Επειδή κάθε ξηρός καρπός έχει τις δικές του ιδιαίτερες «αρετές», επιλέξτε μια ποικιλία. Προσοχή χρειάζεται στις ποσότητες που καταναλώνονται καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες κάτι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο στην περίοδο της νηστείας που διανύουμε.

Κάσιους

Μέγεθος μερίδας: 18 τεμ. Θερμίδες: 163

 

Μπορείτε να πάρετε σχεδόν το 10% των ημερήσιων αναγκών σε σίδηρο σε μία μόνο μερίδα κάσιους. Σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς, είναι επίσης μια καλή πηγή φυλλικού οξέος και βιταμίνης Κ, που βοηθά στη διατήρηση γερών οστών και στην πήξη του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Καρύδια

Μέγεθος μερίδας: 7 ολόκληρα ή 14 μισά τεμ. Θερμίδες: 185

 

Είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών,  φυτικών ινών και μαγνησίου. Έχουν υψηλά επίπεδα α-λινολενικού οξέος, ένα ω-3 λιπαρό οξύ που βοηθά στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και είναι πολύ απαραίτητο στα παιδιά.

Αμύγδαλα

Μέγεθος μερίδας: 23 τεμ. Θερμίδες: 163

 

Τα αμύγδαλα εκτός από τη μείωση της χοληστερόλης περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και ασβέστιο από οποιοδήποτε άλλο ξηρό καρπό. Ακόμη είναι χαμηλότερα σε θερμίδες από ότι οι υπόλοιποι ξηροί καρποί, και είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε.

Φιστίκια Αιγίνης

Μέγεθος μερίδας: 49 τεμ. Θερμίδες: 162

 

Είναι πλούσια σε λουτεΐνη, ένα αντιοξειδωτικό που επίσης έχει βρεθεί στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και είναι σημαντικό για την υγιή όραση και το δέρμα. Επιπλέον, μια μερίδα περιέχει σχεδόν όσο κάλιο όσο και μια μικρή μπανάνα.

Κουκουνάρι

Μέγεθος μερίδας: 3κ.σ. Θερμίδες: 191

 

Είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, ένα ιχνοστοιχείο που βοηθά στη διατήρηση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα και στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα λιπαρά οξέα του συγκεκριμένου ξηρού καρπού μπορούν να ενισχύσουν τις ορμόνες κορεσμού με συνέπεια να αισθανόμαστε πιο εύκολα χορτάτοι.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΕΔΕ

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

Ειδήσεις: 
Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.