Ξενάγηση στο βραβευμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας (pics,vid)

Ξενάγηση στο βραβευμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας (pics,vid)

Μάιος 27, 2016 - 14:00
0 σχόλια

Διάδραση και σύγχρονες μέθοδοι παρουσίασης των εκθεμάτων σε ένα υποδειγματικό μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τεγέας απέσπασε Ειδικό Έπαινο («Special Commendation 2016») κατά τον διαγωνισμό για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς στις 9 Απριλίου στην Tolosa και το San Sebastian της Ισπανίας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό της Αλέας του Δήμου Τρίπολης, στο κέντρο της Πελοποννήσου. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα δημόσια μουσεία του ελεύθερου ελληνικού κράτους (ιδρύθηκε το 1907). 

Το 2012, στο πλαίσιο του προγράμματος «Επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας», το Μουσείο αναβαθμίστηκε και δημιούργησε τη νέα έκθεσή του, η οποία εκτός των εκθεμάτων υψίστης σημασίας περιλαμβάνει ανέκδοτο αρχειακό υλικό, που παρουσιάζεται με μοναδικό διαδραστικό τρόπο σε τελευταίας γενιάς τεχνολογίες. Το μουσείο, η κτιριακή και εκθεσιακή αναβάθμιση του οποίου έγινε με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επαναλειτουργεί από το 2014.

Στο μουσείο έχει διαμορφωθεί βάσει των ανθρωπίνων αναγκών, αφού έχει γίνει μια ολοκληρωμένη δουλειά για τα άτομα με ειδικές ικανότητες. Υπάρχει Ακουστική - Ηχητική Ξενάγηση για ΑΜΕΑ, πινακίδες σε γραφή Braiile, ψηφιακές εφαρμογές εμβάθυνσης στην Ιστορία και Αρχαιολογία της Τεγεάτιδος.

Στην τέταρτη αίθουσα υπάρχει ένα μεγάλο video wall και η αφήγηση κορυφώνεται. Παρουσιάζεται το μεγάλο ιερό της Τεγέας, το ιερό της Αθηνάς Αλέας. Γύρω από αυτό συγκροτήθηκε η πόλη της Τεγέας. Εξιστορείται η εξέλιξή του από τους γεωμετρικούς μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους: Γέννηση - Μνημειοποίηση και Αναμόρφωσή του τον 4ο αι. π.Χ. από τον αρχιτέκτονα και γλύπτη Σκόπα.

Το αρχαιολογικό μουσείο αφηγείται την ιστορία της γέννησης και της εξέλιξης της ισχυρότερης πόλης της αρχαίας Αρκαδίας, της Τεγέας. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα ιερά της και δη το ιερό της Αθηνάς Αλέας, ένα από τα πιο φημισμένα πελοποννησιακά ιερά.  

Υπάρχουν τέσσερις αίθουσες οι οποίες είναι χωρισμένες σε θεματικές ενότητες όπου παρουσιάζονται εκθέματα που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς μέχρι και 

Στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής εκστρατείας Επικοινωνίας «Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2016» (#EUinMyRegion) πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, για την προβολή του συγχρηματοδοτούμενου έργου «Επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μαθητές της Στ’ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου και ανακάλυψαν τα εκθέματα αλλά και τις νέες τεχνολογίες, καθώς μέσα στον χώρο του μουσείου υπάρχουν διαδραστικές τράπεζες, εικονικές περιηγήσεις και άλλα νέα συστήματα, που για πρώτη φορά εισήχθηκαν στην Ελλάδα για το έργο της επανέκθεσης του Μουσείου της Τεγέας.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν η κυρία Ντίνα Νικολάου, θεματική αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Ρουμελιώτης και ο κ. Ψαράκης όπου είναι ο Προϊστάμενος Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία Επικοινωνίας «Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2016» η οποία λαμβάνει χώρα σε περισσότερες από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχει ως στόχο την ενθάρρυνση των πολιτών προκειμένου αυτοί να ανακαλύψουν και να μάθουν περισσότερα σχετικά με έργα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) στην Περιφέρειά τους. Για τον λόγο αυτόν τα συγκεκριμένα έργα προβάλλονται μέσω ποικίλων εκδηλώσεων οι οποίες είναι ανοικτές για το ευρύ κοινό. Οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τα έργα, να ενημερωθούν για αυτά και να κοινοποιήσουν εικόνες μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα (socialmedia).

Έφη Καστραντά
 

Video: 

ΑrcadiaPortal.gr «Επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας»


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.