Ξεχωριστή βραδιά για τα Άνθη της Πέτρας και τους σπουδαίους ανθρώπους που τα στηρίζουν

Ξεχωριστή βραδιά για τα Άνθη της Πέτρας και τους σπουδαίους ανθρώπους που τα στηρίζουν

Ιούλιος 13, 2018 - 13:40
0 σχόλια

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Κωστής Καζαμιάκης την περασμένη Τετάρτη 11 Ιουλίου, στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου κύκλου εκδηλώσεων του ΙΑΝΟΥ.

Φιλοξενούμενος του γνωστού πολιτιστικού χώρου της Αθήνας ήταν ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Άνθη της Πέτρας Γιάννης Τσιαούσης. Η εκδήλωση ξεκίνησε με περιγραφή της φυσιογνωμίας των Ανθέων από τον κ. Καζαμιάκη ο οποίος στη συνέχεια φώτισε αρκετές πτυχές της προσωπικότητας του γνωστού αρχιτέκτονα και κορυφαίου μελετητή της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής Αργύρη Πετρονώτη. Ακολούθως, ο πρόεδρος των Ανθέων αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο των Ανθέων στην προστασία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, τη μελέτη και ανάδειξη της συμβολής των Λαγκαδινών μαστόρων και τη συσχέτιση της κληρονομιάς του πολιτισμού της πέτρας με τη σύγχρονη πολιτιστική πραγματικότητα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Τσιαούση στις πρωτοβουλίες της Κίνησής μας για τη διάσωση της Λαγκαδινής τέχνης της πέτρας και τη δημιουργία του Κέντρου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές που συνεισέφεραν και συνεισφέρουν στην πορεία και τα αποτελέσματα που παράγουν τα Άνθη της Πέτρας. Όσον αφορά τον Αργύρη Πετρονώτη, ο οποίος ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στη χθεσινή εκδήλωση, ο πρόεδρος των Ανθέων έκανε  ιδιαίτερη αναφορά στην ακατάπαυστη και ανεκτίμητης αξίας προσφορά του, που συγκινεί και κινητοποιεί ακόμη περισσότερο τους νεότερους αρχιτέκτονες και όχι μόνο. Ακολούθησαν η ομιλία - αντιφώνηση του Αργύρη Πετρονώτη με επίκεντρο την ιστορία της μαστορικής τέχνης και των οικοδομικών συνεργείων και οι εμπνευσμένες παρεμβάσεις του ακαδημαϊκού και αναστηλωτή του Παρθενώνα Μανόλη Κορρέ και του Καθηγητή ΕΜΠ Βασίλη Γκανιάτσα. Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο του πλούτου της χθεσινής εκδήλωσης ήταν η συνύπαρξη του υψηλού επιστημονικού λόγου με τον λιτό λόγο των μαστόρων (Στάθης Καγιούλης) και των εκπαιδευόμενων (Κώστας Γκιώκας, Γιώργος Φαράντζης), αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τη σημασία της επικοινωνίας αυτής που διαμεσολαβείται μέσα από τις δράσεις των Ανθέων και που αφορά τελικώς τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες όπως σημείωσε ο δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος.

Στον κατάμεστο χώρο του ΙΑΝΟΥ παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Διαζώματος και πρώην υπουργός πολιτισμού Σταύρος Μπένος, ο πρώην δήμαρχος Λαγκαδίων Ευστάθιος Κούλης, πολλοί εκπρόσωποι αρκαδικών φορέων, αρχιτέκτονες, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών και απλοί πολίτες συμβάλλοντας ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, στην κατά γενική ομολογία, εξαιρετικής ποιότητας εκδήλωση.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.