Χάρτη μνημείων κ Επιχειρησιακό σχέδιο για τον Πολιτισμό καταρτά ο Τατούλης

Χάρτη μνημείων κ Επιχειρησιακό σχέδιο για τον Πολιτισμό καταρτά ο Τατούλης

Φεβρουάριος 08, 2011 - 16:12
Της Χριστίνας Τσιορωτά
 
Τύποις ήταν μια τυπική σύσκεψη μεταξύ του Περιφερειάρχη και των προϊσταμένων των αρχαιολογικών υπηρεσιών της Πελοποννήσου. Αν κανείς όμως παρακολουθούσε πέραν των αρχικών τοποθετήσεων και φιλοφρονήσεων την σύσκεψη θα κατανοούσε πως τίποτα δεν ήταν τυπικό απ όλα όσα ελέχθησαν, πως τίποτα δεν ειπώθηκε απλά για να ειπωθεί!
«Φαίνεται ήδη το πλαίσιο της συνεργασίας μας, τονίζω τη διακριτικότητα της συνεργασίας ,και μας δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσουμε πιλοτικά για την υπόλοιπη χώρα το νέο επίπεδο συνεργασίας. Πρέπει να εστιάσουμε σε συγκεκριμένη ατζέντα η οποία θα φτιάχνεται μέσα από κουβέντα, θα είναι επικαιρότητας και ευθύνης» οι πρώτες λέξεις του Π.Τατούλη.
 
 
Στη σύσκεψη καθορίστηκε η συνεργασία, ο τρόπος αυτής, δόθηκαν κατευθύνσεις , κατατέθηκαν προτάσεις και το σημαντικότερο ελήφθησαν αποφάσεις! Αυτές έλαβαν την μορφή ατζέντας η οποία έχει ως εξής:
  1. κοινή συνεργασία όλων για να δημιουργηθεί με αξιοπιστία το σύνολο των προορισμών
  2. ανάδειξη ιεραρχίας στα μνημεία προορισμού, βάση αναγνωρισιμότητας
  3. χάρτης μνημείων Πελοποννήσου
Ο Χάρτης των μνημείων θα καταρτιστεί μέσα από τις προτάσεις που θα γίνουν από τις υπηρεσίες και τις εφορείες αρχαιοτήτων «δυσκόλεψε πολύ το τουριστικό προϊόν, αν ένας προορισμός δεν έχει ικανότητα να στηριχθεί τότε ατονεί. Εσείς έχετε ικανότητα να παράγετε ένα εξαιρετικά εκλεπτυσμένο μυθοπλαστικό στοιχείο εγώ σας εμπιστεύομαι απόλυτα. Εκεί θα πρέπει να κινηθούμε, δεν είστε μόνο ανασκαφείς, είστε επιστημονικές οντότητες. Μπορείτε να διαμορφώσετε το μυθοπλαστικό υπόβαθρο που έχουμε ανάγκη για ν αναδείξουμε τα μνημεία που θα επιλέξουμε» σημείωσε ο Πέτρος Τατούλης
 
 
Ελλείψεις και προβλήματα απέναντι σ ένα τεράστιο έργο
Οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών σκιαγράφησαν το φάσμα του έργου που καλούνται να επιτελέσουν. Εκατοντάδες χιλιάδες μνημεία τα οποία χρειάζονται παρεμβάσεις σε κάθε γωνιά της Πελοποννήσου.
Ενδεικτικά:
  • Ανάδειξη Μυστρά
  • Μνημειακός πλούτος Μάνης, 2.000 βυζαντινές εκκλησίες έχουν καταγραφεί μόνο στη Μάνη.
  • Ακατάλληλοι δρόμοι πρόσβαση προς αρχαιολογικούς χώρους
  • Απουσία Παρκινγκ για τουρίστες
  • Μονεμβασία :Πέφτουν τα βράχια, έχουμε πρόβλημα, κάνουμε προσπάθεια όμως δεν υπάρχει τεχνογνωσία ούτε και μέσα.
  • Ανάγκη αναστήλωσης πολλών μνημείων και ναών
  • Οχυρώσεις ελληνιστικής εποχής χάνονται στη Λακωνία
  • Οχυρές θέσεις της προελληνικής εποχής επίσης χάνονται
  • Το νέο μουσείο βαλτώνει
 
Οι προϊστάμενοι εντόπισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα τα οποία οι υπηρεσίες τους αντιμετωπίζουν στην έλλειψη προσωπικού και στην έλλειψη κονδυλίων. Χαρακτηριστικό είναι πως εφορεία η στην Σπάρτη λειτουργεί με 2 αρχιτέκτονες και 5 αρχαιολόγους για όλα τα μνημεία. «Καταβάλουμε τεράστια προσπάθεια όμως τα προβλήματα είναι πολλά γιατί είμαστε λίγοι» σημείωσε η προϊσταμένη, ενώ όπως ανέφερε ι προϊστάμενος της εφορείας Αρκαδίας, Κορινθίας και Αργολίδας υπάρχει σωρεία έτοιμων μελετών όμως απουσιάζουν τα κονδύλια! Σημαντικότατη υπήρξε η επισήμανση της προϊσταμένης της εφορείας Τρίπολης η οποία κατέδειξε την αδυναμία συντήρηση πολλών έργων που έχουν τελειώσει εξαιτίας έλλειψης κονδυλίων : «Επισημαίνω την συντήρηση και βιωσιμότητα των μνημείων και χώρων που έχουν αναπλαστεί από τα προηγούμενα προγράμματα. Παραλαμβάνουμε μνημεία και χώρους που στη συνέχεια δεν μπορούμε να συντηρήσουμε και να αποδώσουμε στο κοινό στο διηνεκές.»
 
 
 
«Το Υπουργείο δεν έχει καμία αρμοδιότητα, εμείς έχουμε την ευθύνη αποκλειστικά», ξεκαθάρισε ο Περιφερειάρχης
 
 
Έχοντας περάσει από το Υπουργείο Πολιτισμού και γνωρίζοντας τα θέματα αλλά και την λειτουργία καθώς και τις αγκυλώσεις ο Περιφερειάρχης από δύναμη, ως αποδείχτηκε χθες, ισχύος διεμήνυσε και ενημέρωσε τους προϊσταμένους πως πλέον το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει καμία αρμοδιότητα. «Την Περιφέρεια αφορά αμέσως και όχι εμμέσως, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου» τόνισε ο Περιφερειάρχης ξεκαθαρίζοντας πως η συνεργασία θα έχει κανόνες, πως οι υπηρεσίες θα ελέγχουν το παραγόμενο έργο και πως πλέον; Το έργο το οποίο παράγεται θα βγαίνει προς τα έξω, στο ευρύ κοινό, κάτι που έως σήμερα δεν γίνεται! «Η συνεργασία θα φέρει και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το πολιτιστικό απόθεμα δημιουργεί και πόρους και κέρδος. Δεν θέλω να ατονήσουν οι υπηρεσίες σε επίπεδο χρηματοδότησης για το αυτονόητο, την συντήρηση. Θέλω να μην υπάρχουν αυτές οι τραγικές καθυστερήσεις στις αποφάσεις σας που μας καθιστούν αναξιόπιστους. Ήδη η Ζημία είναι τεράστια στην περιφέρεια. οι πόλεις μας είναι θαμμένες, η Σπάρτη η κορυφαία πόλη δεν έχει αναπτυχθεί, δεν αναδείξαμε τι σημαίνει το Άργος η Κόρινθος , Η Σικυώνα. Είναι δικό μας πρόβλημα και εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Δεν θα τα λύσουμε όλα επί των ημερών μας , αλλά ας τα δρομολογήσουμε, ας τα βάλουμε σε μια άλλη λογική» είπε ο περιφερειάρχης και έτσι καθορίστηκε η ατζέντα της επόμενης σύσκεψης η οποία έχει ως εξής:
 
  1. ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΡΓΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ- ΙΔΕΕΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
  2. ΑΝΤΖΕΝΤΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΜΕ ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
  3. ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΕΣΕΙ
 
Ο περιφερειάρχης ενστερνίστηκε άμεσα την πρόταση που κατατέθηκε από το Ινστιτούτο Πελοποννησιακών Σπουδών, μια υπηρεσία «πολυτέλεια¨ ως ανέφερε η προϊσταμένη που όμως έχει καλές ιδέες και προτάσεις για να υλοποιήσει: «θα υλοποιήσουμε τους Πολιτιστικούς Άτλαντες ενώ σκεφτόμαστε και την καθιέρωση παρουσίασης του αρχαιολογικού έργου. Σήμερα Δεν εκδίδετε αρχαιολογικό δελτίο με καλή συχνότητα, να καθιερωθεί σε ετήσια βάση, θα βοηθήσει και τους επιστήμονες» επεσήμανε η προϊσταμένη.
 
 
Καταρτίζεται μελέτη για τον Ισθμό!
 
Η τραγική σήμερα εικόνα του Ισθμού ,της πύλης της Πελοποννήσου, αποτέλεσε ευθύς εξ αρχής προτεραιότητα, ως επίσης αποδεικνύεται από τα όσα αποκάλυψε στη σύσκεψη ο Πέτρος Τατούλης: Η Πελοπόννησος είναι νησί. Έχει ακτές και έχει και είσοδο. Η Πύλη της είναι ο Ισθμός. Εκεί θα δημιουργήσουμε τη νέα εικόνα που θα έχει η περιφέρεια, το εξομολογούμαι .Θα έχει άμεση σχέση με αυτό που διαχρονικά αποτελεί παράγοντα αξιολόγησης, η κοινωνιολογική εξέλιξη Πελοποννήσου σε αρχιτεκτονική απεικόνιση . όταν ολοκληρωθεί το πρότζεκτ θα ενημερωθείτε κ θα πείτε απόψεις σας. Η εικόνα θα ξεκινά από τον ΙΣΘΜΟ!»
Παράλληλα, προκειμένου να αλλάξει η σχέση υπηρεσιών πολίτη έχει επιλεγεί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στον πολιτισμό:«Δημιουργούμε ιστότοπο για απόλυτη ηλεκτρονική διακυβέρνηση, κάθε υπηρεσία δικό της portal. Θα σταματήσει αυτή η προσωπική σχέση και με τους πολίτες . Διαδικτυακή προβολή μνημείων και όλων των εργασιών.»
 
 
Έργα που υλοποιούνται!
 
Ο προϊστάμενος της εφορεία στων νομών Αρκαδίας – Κορινθίας και Αργολίδας ανακοίνωσε και μια σειρά έργων που έχουν δρομολογηθεί για εκτέλεση, έργα σημαντικά για τους 3 νομούς. Τα έργα αυτά μεταξύ άλλων είναι:
ΚΟΡΙΝΘΙΑ
-Ανάπλαση Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής Λεχαίου
-Ακροκόρινθος επελέγη ν αναδειχτεί το ψηλότερο σημείο , είναι ετοιμόρροπο σήμερα
-Ναοί: Παναγίας Στείρι, παναγία Βράχου Νεμέας,
- Κάστρο Αγιονορίου
 
 
 
ΑΡΓΟΛΙΔΑ
-Μελέτη για κάστρο Άργους
-Ναύπλιο: ανάδειξη Κάστρου Ακροναυπλίας, θα γίνει ανοιχτό και επισκέψιμο
-Βυζαντινό Μουσείο ,από τα κορυφαία έργα της υπηρεσίας, το 2014 το αργότερο θα παραδοθεί
ΑΡΚΑΔΙΑ
Ναός Αγ.Νικόλα στην Καρύταινα
 
Για την Αρκαδία, η οποία είναι «ριγμένη» κατά τον προϊστάμενο, υπάρχει πλήθος μελετών για εκτέλεση αν υπάρξουν πιστώσεις. Μελέτες υπάρχουν για:
 
 
  1. Συντήρηση τοιχογραφιών Παναγιάς στο Ροινό
  2. Αποκατάσταση Αγ. Παντελεήμονα στο Μεθύδριο
  3. Αποκατάσταση της Παναγίας σε Μεγαλόπολη και Γορτυνία
 
Ενώ έτοιμες προς έγκριση από το Κ.Α.Σ είναι μελέτες για:
 
  1. Την ανάδειξη του κάστρου της Καρύταινας
  2. Των 2 πύργων της Καρύταινας
  3. Την αποκατάσταση του Σπιτιού του Κολοκοτρώνη
  4. ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑΣ
 
 
 
Ξεθάβονται εξαιρετικά μνημεία σε Κόρινθο κ Ναύπλιο
 
Η εφορεία μεριμνά επίσης για την ανάδειξη του Εξαμίλιου τοίχους στην Κορινθία, «Ήταν η πύλη για όλο το Μεσαίωνα .Είναι άγνωστο στους πάντες .Τα μέσα μας περιορισμένα όμως αναζήτησα και εγκρίθηκε κονδύλι από καζίνο για ανάδειξη και ν αποκτήσει ο χώρος τη σημασία που χρειάζεται» επεσήμανε ο προϊστάμενος. Άλλα έργα στην Κορινθία αφορούν τον Άγιο Γεώργιο Νεμέας, τα ιστορικά Δερβενάκια, τους Ταξιάρχες στο Στεφάνι, τον Άγιο Ανδρέα στο Λουτράκι. Μια μεγάλη παρέμβαση θα υλοποιήσει στο Ναύπλιο. « θα παρέμβουμε άμεσα στο Μπούρτζι το οποίο είναι εγκαταλελειμμένο. Συμφώνησε η ΕΤΑ να συνεισφέρει σ ένα πρότυπο συνεργασίας Τουρισμού και Πολιτισμού» αναφέρθηκε από τον προϊστάμενο ενώ ο περιφερειάρχης σημείωσε: «χωρίς χρήση θα καταστραφούν τα πάντα, πρέπει να ζωντανέψουμε τους χώρους». Στην Αρκαδία μεταξύ άλλων εκκρεμεί η μελέτη για την αποκατάσταση της Μητρόπολης. Τέλος στο… τραπέζι έπεσε και η πρόταση για ένα Δίκτυο Κάστρων της Πελοποννήσου!