«Βραδυφλεγής βόμβα» στη ΒΙΠΕ Τρίπολης - Κινδυνεύει από επικίνδυνα αέρια όλη η πόλη

«Βραδυφλεγής βόμβα» στη ΒΙΠΕ Τρίπολης - Κινδυνεύει από επικίνδυνα αέρια όλη η πόλη

Μάρτιος 05, 2019 - 21:14
15 σχόλια

Με τη φράση ότι «η Τρίπολη κινδυνεύει να γίνει Σεβέζο», ο δικηγόρος κ. Σταύρος Μιχαλόπουλος ζήτησε να κάνει μια παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης την Τρίτη 5 Μαρτίου, θέτοντας ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που αφορά στην υγεία όλων των κατοίκων της πόλης, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

Να σημειώσουμε ότι στην πόλη Σεβέζο στην Ιταλία το 1976 σημειώθηκε η πρώτη οικολογική καταστροφή, καθώς έγινε μαζική διαρροή διοξίνης. Από αυτό, όπως υποστηρίζει ο κ. Μιχαλόπουλος, κινδυνεύει η πόλη μας.

Ο εισηγητής του θέματος ο δικηγόρος Σταύρος Μιχαλόπουλος λαμβάνοντας τον λόγο στο ΔΣ επεσήμανε ότι στην ΒΙΠΕ υπάρχει μια ωρολογιακή βόμβα που υπάρχει αμέσως κίνδυνος να σκάσει και να μολύνει την ευρύτερη περιοχή, με όποιες συνέπιες.

Συγκεκριμένα ο δικηγόρος ανέφερε ότι η «βόμβα» αυτή βρίσκεται στο κλειστό εργοστάσιο φωτοβολταϊκών «Ηλιόσφαιρα» η οποία έχει κηρύξει πτώχευση και έχει βάλει λουκέτο.

«Όταν έκλεισε το εργοστάσιο με κάποια επικίνδυνα αέρια και προκειμένου να κατασκευαστούν φωτοβολταϊκα  πάνελ , δεν έγινε η απορρόφηση των αεριών, τα οποία κυκλοφορούν και έχουν  χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά επικίνδυνα».

 Εγώ ως σύνδικος έκανα κάποιες παρεμβάσεις  στις υπηρεσίες, ακόμα και στον δήμο Τρίπολης.

Τον Οκτώβριο του 2018  έγινε μια ανάφλεξη στο εργοστάσιο το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως μια βραδυφλεγής βόμβα, είπε ο κ. Μιχαλόπουλος και πρόσθεσε:

 Επικίνδυνα  αέρια βρίσκονται στο εργοστάσιο. Ως συμβούλιο πρέπει να πιέσετε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση για να λυθεί το θέμα. Πριν από 4 μήνες υπήρξε πυρκαγιά και η Πυροσβεστική  ανέφερε ότι δεν μπορεί να μπει μέσα στο εργοστάσιο.

«Δείτε το με την σοβαρότητα που πρέπει», είπε κλείνοντας.

«Όλη ΒΙΠΕ έχει χαρακτηριστεί ως Σεβέζο, δεν θέλω να πανικοβάλλω κανέναν αλλά υπάρχει κίνδυνος νέας πυρκαγιάς με τις όποιες συνέπειες.»

Οι επικεφαλής των παρατάξεων έκαναν μερικές διευκρινιστικές ερωτήσεις στον δικηγόρο.

Ο κ. Σμυρνιώτης ρώτησε για το αν οι υπόλοιπες υπηρεσίες στις οποίες  έχει απευθυνθεί,  έχουν κάνει κάτι τονίζοντας ότι το θέμα είναι αρκετά σοβαρό.

«Πρέπει να πάρουμε μια πρωτοβουλία για να δοθεί μια κάποια λύση, γιατί άμα σκάσει, δεν υπάρχει επιστροφή», είπε χαρακτηριστικά

 Ο κ. Τζιούμης ανέφερε ότι δεν έχει συζητηθεί ποτέ το θέμα και έναν χρόνο τώρα δεν γνωρίζει τίποτα για το ζήτημα.

«Είναι κακό που ο δήμος δεν έχει κάνει κάποια παρέμβαση, έστω και τώρα να εξουσιοδοτήσουμε τον δήμαρχο να παρέμβει προκειμένου να κινηθούν όλες οι διαδικασίες.»

Ο κ. Τσιαμούλος είπε:  «Εδώ δίπλα μας υπάρχει μια βόμβα επικίνδυνων αερίων, και εμείς δεν έχουμε ενημερωθεί για τίποτα. Οι υπηρεσίες ξέρουμε πώς λειτουργούν και πρέπει άμεσα να παρέμβουμε».

«Δεν μου προξενεί εντύπωση ότι η δημοτική αρχή δεν έχει δράσει, μιας και συντηρεί τη χωματερή στον Άγιο Βλάση, είπε ζητώντας αν γίνει κάποια επιτροπή για το θέμα να συμμετάσχει.»

Ο κ. Φραγκούλης είπε: «Έπρεπε να είχαμε δράσει από χθες, Ελλάς το μεγαλείο σου, πρέπει άμεσα να δοθεί μία λύση».

Ο κ. Νικολάκου ανέφερε: «Σε σχέση με τις βόμβες στη περιοχή η βόμβα του Αγίου Βλάση έχει γίνει με την ανοχή της παράταξής του». «Από σήμερα θα πρέπει να κινητοποιηθούμε και να πιέσουμε την ΒΙΠΕ και την περιφέρεια, γιατί υπάρχουν ποινικές ευθύνες για όσους είναι αρμόδιοι».

«Θα έπρεπε η δημοτική αρχή να είχε ενημερώσει το Σώμα εδώ και ένα χρόνο, αλλά έστω και τώρα να ληφθεί μια απόφαση να παρέμβει το ΔΣ».

Ο κ. Δημήτρης Βόσνος από την πλευρά του, ρώτησε αν έχει ο κ. Μιχαλόπουλος άποψη ως το ποιες υπηρεσίες έχουν αρμοδιότητα για το θέμα. Ο κ. Μιχαλόπουλος απάντησε ότι οι Υπηρεσίες του Δήμου δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, και δεν έχουν καμία αρμοδιότητα. Όπως απάντησε, στην Ελλάδα δεν υπάρχει συνεργείο  που να κάνει απορρόφηση αυτών των αερίων, παρά μόνο στο εξωτερικό. Η εργασία αυτή κοστίζει 50.000 ευρώ.

Υπάρχουν αρμόδιοι για  να παρέμβουν αλλά δεν παρεμβαίνουν.

Κατ’ αρχάς, όπως είπε, πρέπει να ξεκινήσουμε από την εταιρία που προμήθευε τα αέρια, και εξακολούθησε λέγοντας: «Το εργοστάσιο είναι υποθηκευμένο στην Τράπεζα Πειραιώς. Η τράπεζα έχει ξεκινήσει διαδικασία εκπλειστηριασμού».

Ο κ. Παπαδημητρίου απάντησε, πάντως, ότι υπάρχει μια σχετική αλληλογραφία εδώ και έναν χρόνο, που σημαίνει ότι ο Δήμος Τρίπολης έχει ενημερωθεί για το θέμα, και είπε ότι οι Υπηρεσίες του Δήμου δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για ένα τέτοιο ζήτημα.

Σημειωτέον ότι ο δήμαρχος Δημήτρης Παυλής είναι απών από τη συνεδρίαση, ενώ μετά το πέρας της εισήγησης υπήρξε ένταση, καθώς οι επικεφαλής των παρατάξεων εξανέστησαν με το γεγονός ότι δεν είχαν ενημερωθεί.


15 Σχόλια

Στον Κωνσταντινόπουλο τα παράπονά σας, γιατί αυτός έκανε εκεί όλα τα ρουσφέτια του!!!!

Στο υπουργείο βιομηχανίας της Τρίπολης να τα πείτε μας είχαν πρήξει με την σουπερ επένδυση....

Στο υπουργείο βιομηχανίας της Τρίπολης να τα πείτε μας είχαν πρήξει με την σουπερ επένδυση....

Ηλιόσφαιρα, ένα εργοστάσιο μοντέλο όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας, δίπλα του η μονάδα υποστήριξης Αir Liquide που τροφοδοτούσε με συγκεκριμένα αέρια την Ηλιόσφαιρα. Αρπαχτή; Θύμα του νεοφιλελευθερισμού; Έκλεισε η Ηλιόσφαιρα όπως και η διπλανή μονάδα γιατί τα κινέζικα φωτοβολταικά ήταν φτηνότερα. Σε ποια τοξικά αέρια αναφέρεστε;

Και για τι έχει ενδιαφερθεί ο Παυλής που θα ενδιαφερθεί για αυτό? Ολο για μεγάλα έργα λέει που θα θα θα κάνει και περιμένει ο κόσμος να τον πιστέψει όταν δεν έχει κλείσει ακόμα δύο λακούβες...

Το πόσο κολλημένοι είστε μερικοί φαίνεται από το ότι στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι δεν είναι αρμοδιότητα του Δημου και εσείς βρίζετε το δήμαρχο. Πραγματικά έχω αρχίσει και πιστεύω ότι πληρώνεστε να γράφετε (ή περιμένετε να πληρωθείτε την επόμενη τετραετία). Και δυστυχώς το ίδιο βλάκες είναι και αυτοί που ψηφίζετε, οι οποίοι κατηγορούν και αυτοί τον δημαρχο.

Ευτυχώς που έκλεισε αυτή η βόμβα σώθηκε η πόλη και κύριος οι εργαζόμενοι από αυτόν τον καρκίνο.

Η εταιρία, ο εκκαθαριστής και η τράπεζα δεν έχουν καμία ευθύνη. Ο δήμος πρέπει να το καθαρίσει το εργοστάσιο.

10:52 Μη λέτε βλακείες όλη την ώρα. Στην περιουσία της τράπεζας θα πάει ο δήμος; Σε ξένη περιουσία;

Γιατί βλακείες; δύο μέρες τώρα στο ΔΣ ασχολούνται με αυτό. Ο κύριος Φραγκουλης είπε ότι δεν είναι πολλά τα 50000 ευρω. Άλλωστε σκοπός είναι να το πληρώσει άλλος.

Βρε κουτά αν το αναλάβει ο Δήμος δεν θα μειωθεί η πτωχευτική περιουσία και θα μοιραστούν 50.000 ευρώ περισσότερα. Ολα μασημένα τα θέλετε;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.