Βούρβουρα, 23 Ιουνίου 1944, 34 νεκροί

Βούρβουρα, 23 Ιουνίου 1944, 34 νεκροί

Ιούνιος 25, 2017 - 09:49
0 σχόλια

Με μια ανάρτηση στο Facebook, ο Αθλητικός Σύλλογος Βουρβούρων θυμάται την εκτέλεση 34 Ελλήνων από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους στις 23/6 του 1944:

«Στις 23 Ιουνίου 1944 άρχισε η τρίτη επιδρομή των Γερμανών στον Πάρνωνα, στην οποία συμμετείχαν Γερμανοί και Ταγματασφαλίτες. Οι ξένοι κατακτητές και οι συνεργάτες τους σκότωσαν στο πέρασμά τους 400-500 αμάχους, ενώ μόνο στα Βούρβουρα σκότωσαν 34 άτομα. Στη διαδρομή τους έπιαναν όποιον θεωρούσαν ύποπτο και τον εκτελούσαν.

»Σήμερα θυμόμαστε και τιμάμε όσους έφυγαν τόσο άδικα. Τους νέους, τους γέρους και τα παιδιά που έπεσαν νεκροί και δεν χάρηκαν την ζωή τους. Δεν ξεχνάμε τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος και των Εκτελέσεων. Θυμόμαστε όσους αγωνίστηκαν και πολέμησαν.

»Ποτέ ξανά φασισμός και πόλεμος!».

Ο Στρατής Κουνιας στην ιστοσελίδα leonidion.gr στο άρθρο του «Η τελευταία επιδρομή των Γερμανών και η εκτέλεση των 11 στο Λεωνίδιο (6 Ιουλίου 1944)» (6/7/11) αναφέρει σχετικά:

«Στις 23 Ιουνίου 1944 άρχισε η τρίτη επιδρομή των Γερμανών στον Πάρνωνα, ήταν 12000 Γερμανοί και πολλοί ταγματασφαλίτες, όπως ο Φίλιππας Ποντίκης από το Καστρί, ο Σοφιανός  Σκιτζής από το Ελαιοχώρι, ο Γιάννης Κόντος από το Ναύπλιο που έκανε το διερμηνέα, μερικοί από το Κρανίδι και άλλοι.

»Δεν άφησαν όρθιο τίποτα, όλοι οι κάτοικοι έφευγαν από τα χωριά και προσπαθούσαν να κρυφτούν, τα  βουνά ήταν γεμάτα από τρομοκρατημένους κατοίκους. Οι κατακτητές σκότωσαν στο πέρασμά τους 400-500 αμάχους, μόνο στα Βούρβουρα σκότωσαν 34 άτομα.

»Στη διαδρομή τους έπιαναν όποιον θεωρούσαν ύποπτο, έπιασαν και μερικούς αντάρτες τους οποίους εκτέλεσαν έξω από το μοναστήρι της Καρυάς (Γιώργο Καρακάση, Αργύρη Καφαντάρη).

»Όσους είχαν συλλάβει, ερχόμενοι από την  Παλιόχωρα και το δρόμο της Έλωνας τους έφεραν δεμένους στο Λεωνίδιο, την Τρίτη 4 Ιουλίου 1944, και τους έκλεισαν στο Δημοτικό σχολείο».


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.