Βόρεια Κυνουρία: Διαμαρτυρία για την κατανομή πιστώσεων του προγράμματος δακοκτονίας

Βόρεια Κυνουρία: Διαμαρτυρία για την κατανομή πιστώσεων του προγράμματος δακοκτονίας

Μάρτιος 27, 2015 - 18:01
0 σχόλια

Με έγγραφο το οποίο κοινοποίησε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στους βουλευτές του Νομού Αρκαδίας, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας αποφασίζει να μην αποδεχθεί την πίστωση των 82.970 ευρώ που προβλέπεται για εφέτος, προκειμένου να προχωρήσουν οι ελαιοπαραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας στην απαραίτητη δακοκτονία. Και τούτο, διότι, όπως αναφέρουν στο έγγραφό τους, για εφέτος η πίστωση ανέρχεται στο ένα τέταρτο της περυσινής πίστωσης.

Όπως αναφέρουν στο υπ' αριθμ. 6414/25.02.15 έγγραφο το οποίο κοινοποίησαν στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, η Επιτροπή Γεωργικής, Κτηνοτροφικής και Αλιευτικής Ανάπτυξης και ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας, «η κατανομή της πίστωσης για την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας ανέρχεται στο ποσόν των 82.970 ευρώ, δηλαδή στο ένα τέταρτο του ποσού για το 2014 (322.507 ευρώ)».

Και ακολούθως, επισημαίνουν ότι πανελλαδικά οι πιστώσεις αυξήθηκαν κατά 1,3 εκατ. ευρώ για εφέτος, δηλαδή κατά 8% σε σχέση με το 2014, αλλά και όλες οι Περιφερειακές Ενότητες έλαβαν αυξημένες πιστώσεις, εκτός από εκείνες της Αρκαδίας και του Λασιθίου, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη αδικία». Παράλληλα, αναφέρουν ότι, σύμφωνα με έγγραφο που έχει αποστείλει η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Αρκαδίας «φαίνεται ότι η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου μάς τιμωρεί, επειδή παρέμεινε αδιάθετο το ποσόν των 157.000 ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μέση οξύτητα του ελαιολάδου που παρέλαβε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κυνουρίας εφέτος να έχει οξύτητα 9 δέκατα, από 5 δέκατα τα προηγούμενα χρόνια».

Στο ίδιο έγγραφο, αναφέρουν ότι εφέτος η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να είναι αυξημένη και ότι «είναι αδύνατον με τη διαθέσιμη πίστωση να εφαρμοστεί πρόγραμμα δακοκτονίας», καθώς, όπως επισημαίνουν, «μετά βίας επαρκεί μαζί με το περυσινό αδιάθετο ποσόν για 1,3 ψεκασμούς», όταν χρειάζονται 3 ψεκασμοί για να υπάρξει αποτέλεσμα.
Έτσι, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, με βάση την υπ' αριθμ. 45/2015 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (10/3/15), δεν αποδέχεται το πρόγραμμα δακοκτονίας, πρώτον, διότι μειώθηκε δραματικά το ποσόν της πίστωσης και, δεύτερον, επειδή πλήττεται το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών της περιοχής

Δείτε το κείμενο διαμαρτυρίας καθώς και την υπ' αριθμ. 45/2015 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κυνουρίας ΕΔΩ


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.