Ξεκινά η δίκη για το σκάνδαλο της Siemens

Ξεκινά η δίκη για το σκάνδαλο της Siemens

Φεβρουάριος 24, 2017 - 09:34
0 σχόλια

Στο εδώλιο και ο Θεόδωρος Τσουκάτος, ο σύμβουλος του Κώστα Σημίτη από το Λεωνίδιο

Αρχίζει, εκτός απροόπτου, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η δίκη για την «σύμβαση 8002» του ΟΤΕ με την Siemens, που αποτελεί σκέλος της μεγαλύτερης για τα ελληνικά δεδομένα υπόθεσης διαφθοράς, με εκατομμύρια παράνομων χρημάτων που διακινήθηκαν από τα αποκαλούμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρίας προς Έλληνες αξιωματούχους.

Η δίκη προσδιορίστηκε μετά την επ’ αόριστον αναβολή της υπόθεσης το περασμένο καλοκαίρι, λόγω μη μετάφρασης του παραπεμπτικού βουλεύματος στη μητρική γλώσσα των αλλοδαπών κατηγορουμένων. Η απόφαση του δικαστηρίου είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις κυρίως ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς, δηλαδή την Εισαγγελία Εφετών και τη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Η υπόθεση αφορά στη σύμβαση μεταξύ ΟΤΕ – Siemens, που υπεγράφη το 1997 από τον τότε υπουργό Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Τάσο Μαντέλη, και στις επεκτάσεις αυτής για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του με την προμήθεια ψηφιακών παροχών. Κατά την κατηγορία, διακινήθηκαν τεράστια παράνομα χρηματικά ποσά ως “ωφέλιμες πληρωμές”, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, τα οποία φέρονται να μετακυλήθηκαν στο κόστος του έργου.

Για την υπόθεση του ΟΤΕ, στο εδώλιο παραπέμπονται:

  • 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
  • 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ, για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
  • 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων, για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία.
  • 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
  • 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τέλος
  • 1 κατηγορούμενη -σύζυγος του καταζητούμενου Χρήστου Καραβέλα- για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μεταξύ των προσώπων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος, για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων.

(Φωτογραφία: ΑΠΕ)

Ειδήσεις: 
Προηγούμενο άρθρο
Μάσκες

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.