«Ξεσπαθώνουν» οι δήμαρχοι, ζητούν τη διαχείριση των απορριμμάτων από τον Τσιρώνη

«Ξεσπαθώνουν» οι δήμαρχοι, ζητούν τη διαχείριση των απορριμμάτων από τον Τσιρώνη

Ιανουάριος 18, 2016 - 20:47
2 σχόλια

Με φόντο τις καταιγιστικές εξελίξεις στο θέμα των απορριμμάτων συνεδρίασε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.
Πρώτο θέμα που απασχόλησε το σώμα, ήταν ο προϋπολογισμός τους έτους. Στην αρχή της συνεδρίασης ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Πύλου - Νέστωρος κ. Καφαντάρης ενημέρωσε το σώμα για το μεγάλο συνέδριο που έλαβε χώρα στην Αλεξανδρούπολη το περασμένο Σαββατοκύριακο με θέμα τα απορρίμματα και τους τρόπους διαχείρισής τους.

Λίγες ώρες πριν από τη νέα συνάντηση των δημάρχων με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Τσιρώνη στην Αθήνα την Τρίτη 19 Ιανουαρίου, οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου δείχνουν την πρόθεσή τους να αναλάβουν τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι. Έτσι, οι δήμαρχοι πάνε στην Αθήνα με σημαία τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη δημιουργία ΧΥΤΥ, καθώς θέλουν το ζήτημα να λάβει τέλος.
Οι δήμαρχοι δείχνουν ώριμοι σε ό,τι αφορά τα απορρίμματα, και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να το διαχειριστούν και να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ολοκληρωμένη διαχείριση.
 

Ο κ. Καφαντάρης είπε ότι κάθε περιοχή της χώρας έχει διαφορετική διαχείριση στο ζήτημα των απορριμμάτων, και υπογράμμισε ότι ο πυρήνας του συνεδρίου συνοψίζεται στην παραδοχή ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει τη διαχείρισή τους, προκειμένου οι δημότες να έχουν ανταποδοτικά οφέλη.

Έπειτα, ο πρόεδρος του Φορέα κ. Ανδριανόπουλος είπε ότι μετά τη σημερινή συζήτηση, οι δήμαρχοι και ο Φορέας θα πρέπει να είναι έτοιμοι, με βασικά αιτήματα και με θέσεις, που θα τα μεταφέρει στον κ. Τσιρώνη στη συνάντηση που θα λάβει χώρα την Τρίτη 19 Ιανουαρίου στην Αθήνα. 

Ο κ. Παυλής είπε ότι το υπουργείο αυτή τη στιγμή συζητά χωρίς την παρουσία των δημάρχων και του ΦΟΔΣΑ. 

Τι συζητάνε; Να μας κάνουν ανακοινώσεις σε θέματα τα οποία είμαστε άμεσοι ενδιαφερόμενοι;

Ο πρόεδρος είπε ότι το υπουργείο ποτέ δεν έχει καλέσει τον ΦΟΔΣΑ και ότι ο ίδιος δεν θεωρεί σωστό να γίνονται συζητήσεις χωρίς τους αρμόδιους φορείς.
Πρέπει και εμείς οι δήμαρχοι να εκτιμήσουμε τον ΦΟΔΣΑ

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Άργους - Μυκηνών κ. Καμπόσος σε τοποθέτησή του ήταν αρκετά καυστικός, καθώς, όπως είπε, οι δήμαρχοι είναι αποκομμένοι από το θέμα των απορριμμάτων.

Το ξεμονάχιασμα ενός και αμέσως μετά η δημοσιοποίηση του γεγονότος, δεν περιποιεί τιμή σε κανένα από τα δύο μέρη

«Δεν με ενδιαφέρει αν αυτά πικραίνουν κάποιους, αλλά πρέπει να κατανοήσουμε ότι είμαστε και είμαι αρμόδιοι και υπεύθυνοι, δεν είμαστε υποδεέστεροι των άλλων θεσμών και οργάνων. Δεν εκχωρούμε την αρμοδιότητά μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Εάν κάποιοι θέλουν να παίξουν παιχνίδι εις βάρος των Δήμων, εμείς οι δήμαρχοι δεν έχουμε δικαίωμα να τους ξεπουλήσουμε ούτε να κάνουν ιδιαίτερες συμφωνίες, γιατί τα χρέη αυτά θα τα επωμιστούν οι δημότες», είπε.

«Δεν δέχομαι τις προσβολές, φτάνουν ο προσβολές. Θέλουμε να πορευτούμε παράλληλα, δεν θα δεχτώ κανείς να μπει μπροστά στη διαδικασία ανάπτυξης των Δήμων. Η διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων ανήκει στον Δήμο, και όποιος δεν το δεχτεί αυτό, θα μας βρει απέναντι», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκος ανέφερε ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Δήμου του και επεσήμανε ότι από την ΚΕΔΕ τον χωρίζει μια άβυσσος.
 

Πρέπει να προχωρήσουμε το τοπικό σχέδιο διαχείρισης.

«Πρέπει να κάνουμε το ΠΕΣΔΑ για να υποβληθεί και να ενταχθεί στον ΕΣΔΝΑ. Αυτό πρέπει να καταθέσουμε στον Τσιρώνη», δήλωσε.
Και συμπλήρωσε ότι πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη οι μεγάλοι Δήμοι, και να πραγματοποιήσουν συνεργασίες, προκειμένου να φτάσουν στους επιθυμητούς στόχους. «Εγώ όλα αυτά τα χρόνια έχω υποστεί επίθεση σε ό,τι αφορά τα απορρίμματα. Ο Δήμος Καλαμάτας έχει προχωρήσει έναν τύπο διαχείρισης και αρκετές φορές υπάρχουν αυτοί οι οποίοι με βάζουν απέναντι στην Περιφέρεια και σε όσα αυτά προωθεί. Εγώ ποτέ δεν έχω τεθεί απέναντι σε όποιο σχέδιο έχει να κάνει με τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων», διευκρίνισε.

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Κορίνθου κ. Πνευματικός είπε ότι «αύριο πρέπει να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις, πρέπει να δοθούν λύσεις, απαντήσεις, πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το τι μέλει γενέσθαι με τα απορρίμματα και το ποιος σχεδιασμός πρέπει να προχωρήσει».

Ο δήμαρχος Ερμονίδας κ. Σφυρής τόνισε από την πλευρά του ότι πρέπει να υπάρξει ένας νέος ΠΕΣΔΑ που πρέπει να τον κάνει ο ΦΟΔΣΑ. Οι αρμοδιότητες της διαχείρισης πρέπει να φύγουν από την Περιφέρεια και να έρθουν στον ΦΟΔΣΑ, προκειμένου να γίνουν και διεργασίες όπως χωροθέτηση.

Ο δήμαρχος Ευρώτα κ. Γιάννης Γρυπιώτης μίλησε για τη σημασία της αυριανής συνάντησης με τον υπουργό: «Αύριο πρέπει να δώσουμε μερικές συντονισμένες απαντήσεις, όπως για τον ΧΥΤΥ. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πούμε ποιοι Δήμοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν τον ΧΥΤΥ.

Ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Καφαντάρης είπε ότι δεν υπάρχει χρόνος για άλλες καθυστερήσεις και ότι πρέπει γρήγορα να γίνουν οι αλλαγές και να υπάρξουν τοπικοί σχεδιασμοί για τα απορρίμματα. Ακόμα, είπε ότι η αυριανή ατζέντα της συζήτησης στο υπουργείο περιλαμβάνει τους χώρους, αλλά και τα τονάζ.

Έπειτα τον λόγο έλαβε ο κ. Σκαντζός από τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και είπε ότι το πρόβλημα για την αυριανή συνάντηση με τον υπουργό είναι ότι όλοι κάτι θέλουν.
«Αν ήμουν υπουργός, θα ήθελα να έχω τη συναίνεση. Αύριο θα πρέπει να πούμε τα πράγματα όπως είναι και να πείσουμε ότι είμαστε στην κατεύθυνση του υπουργείου, ότι θέλουμε τη διαχείριση και ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε». 

Έφη Καστραντά
 


2 Σχόλια

Eσείς αυτό καταλάβατε δηλαδή; Οτι οι δήμαρχοι ξεσπαθώνουν κατά του Τσιρώνη; Γιατί αυτό που κατάλαβε ο υπόλοιπος κόσμος είναι οτι οι δήμαρχοι απορρίπτουν το σχέδιο Τατούλη - Τέρνα και ζητούν να κάνουν τοπικά σχέδια διαχείρισης για να μειώσουν το κόστος αλλά και να εκμεταλλευτούν τα απορρίμματα τους.

Ενταξει,ο τιτλος του ρεπορταζ ειναι ατυχεστατος αλλα το κειμενο ειναι ενημερωτικο και κατατοπιστικο,οποτε ανατρεπει τον τιτλο. Οπως φαινεται οι δημαρχοι ζητουν λυση του προβληματος με την πιο σοβαρη και ουσιαστικη προταση του Τσιρωνη η οποια συμφερει τους δημους και οχι την ΤΕΡΝΑ . Ειναι ξεκαθαρο.Αλλωστε τηνλυση της ΤΕΡΝΑ δεν την εγκρινει για λυση ουτε η ΕΕ εκτος απο τον Τατουλη και την...Ευη. κι αυτο κατανοητο.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.